noordpolderzijl

noordpolderzijl

zaterdag 3 juni 2023

im westen nichts neues – 1: een nieuwe polder

Even een weekendje naar het westen, kijken of er etwas Neues zu berichten ist bij het nageslacht. Titel van dit stukje is misschien een beetje verwarrend, al verwachten we niet dat er veel nieuws te vertellen is in het westen. Im Westen nichts Neues is de naam van een film. Bij Netflix heet de film All quiet on the western front. De film beschrijft de ontberingen die de Duitse soldaten moesten trotseren in de loopgraven van Wereldoorlog I en is gebaseerd op één van de beroemdste romans over de zinloosheid van oorlog. Het boek dat voor het eerst in 1929 werd gepubliceerd is meer dan 2,5 miljoen keer verkocht in vijfentwintig talen in de eerste achttien maanden na publicatie (ook in het Nederlands). Het boek werd drie keer verfilmd: in 1930, 1979 en 2022. De laatste verfilming was/is een groot succes.


zaterdag 3 juni: @ zoetermeer

Eens een keer naar een andere camping: andere plek, dus een ander fietsgebied. Deze keer werd het De Drie Morgen, in de Nieuwe Driemanspolder bij Zoetermeer. All-in € 24,30 (da's inclusief toeristenbelasting). Keurig sanitair en een schitterende omgeving. Sitecode Campercontact: 92.489. Eén nadeel: de Nieuwe Driemanspolder is nog een kale boel. In 1976 werden de (oude) Driemanspolder en de Grote Polder samengevoegd, kreeg het de nieuwe naam en ging na uitgebreide studie en veel gekissebis in 2017 op de schop. Voornaamste doelstelling van het nieuwe gebied: opvang van water bij pieken (de piekberging bedraagt twee miljoen m3 water.) Neveneffecten: creëren van een (nat) natuurgebied en diverse recreatievoorzieningen. Het gebied is pas in 2020 geopend, dus er moet nog van alles groeien. Leuke meevaller: de Nieuwe Driemanspolder trok al direct grote hoeveelheden vogels en nog leuker: er komen zeldzame fladderaars voor. Ik hoorde W iets mompelen over pijlstaarten en brilduikers, in mijn ogen zijn beide soorten gewone drijfsijsies. Kwam op de site van een vogelaar de volgende tekst tegen: “Grauwe franjepoot, rosse franjepoot, kleine geelpootruiter, grote grijze snip, poelruiter, witwangstern, lachstern, kleine topper, het is slechts een greep uit de bijzondere vogels die hier de afgelopen twee jaar zijn gezien.” Zal wel, ken ze geen van allen en ben al blij dat ik een aalscholver kan herkennen wanneer die vogel op een paaltje weer eens aan het potloodventen is. Vind dat beest de ontbrekende schakel tussen een dinosaurus en vogel.

Iets na tweeën installeren en via een zeer omtrekkende beweging naar huize Nageslacht fietsen. Uiteraard eerst door de Nieuwe Driemanspolder. Toen langs de Molendriegang bij Leidschendam: drie windmolens, gebouwd rond 1672, voor het droogmalen van de Driemanspolder. De drie molens zijn gerestaureerd en maalvaardig. Ze draaien ééns per maand op zaterdag (laat dat nou net vandaag geweest zijn). Normaal doet een gemaal het zware werk. Leverde een echt Hollandse foto op. En echt waar: zelf gemaakt, dus niet geleend en niet gefotoshopt.

Via Nootdorp, Delft, Delfgauw verder naar Pijnacker, waar in Huize Nageslacht eerst de koude pils en later de warme bbq voor ons klaarstond. Allemaal goed binnen te houden en de middag werd afgetopt met een spelletje op verzoek van kleinzoon.


V: 195.183; A: 195.377 (ja een “mooie” route genomen). Rijtemperatuur tussen 20 en 23 graden. Vrijwel onbewolkt. Tijdens de fietstocht een wat frisse wind (NO 3). Zon op/onder: 05:27/21:53, dus een daglengte van bijna 16,5 uur (gegevens Zoetermeer). Een mooie dag. En morgen? Morgen is er weer een dag, het schijnt dat we naar een vlindertuin gaan.