noordpolderzijl

noordpolderzijl

woensdag 17 augustus 2022

een tussendoortje – 10: oppassen op de kleinkippen – 2

Waarom ik het gat in de ozonlaag niet heb genoemd in mijn vorige blog, was een vraag van onregelmatige lezeres E te Z. Mooi dat je het benoemt, E te Z, ik ben het helemaal vergeten. Dertig jaar geleden was het een hot topic, tegenwoordig hoor je er bijna niemand meer over. Even voor je opgezocht: ja er zit nog steeds een gat in de ozonlaag. Oorzaak: vanaf de jaren dertig van de vorige eeuw werden CFK’s (chloorfluorkoolstofverbindingen) populair. Ze werden vooral gebruikt in spuitbussen, koelkasten, airco’s en schoonmaakmiddelen. Fantastische stoffen: goedkoop, niet giftig en onbrandbaar. Ze hadden echter één nadeel: ze tastten de ozonlaag aan. Door dat gat in de ozonlaag komt er extra uv-straling op de menselijke huid. Gevolg: meer huidkanker. In 1987 heeft men wereldwijd afspraken gemaakt (het Montrealprotocol): vanaf 2000 mochten westerse landen geen CFK’s meer gebruiken en sinds 2010 zijn ze wereldwijd verboden. Het schijnt te helpen: de afbraak van de ozonlaag is sinds 2000 gestabiliseerd en er is al een paar jaar sprake van een (langzaam) herstel. We zijn weer “bij”, E te Z.

maandag 15 augustus: @ kotten

Eindelijk een dag met temperaturen die wat draaglijker zijn. Draaglijk is wel betrekkelijk: is 27 om vier uur ’s middags normaal in deze tijd van het jaar? Tijd om even naar die grote campingsupermarkt in de buurt van Winterswijk te gaan: speciaal wc-papier, toiletvloeistof, shampoo voor de bus en omdat het zo leuk winkelen is een T-shirt en een klokje. Komen we even daarna in ons stenen thuis om de krant op te halen, vraagt een buurvrouw (iets verder in de straat) waar we op vakantie geweest zijn. W antwoordt “Zweden”. “Oh”, zegt de buurvrouw, “heb je toevallig mijn broer Karel gezien?” “Hoezo?”, vraagt W. Zegt de buurvrouw: “Nou, die was ook in Zweden”. 

W gezellig aan het soppen: bus moet schoon, vindt ze. Even boodschappen doen op de fiets in Oeding (Duitsland), de Rewe ligt op precies 4,26 kilometer afstand. Het dorp heeft daarnaast nog twee supermarkten: de KenK en de Aldi en dat voor zo’n klein plaatsje. Vond ik trouwens vorige week in Musselkanaal ook: vier supermarkten op een rijtje en dat terwijl de plaats maar 7.130 inwoners heeft (telling 2021). Overigens telt Oeding slechts 3.180 zielen. Beide plaatsen zullen wel een groot verzorgingsgebied hebben, anders kan dat nooit uit. Voor Oeding geldt trouwens nog dat de Nederlanders er op grote schaal drank inslaan, met name de wijn is Euro’s goedkoper dan in Nederland.

’s Middags een eindje pedaleren, rondje rondom Winterswijk – gewoon omdat het leuk is. Prachtige paddenstoelen gezien. Alles bij elkaar een kleine 50 kilometer op de fietsteller. Ons landgoed snakt naar vocht. De enkele druppels die vielen hebben de bodem niet bereikt, maar verdampten op hun weg naar beneden. Om tien uur ’s avonds nog 24,7 graden in de bus met de schuifdeur en alle ramen open. De horren doen hun best maar kunnen niet al het ongedierte buiten houden. Eén voordeel: ze laten mij met rust, ze moeten de andere bewoner van Puzzel hebben.


dinsdag 16 augustus: @ kotten

De laatste volle kippenoppasdag. W heeft inmiddels de bus van de buitenkant gesopt en het kunststof “opgezwart”. Bus kan zo de verkoop in, volgens haar. Even een pittige discussie met als centrale thema “eerst-de-vrouw-dan-het-busje-de-deur-uit” en toen hadden we dat ook weer gehad. Nee: geen onvertogen woord gevallen, als je dat soms mocht denken. Net alle boodschappen in huis voor de komende dagen, meldt zich twee keer bezoek aan voor de loop van de dag. We fietsen even opnieuw naar het dorp, halen brood, gevoelde koeken, knabbeltjes, wijn en bier. De basisbehoeften van een mens die visite verwacht, toch? De rest van de dag een beetje pronken met andermans veren (in dit geval erf) dus en diepzinnige gesprekken gevoerd over fietsen langs de Oostzee, camperen in Canada en huizen kopen in Zweden. Soms heb je van die dagen. En dat allemaal met één gehoorapparaat: er is er weer eens eentje waar geen muziek meer in zit. Afspraak plannen tussen alle verplichtingen van de komende dagen, word nu al moe van wat er allemaal op het programma staat. Opnieuw een dag met 32 graden op de teller, zag er vanmorgen wat frisser uit, maar “prijs de dag niet voor het avond is”. Luifel vast indraaien, komt morgenvroeg geen zon op en misschien wordt het wel een natte nacht, niet van de regen maar van de dauw.

woensdag 17 augustus: @ kötteldiek

Het werd toch een natte nacht en niet van de dauw maar van de regen. Toen de kippen begonnen te kakelen was het weer droog. Na het ontbijt en wat poetswerk eindigde ons “tussendoortje” dat vrijdag 5 augustus begon en ons via Balgoy en Valthermond naar Kotten leidde. Drie mooie plekken om nog eens terug te keren. De kleinkippen worden de komende week door een ander verzorgd, uit dankbaarheid lagen er bij vertrek nog 6 eieren in het nest. Dat wordt een paar dagen ’s morgens een gekookt eitje, ’s middags een uitsmijter en ’s avonds een omelet om ons door de voorraad heen te werken. Even een paar dagen “de plicht roept” en dit weekend camperen op het landgoed van zoonlief want nummer 4 (de jongste) viert zijn achtste verjaardag. De teller stond bij aankomst thuis op 183.601.