noordpolderzijl

noordpolderzijl

maandag 30 juli 2018

zomertocht 2018 – 9: naar lübeck

maandag 30 juli: @ Lübeck
Beetje veel kabaal vanmorgen in alle vroegte door het verkeer dat op de camperplaats duidelijk te horen was. Daardoor (en de warme nacht: 's morgens was het nog 24 graden binnen) al om half zeven aan de koffie terwijl W pas twee uur later de ogen open deed. Een paar druppeltjes, maar toch buiten kunnen ontbijten met de gratis broodjes van de cp. Na gebruik gemaakt te hebben van de mooie afwerkplek “binnendoor” over de B105 richting Lübeck via Rostock (al eens eerder bezocht) en Bad Doberan waar we Molli (het stoomtreintje van de Mecklenburgische Bäderbahn) weer even aan het werk hebben gezien en de kloosterkerk (het munster, in het Duits met hoofdletter en umlaut: “Münster”) van de buitenkant hebben bewonderd; voor het bezichtigen van de binnenkant moesten we de knip trekken en voor een kerkbezoek doen we dat niet zo gemakkelijk. De kerk hoorde tot de Reformatie bij het klooster van een cisterciënzer orde en is tegenwoordig de protestantse kerk van Bad Doberan. En in deze streek van Duitsland moet het bouwwerk natuurlijk te maken hebben met baksteengotiek.


Wismar hebben we al twee keer eerder bekeken, dus nu maar links laten liggen (het was geloof ik rechts, maar een kniesoor die daar op let). We misten zo wel de Fischbrötchen in de haven, maar je kunt niet alles hebben in dit leven. Genoeg verkeerslichten (zeg maar stoplichten, want steeds rood) gezien, dus vanaf Wismar de A20 gepakt. Vlak voor Lübeck passeerden we weer de “ehemalige innerdeutsche Grenze” (zie kaartje).

We parkeerden Puzzel op Wohnmobil Treff aan de rand van het industriegebied van Lübeck, een kilometertje of vijf buiten de Altstadt. Campercontactcode 8845, voldoende vrije plaatsen, 11 € per nacht inclusief stroom. Twee dingen vielen ons op: je kunt je cassettetoilet niet lozen èn je mag er maar één nachtje blijven. Beide zaken waren geen probleem voor ons.



Fietsen af- en uitgeladen en voorzien van de nodige elektrische voeding. Op naar de hanzestad aan de Trave (voor het eerst genoemd in de 8e eeuw). Natuurlijk heeft een oude hanzestad oude gebouwen, maar in Lübeck tref je iets unieks aan, namelijk de Salzspeicher: pakhuizen voor de opslag van zout dat bij Lüneburg werd gewonnen;  op onderstaande foto te zien naast de poort. Ook in Lübeck weer (middeleeuwse) baksteengotiek, zoals het Holsentor (15e eeuw), deze poort maakte deel uit van de stadsmuur. Doorgefietst naar de Dom waarvan men de bouw eind 12e eeuw begon. Tegenwoordig eigendom van de stad Lübeck.
 
 
Bijna waren we het Heiligen-Geist-Hospital voorbij gereden: een plek waar sinds 1286 zieken en “nooddruftigen” werden opgevangen, vanaf de reformatie werd het gebouw voornamelijk gebruikt als bejaardentehuis. Tegenwoordig is het voor een deel nog steeds een verpleeg- en verzorgingstehuis. Tientallen andere leuke, interessante en mooie gebouwen: het stadhuis bijvoorbeeld, de diverse kerken. We hadden het in de hitte al snel gezien en zochten de koelte van de bossen en het water op door een fietsroute van de VVV te volgen met de titel “Treidelpfad entlang der Trave” en ja hoor, we hebben het woord Treidelpfad ook moeten opzoeken, bleek jaagpad te betekenen. Ruim 35 kilometer bij ruim 30 graden, aan de kant van het water goed te doen, in de stad een tikkeltje te warm. We hebben Lübeck en onszelf beloofd eens terug te komen, maar dan mag het kwik hooguit 15 streepjes aanwijzen.
V: 117.684; A: 117.883