noordpolderzijl

noordpolderzijl

maandag 26 juni 2023

de week van de lichtenvoordse a4d – 2: de vier dagen van de vierdaagse

Een kleine week lang is ons campertje uitgangspunt van alles wat met de avondvierdaagse samenhangt. Echt camperen? Eigenlijk niet, maar het hoort wel in het complete verhaal.

woensdag 21 juni: @ zotte schaap

De eerste van de vier avonden: kerkdorp Vragender. Ze hebben daar net de kermis achter de kiezen en waarschijnlijk voldoende omzet gehaald. Hadden goede afspraken met de horeca in verband met pauze individuele wandelaars: de koffie zou klaar staan. Helaas, alle drie kroegen dicht. Vandaag voldoende gefietst: vanmiddag een paar routes gecontroleerd en vanavond op de fiets naar de verschillende punten waar W en ik voor verkeersregelaar mochten spelen. beetje veel beweging, zie tijdlijn.

Leuk overigens dat je steeds met een ander een taak hebt: er wordt wat afgekletst op de momenten dat je niks te doen hebt. Had dienst met J (in mijn ogen een jongeling, maar als je goed keek zag je in diep in zijn ogen al het aow-licht gloren). AOW en pensioen, het is weer betaaldag. Een oud-collega van me noemt het consequent “de maandelijkse belediging”, zij vindt het namelijk veel te weinig. Maar ik dwaal af: had het over mijn gesprekken met jongeling J. Om een of andere reden viel het woord “stinkbommetje”, had hij nog nooit van gehoord. Was vroeger in mijn jeugd en jonge jaren dolle pret om zo'n glazen ampulletje stuk te gooien en zo een onaangename, naar rotte eieren ruikende geur veroorzaakt door het belangrijkst ingrediënt van het bommetje: ammoniumwaterstofsulfide. Kleinzoon Q wist me onlangs te vertellen dat ammoniumwaterstofsulfide in de atmosfeer van de planeet Jupiter voorkomt in de vorm van wolken. Sommige kleinkinderen hebben het met hun opa over voetbal, deze absoluut niet. Zag dat je stinkbommetjes nog steeds kunt kopen bij Bol.com en natuurlijk in feestwinkels.

donderdag 22 juni: @ zotte schaap

Was er vanmorgen vroeg uit: elektrocardienst en behoorlijk wat ritjes ook. Bekijk bijgaand kaartje maar eens. Wandeltechnisch was Zieuwent aan de beurt. 

Was vandaag meer regenploeteren dan ontspannen wandelen. Er trokken zware buien over het oosten van het land. Soms willen die buien Lichtenvoorde wel eens overslaan, maar dat was vandaag echt niet het geval. Om een uur of vier begon de bui, en er viel zo’n gestage regen waarvan je weet: vandaag wordt het niet meer droog. We zaten met 30 – 40 millimeter nog aan de lage kant, in Doetinchem viel bijna 60 mm. Dat is ongeveer evenveel als normaal in heel juni. Zo'n regendag hoort ook (heel af en toe) bij de vierdaagse. Geen mooi gezicht al dat doorzichtige plastic, maar voor de komende dagen gaat de vlag weer uit. Tegen negenen was ik wel klaar met die regen, alleen één probleem: de regen was nog niet klaar met mij en er moesten nog behoorlijk wat groepen veilig de straat oversteken. Dus laat maar komen dat water van boven was het devies. Toen W me later op de avond zag, had ze een paar leuke woorden op haar lippen hangen. Keek even in een etalageruit en inderdaad: als ik mezelf tegen zou komen ging ik een blokje om! Bovenstaande afbeelding van buienradar.nl is van ruim half elf 's avonds.

vrijdag 23 juni: @ het zotte schaap

Las laatst in een krant (weet niet meer welke) dat IJslanders 28 woorden voor ijs en 28 voor sneeuw hebben. Wordt tijd dat we in Nederland méér dan één woord voor regen krijgen. En voor je gaat zeuren: ik vind “hemelwater” en “neerslag” wat anders dan regen. Maar niet meer mekkeren: vanmorgen stond de koperen ploert weer volop te stralen. Mijn automatische agenda waarschuwde met “museum”, dus op de fiets naar Lievelde, een half dagje: niet overdrijven want vanavond moeten we opnieuw aan de bak, ander shirtje, ander petje. Langzaam maar zeker heb ik een aparte inloopkast nodig voor vrijwilligerskleding. Mooie dag en een lange nabespreking: het vocht dat gisteren uit de lucht viel kwam vandaag uit beugelflessen. Bron cartoon: http://www.webcomickodie.nl/?m=201405.

zaterdag 24 juni: @ het zotte schaap

De laatste dag van de normale vierdaagsedag. Weer zonovergoten. De zaterdag staat in het teken van de intocht. Kwam nog iemand op het startbureau een interview afnemen, stond later op 1Achterhoek (het nieuwe samenwerkingsverband van GelreFM). Belangrijkste punten: “[...] Met alleen nog de wandelmarathon en de halve marathon te gaan, kijkt de organisatie terug op een fantastische wandelweek. Door het zomerse weer hing er elke avond op de Markt een fantastische sfeer. De organisatie prijst alle deelnemers, de sponsoren en in het bijzonder de medewerking van mensen die langs de route van een jongste groepen een waterpunt inrichtten. “Dat kan gewoon in Lichtenvoorde: je belt aan en vraagt of de kleintjes daar water mogen drinken. En er is niemand geweest die daar 'nee' op zegde. We kregen een direct 'ja' op die vraag. Dat is toch fantastisch!" De groepen kinderen in de leeftijd van 4 tot en met 7 jaar lopen tijdens de vierdaagse naar de speeltuinen. We werden heerlijk ontvangen. Een waterslang zorgde voor verfrissing; wel oppassen voor de voeten. Die moet je drooghouden." “Die ene regendag, toen op donderdagavond de regen met bakken naar beneden kwam, was de meest sfeervolle dag van deze editie”, zegt Lionne van de a4D-organisatie. “In de fantastische chaos was het een groot wandelfeest en dat hebben de deelnemers aan deze wandelvierdaagse zelf gemaakt. Alle vier dagen hing er een geweldige sfeer van feest in Lichtenvoorde” [….]. Volsta vandaag met een aantal foto's. Bron: 1Achterhoek.nl.