noordpolderzijl

noordpolderzijl

vrijdag 20 juli 2018

fietsweekend haarlo

W had nog een verjaardagscadeautje tegoed: met drie kleinkinderen een fietstochtje maken. Opa zou voor het bagagevervoer zorgen. Om me geestelijk op dit zware weekend voor te bereiden moest ik er even in mijn eentje tussenuit.

dinsdag 10 juli: @ de heurne

Het werd een overnachting op camperplaats De Haar in het gehucht De Heurne bij Dinxperlo. Een fijn groot grasveld biedt plaats aan zo’n 14 campers, maar een bord en Campercontact vertelden dat er maximaal 4 mobiele huisjes mochten staan. Weer een camperplekeigenaar die ruzie heeft met de gemeente? Er stonden maar één ander rijdend huisjes, dus “plek zat”. Deze keer keek ik niet uit over een weiland met grazende koeien, maar was de einder verstopt achter een maïsveld (kon wel een drupje water gebruiken: topjes werden al bruin). 12 € (en daarmee 20 % duurder dan vorig jaar) per nacht, inclusief stroom en goede wifi. Sanitair zul je niet vinden op CP 65, wel rust en relatieve stilte.

Tijdens het googelen van de plaatsnaam De Heurne kwam ik tot de ontdekking dat zelfs hier in vroegere tijden een spoorlijn gelopen heeft en dat De Heurne een eigen treinstation had. In 1904 werd de lijn Varsseveld-Dinxperlo geopend. Het lijntje bleek echter totaal niet rendabel. In 1935 werd daarom het personenvervoer gestaakt. Het goederenvervoer ging door tot nazi-Duitsland in 1942 rails en dwarsliggers goed kon gebruiken voor de oorlog aan het oostfront en het lijntje van 10 kilometer opgebroken werd. Van de oude spoorlijn is in het huidige landschap niet veel meer zichtbaar: ruilverkaveling, afgraving van de spoordijk en wegverleggingen hebben hun werk gedaan.

zaterdag/zondag 14/15 juli: @ haarlo

Oma wordt maar één keer in haar leven 65 en bij zo’n heugelijke gebeurtenis hoort een passend cadeautje. Het “oude mens” kun je niet blijer maken dan een weekend in de schoot van het nageslacht, dus werden de Puzzel en opa ingehuurd om alle bagage te vervoeren naar natuurcamping ’t Scharvelt, zo’n kleine kilometer buiten Haarlo, dat je op zijn beurt weer moet zoeken “ergens”  tussen Eibergen en Borculo. De rest van de familie ging op de fiets. Wel even halverwege de zes fietsers voorzien van ranja, koffie en broodjes knakworst en vertellen dat opa’s eigenlijk niet zonder bijrijder kunnen, zodat junior van net-geen-vier de laatste kilometers het hele leven, de omgeving en vooral het rijgedrag van de oude man rijkelijk van commentaar kon voorzien. 

’t Scharvelt is aangesloten bij Stichting de Groene Koepel, hetgeen ook deze keer betekende dat er mooie kampeerplekken, geen seizoensplaatsen en voldoende speelgelegenheid voor de kinderen waren. Het hoogtepunt van de camping vormde de zandbak met waterpomp. Extra pluspunt: gratis wifi over het gehele terrein.

Zondag moesten de kleinkinderen eerst de 10e huwelijksdag vieren van hun ouders met het aanbieden van zelfgemaakte schilderijen en een fotocollage. Na het ontbijt, het afbreken van de tenten en het beladen van Puzzel konden de fietsen weer beklommen worden. De eerste stop was bij de Hambroekplas net buiten Borculo. Een aantal zandafgravingen vormen nu 14 ha recreatiegebied. Het terrein is inmiddels aangekocht door Leisurelands dat wilde plannen heeft met de plas en haar omgeving. Voorlopig is daar nog niets van te merken en was zelfs parkeren nog gratis al wordt op de website van Leisurelands/Hambroekplas vermeld: “op mooie dagen wordt handmatig parkeergeld geïnd”. Het was een erg mooie dag, maar geen parkeerwachter gezien.

Een fantastisch weekend, schitterend weer en een heel tevreden oma. We kunnen ons gaan opmaken voor onze “zomertocht”.