noordpolderzijl

noordpolderzijl

zondag 11 oktober 2015

najaarstocht 10: agde

vrijdag 09 oktober: vogeltjes kijken op weg naar Agde

Drie nachten op dezelfde plek is toch wel het maximum. Het waren rustige nachten op camping Le Mas de Mourgues. Volgens andere Nederlanders waren we "de mensen van dat Puzzeltje".









De route die we volgden ging langs het Etang de Scamandre, dus een uitstekende gelegenheid om nog een wandeltochtje te houden in het Centre de Decouverte. Daarna ging het verder naar het Parc Ornithologique Le Pont de Gau bij Saintes Maries de la Mer om flamingo’s te bekijken (we waren er al eens eerder geweest volgens W).
 

Meteo France zei dat ze de komende dagen erg lief voor ons zou zijn en dat ze er voor zou zorgen dat er niet eerder dan maandag spetters zouden vallen en vond dat we moesten gaan genieten van de temps ensoleillé met middagtemperaturen waarbij je je vingers kunt aflikken. Waar kun je dat beter doen dan in de omgeving van Agde. Dus kwamen we terecht op een Acsi-camping in de buurt van Le Grau d’Agde: camping Les Mimosas die ons voor € 12,00 per nacht wel onderdak wilde verlenen. Geen mimosa gezien trouwens en waar ze de vier sterren vandaan willen toveren is mij een raadsel, maar dit terzijde.
Eigenlijk zijn er drie Agdes: La Cité, Le Grau en Le Cap. Vandaag hebben we Le Cap maar eens verkend, natuurlijk op de fiets en zoveel mogelijk de zee volgend.
zaterdag 10 oktober: de ronde sluis van Agde (Canal du Midi) en Marseillan Plage
Agde (de cité) is één van de oudste steden van Frankrijk, gesticht in de zesde eeuw voor onze jaartelling als een Griekse kolonie. De stad wordt ook wel de zwarte parel aan de Middellandse Zee genoemd vanwege de ligging op een zwarte lavarots en de vele oude huizen van zwarte lavasteen.
Vandaag ging de fietstocht naar het Canal du Midi en dan vooral naar de ronde sluis van Agde (Ecluse Ronde). Onze aanlooproute liep langs de linkeroever van de Hérault naar het noorden. De ronde sluis werd in 1676 voltooid en bedient drie waterwegen (heeft dus drie in-/uitgangen). Dobber je in de sluis, kun je kiezen uit het kanaal naar Béziers (in de richting van Toulouse), het Etang de Thau (via de Hérault) of het centrum van Agde (via de Canalet). Onze poging om in deze omgeving een stuk langs het Canal du Midi te fietsen hebben we na 500 meter maar opgegeven. Ik weet nu waarom in alle reisverslagen foto’s van fietsbanden-plakkende-mannen staan. Overigens staat het Canal du Midi (inclusief alle kunstwerken) op de werelderfgoedlijst van de Unesco, maar wees eens eerlijk: wat staat daar nu nog niet op? Eén telefoontje en mijn houten schuurtje van 35 jaar oud maakt een grote kans!






Omdat fietsen langs het Canal du Midi kansloos was, hebben we onze fietsen Marseillan Plage laten zoeken en via het Reserve Naturelle Nationale de Bagnas (volgens W te vertalen met: je-wordt-door-de-muggen-helemaal-lek-geprikt) kwamen we daar terecht en uiteindelijk ook weer op de camping, maar dat moge duidelijk zijn. Leuke dagtocht van zo’n 60 kilometer.




zondag 11 oktober: traversée de l’archipel
Nog zo’n zonovergoten-dag-met-temperaturen-waarop-je-half-oktober-in-Nederland-niet-hoeft-te-rekenen (minstens twaalf keer woordwaarde bij Scrabble). Vandaag de “traversée de l’archipel gefietst, een tochtje dat eigenlijk heel Agde en omgeving liet zien, wel af en toe een hoog mountainbikegehalte, maar onze banden hebben het volgehouden. Ook weer een stukje van het Canal-du-Midi gezien en wel de Ecluse de Bagnas. Later op de dag nog afscheid genomen van de zomer: W is kopje-onder gegaan in de Middellandse Zee.