noordpolderzijl

noordpolderzijl

zaterdag 3 oktober 2015

najaarstocht 5: grenoble

woensdag 30 september: van Aix-les-Bains naar Sassenage
Sassenage is een voorstad van Grenoble, gelegen aan de Drac, ongeveer op de plek waar deze in de Isère uitmondt. Een korte verplaatsing vandaag, maar dan wel toeristisch. De Aire Municipale (45.21347/5.66867) hebben we vooral gekozen omdat je met de fiets langs het water op een gemakkelijke manier in Grenoble kunt komen. Dat de plek niets kost is meegenomen. Er mogen officieel 8 campers staan, om half één staan er al 13.
 
 
In de categorie “nutteloze kennis” het volgende: weeronline geeft voor Grenoble de komende week het cijfer 1, zeer waarschijnlijk omdat er geen sneeuw ligt, dus ongeschikt voor wintersport. Het was een mooie dag om de fietsjes te pakken en een eerste Grenobleverkenning te doen.
Terug op de camperplek een diepzinnig gesprek met een Ommense camperaar op terugreis over omvormers, fietsaccu’s en zonnepanelen en dan vooral de relatie tussen die drie.
 


 
 V: 60.615; A: 60.669

donderdag 01 oktober: Grenoble stadsbezoek
Met de bus en de tram naar Grenoble. Voor 2 € per persoon mag je één uur in het openbaar vervoer zitten wanneer je een kaartje in de bus koopt, een kaartje uit een automaat in de stad is 50 cent goedkoper. Een hulpvaardige chauffeuse nam alle tijd om ons het ov-systeem van Grenoble uit te leggen. Deze vriendelijkheid was in tegenstelling tot het geneuzel van de broodverkoper eerder op de ochtend die vertelde dat Nederland toch maar drie keer niks was, het waarom ging verloren in rap Frans.
In Grenoble met de luchtbelletjes naar de Bastille, 266 meter hoger. Boven een kopje koffie gedronken tegen een prijs waarbij je vermoedt dat elke koffieboon afzonderlijk naar boven is gebracht door een met goud beslagen muilezel. We zijn vervolgens naar beneden gewandeld, overigens zonder muilezel en dat betekent spierpijn de komende dagen.
Het (foute) toeristische treintje geeft in 45 minuten een goed beeld van Grenoble.
 
Kermis op de camperplaats: een aantal Fransozen stonden langer dan 48 uur geparkeerd op de plek. Twee agenten kwamen alle kentekens noteren. Veel Frans verbaal geweld.