noordpolderzijl

noordpolderzijl

dinsdag 5 september 2023

kennismakingsdagen marokko – 2: mehr als zwei sind eine gruppe

De titel van het verhaal van vandaag is een regel uit een lied van Reinhard Mey: “Bevor ich mit den Wölfen heule”. Een van de coupletten gaat als volgt:

Worum es geht, ist mir schnuppe

Mehr als zwei sind eine Gruppe

Jeder Dritte hat ein andres Ziel

Und der nagelt mit Engelsmiene

Beiden einen auf die Schiene

Nein, bei drei'n ist einer schon zu viel!



Als je het hele lied wilt horen: https://www.youtube.com/watch?v=0jxQCtvkvVU (uit 1974).

Reinhard Mey (zo'n acht jaar ouder dan ik) was een gevierd zanger in de jaren zeventig. Hits met “Als de dag van toen”, “Über den Wolken” en “Gute Nacht Freunde”. Dat laatste nummer (het refrein althans) wordt al sinds 1976 als herkenningstune gebruikt voor het radioprogramma Met het oog op morgen. Gevleugelde woorden: “ein letztes Glas im stehen” (klinkt toch veel beter dan “one for the path”? Zijn teksten pasten wel bij het idee van wat wij als twintigers/dertigers van de wereld dachten. Tenslotte: twee nummers in de Top2000, namelijk "Als de dag van toen" (tot 2017) en "Gute Nacht Freunde"  (de laatste jaren rond positie 1800). Weet niet of het luisteren naar dit lied een ideale voorbereiding is op onze kennismakingsbijeenkomst van de NKC-Marokkoreis?

Is die groepsreis misschien een eerste aanzet tot overwinteren?” was de vraag van S te K. Denk het niet beste S te K. In de periode dat we gaan (oktober – november) kun je in de zuidelijke landen nog niet van winter spreken. Zo is de gemiddelde dagtemperatuur in Marrakesh in oktober 27 en in november 22 graden. Het is wel zo dat de nachten wat frisser worden (15 in oktober, 10 in november). Marrakesh is maar een voorbeeld en mag je niet als de graadmeter voor Marokko zien. Spanje is in de winter simpelweg kouder. Daarbij komt dat het niet alleen frisser is, maar je hebt ook te maken met kortere dagen. Op koude en natte dagen kun je beter in een stenen huis zitten met een goede verwarming. Daar is het leven dan een stuk beter dan in de camper waar W al heel snel snakt naar meer ruimte en het liefst een bovenverdieping in de bus.

maandag 4 september: @ beekbergen

Op naar de Veluwe dus, volgens sommigen het meest toeristische stukje Nederland. Weer zo'n verzameling bultjes door mensen die doorgeleerd hebben “stuwwallen” genoemd, zo'n 150.000 jaar geleden gevormd in de voorlaatste ijstijd (als ik het goed onthouden heb was dat het Saalien). Deze keer gaan we niet naar de Posbank waar in de buurt (bij het Rozendaalsche Veld) W het hoogste punt gemeten heeft: de teller bleef op 110 meter staan. Nee, vandaag gaat het nog wat noordelijker: Beekbergen (net iets ten zuiden van Apeldoorn). We worden verwacht op het Liederholt, een vakantiepark dat zichzelf als volgt presenteert: “Het Lierderholt is sinds 1951 een familiebedrijf, gelegen in het prachtig Veluws natuurgebied. Ons park staat vooral bekend om z’n gezelligheid en goede service. We zijn er dan ook zeer trots op dat Het Lierderholt vele vaste en terugkerende gasten heeft. Zowel jong als oud voelt zich bij ons thuis. Op Het Lierderholt is het alle seizoenen vakantietijd. Bij ons kunt u genieten van rust en ruimte en voor wie te voet of per fiets de omgeving wil verkennen zijn er onbegrensde mogelijkheden. Ook is het park een fantastisch vertrekpunt voor uitstapjes en zwerftochten in de omgeving. De uitgestrekte Veluwse bossen, zandverstuivingen en heidevelden liggen op u te wachten, evenals veel bezienswaardigheden.” (bron: www.lierderholt.nl)



De wereld is klein. Laat ik nu net een week of twee geleden ergens gelezen hebben dat IJssalon “IJs van Co” uit Hoenderloo is uitgeroepen tot beste ijssalon van zowel Gelderland als heel Nederland en dat Het Liederholt afnemer is van dit ijs en het aan haar gasten doorverkoopt. Niet aan W doorvertellen, die gaat meteen alle smaken testen. Een druk programma en we mogen vroeg op weg, want we worden verwacht ergens tussen 10:00 en 12.00 aan te komen (het is maar 40 minuten rijden overigens). Waarom zo vroeg kun je je afvragen, want het echte programma, met presentaties en zo, begint pas om 13:30. Tijd voor een fietstochtje, ware het niet dat het kleine Chinese wonder op twee wielen vandaag in staking ging. De fiets is “op” vertelde de fietsenmaker al na de laatste onderhoudsbeurt en na 9,5 jaar hebben we daar geen moeite mee. “B
eyond repair” zullen we maar zeggen. Moeten we wel even snel op zoek naar een vervanger en het liefst eentje waarbij we de accu's van ons Chineesje ook kunnen gebruiken.

Om half twee “in optocht” naar het Theater, een gebouw op het vakantiepark dat speciaal voor dit soort bijeenkomsten gebouwd is. Lange zit: vier uur voornamelijk luisteren, te beginnen met een uitgebreide kennismakingsronde. Alle feitjes in de presentatie daarna zullen allemaal wel verteld moeten worden om later geen klachten aan de broek te krijgen. Korte pauze halverwege met koffie of thee en na afloop een drankje op het terras. Merendeel van de deelnemers is gewoon op het terras blijven zitten tot het kennismakingsdiner van 19:00 uur. Wij vonden het wel prettig om even “alleen” te zijn en de stoelen bij de camper zaten net zo lekker als de kuipjes op het terras. Het diner was goed binnen te houden, het gezelschap waarmee we aan tafel zaten onderhoudend en voor je het weet is het 10:00 uur, de hoogste tijd om de camper op te zoeken, al was het al wel wat donkerder dan op onderstaande foto.



V: 199.196; A: 199.250. Rijtemperatuur 19 – 21 graden (het was nog vroeg). Later op de dag kwam het kwik tot 25, licht bewolkt. Jammer dat we zo'n groot deel van de middag binnen gezeten hebben. Zon op/onder: 06:51/20:17. Een interessante dag. We blijven ook morgen hier, al moeten we wel verkassen naar de camperplaatsen.