noordpolderzijl

noordpolderzijl

dinsdag 29 september 2015

najaarstocht 4: aix-les-bains

maandag 28/09: van langres naar aix-les-bains

“Strek bloe” was het vanmorgen volgens W. in haar beste Engels. Ik moest even nadenken wat ze bedoelde en kwam tot “tight blue”, maar mijn Engels dateert nog van de kweekschool en die episode is al lang geschiedenis, dus ik sta niet in voor een juiste vertaling.
Een mooie rit, allereerst door Bourgondië: akkers en akkers, lichtglooiend met de bomen al een beetje herfstachtig getint. Op een bepaald moment uitzicht op een watertje met minstens honderd grote zilverreigers. Bij reigers is nog duidelijk sprake van apartheid: de blauwe broertjes en zusjes (die eigenlijk gewoon grijs zijn) stonden op een kluitje bij elkaar op een tiental meters afstand van de zilveren exemplaren. Neus van het busje naar het zuiden en in de buurt van Dijon konden we de ANWB-overzichtskaart van Frankrijk omdraaien: we zitten nu op het zuidelijke gedeelte van de kaart. Opschieten doet het van geen meter op deze fantastische D-wegen, maar dat hoeft ook niet. Leuk plekje gevonden om te brunzen.
 
Einddoel van de dag was Bourg-en-Bresse (Bresse van de kippen, weet je wel?) of ietsje verder. Het werd inderdaad ietsje verder: Aix-les-Bains aan het Lac de Bourget: een hutje-mutje-Acsi-camping waar boven op de prijs van € 16,00 nog 2 x 60 cent taxe de séjour bijkomt, maar dat heb je wanneer er Bains in een naam voorkomt. Gratis wifi – dat weer wel! Voldoende gelegenheid om mijn zusjes bij te kletsen.

 

De camping (Sierroz) ligt vlak bij het meer. Tussen het meer en ons busje heeft zich een immens groot circus genesteld, Cirque Arlette Gruss. Er schijnt nog een circus Gruss te zijn, namelijk Alexis Gruss. Het circus van de (inmiddels bejaarde) Arlette bestaat sinds 1985 en ziet er erg verzorgd uit (afgaande op de tenten en de voertuigen). Wilde dieren zijn er overigens ook nog genoeg: het tettert de hele dag door. Tijdens ons middagwandelingetje langs het meer hebben we de hele operette van alle kanten bekeken.

En toen kwam de spruitjeslucht: echte ouderwetse lucht van spruitjes die je al jaren niet meer uit Nederlandse supermarktspruiten kunt peuren, ook al laat je ze tien uur op een vuurtje in een pannetje met antiaanbaklaag koken. Bij E leClerc kochten we een paar ons echt grote spruiten; van die dingen waarvan je zegt: dat is pas echte spruitkool! Volgens ons waren het biologische spruiten want zelfs met slechts tien minuten koken begon het in de bus te meuren. Maar dan heb je echte gezonde groene bommetjes met kalium en fosfor, vitamine C en veel glucosinolaten (hetgeen zeer kankerremmend moet zijn).
V: 60.290; A: 60.615

dinsdag 29/09: aix-les-bains en chambéry
Fijn zo’n kacheltje in de bus: binnen een half uur is de temperatuur opgekrikt van 12 naar 19 graden en is het leven weer aangenaam. Nog maar een dagje camping in Aix-les-Bains.

Frisjes buiten tot een uur of twaalf, maar toen mochten de accu’s van de fietsen weer geleegd worden. Mooie tocht, eerst langs het meer naar Bourget du Lac (jazeker: aan het Lac de Bourget). Nog even gekeken naar de camperplaats die we oorspronkelijk op het oog hadden. Goede keuze van ons: voor een paar euro meer hebben we op onze camping plenty voorzieningen, waaronder stroom, een douche en wifi. Vervolgens naar Chambéry dat ons niet kon boeien. De fietstocht wel: geheel fietspad (heen en terug, hetgeen niet verwonderlijk is, omdat we dezelfde weg terug genomen hebben).