noordpolderzijl

noordpolderzijl

zaterdag 10 oktober 2015

najaarstocht 8: ste.-maxime

zondag 04 oktober: Van Moustiers Ste. Marie naar Ste.-Maxime.

Via de rechteroever van de Verdon werd de tocht vervolgd, minder spectaculair dan de rive gauche, maar nog steeds indrukwekkend. Al snel kwamen alarmerende telefoontjes en sms-jes binnen met de vraag wat we van het noodweer in de Provence hadden meegekregen. De Nederlandse tv schijnt spannende beelden uitgezonden te hebben van drijvende caravans en mensen die op het dak van hun camper probeerden droge voeten te houden. Wanneer we vrijdag niet opgehouden waren door de motorstoringsmelding hadden we er inderdaad midden in gezeten, nu alleen een beetje (veel) regen meegekregen! En oeps: het motorlampje wenste ons weer een vriendelijke goedemorgen.
 

 
Op een bepaald moment heb je genoeg aan het stuur gedraaid en wil je nog maar één ding: een rechte weg, waar je zoveel mogelijk op de cruise control kunt rijden. Het laatste stuk van de route (de D25) voldeet aardig aan onze eisen, zodat we al redelijk vroeg Aire Camping-Car Les Pompiers in Ste.-Maxime (campercontactcode 83.120) konden oprijden. We werden verwelkomd door een saxofoon die lichtelijk de weg kwijt was met zijn “mooie bergen van Tiroler Land”: volgens ons zaten we toch echt aan de Middellandse Zee (nou ja: zee op 1.500 meter afstand). De muziek was wel zo aanstekelijk dat we spontaan een minuutje ouderwets gewalst hebben. Voor € 5,00 (laagseizoentarief; € 10,00 in de zomermaanden) hadden we een redelijk plekje naast de brandweerkazerne. De McDonalds aan de overkant van de weg leverde een wifi-signaal, cheeseburgers en een toilet. De 21 graden en een zonnetje werd door een andere instantie geleverd en die laatste twee dingen zorgden ervoor dat we al snel in korte broek en t-shirt op de fiets zaten om blauwheid van de Mediterrané te inspecteren.
 


V: 61.066; A: 61.174

maandag 05 oktober: St.-Tropez, Grimaud en Port de Grimaud

W. kon vandaag oude herinneringen ophalen. Een jaar of vijftig geleden was ze met haar ouders in St.-Tropez geweest: de schilders (dezelfde?) waren er nog in het oude haventje. Volgens mij liggen er tegenwoordig meer luxe jachten dan vissersboten, maar dat terzijde. Het is veilig fietsen: op een fietspad, maar wel langs de grote weg. De vraag is natuurlijk: welk vervoermiddel is van W?
Met een toeristentreintje naar Grimaud geweest, een middeleeuws dorpje op een heuvel: beetje te hoog om te fietsen en vervolgens Port de Grimaud bezocht. Dit plaatsje werd gebouwd in 1966; het lijkt ouder omdat men met traditionele bouwstijlen en materialen heeft gewerkt. Eén blik op de verschillende prijskaarten vertelde ons: een duur toeristengat!