noordpolderzijl

noordpolderzijl

maandag 2 juli 2018

boswachterij staphorst

 
vrijdag 29 juni – zondag 1 juli: @ punthorst

Punthorst? Waarschijnlijk nog nooit van gehoord. Het is een klein gat in de buurt van en behorende tot Staphorst. Een half jaartje geleden kreeg ik een verjaardagscadeautje: een weekendje kamperen met kinderen en kleinkinderen op de camping van Boswachterij Staphorst met de lieflijke naam Dassenburcht (adres: Vijverweg 5 Punthorst). Het bos van Staatsbosbeheer is een groene puist in een volkomen agrarische omgeving. In de loop der eeuwen heeft men het veen afgegraven en het land ontgonnen. Tijdens de crisisjaren (1930 – 1940) verzamelde men een aantal werklozen uit het westen van Nederland en als werkverschaffingsproject verplichtte men hen een bos aan te leggen. Het uiteindelijke doel van deze bosaanleg was houtproductie. Tegenwoordig heeft het voornamelijk een recreatieve functie. Je kunt door het bos wandelen, fietsen en paardrijden (vooropgesteld dat je zo’n viervoeter hebt). Een klein gedeelte van het gebied bestaat uit heide, vennen en plassen die ontstaan zijn door turfafgraving. Midden in dit gebied ligt de zwemvijver Zwarte Dennen, met een aangelegd zandstrandje rondom.
Opa en oma mochten een weekendje doorbrengen op dit natuurkampeerterrein (natuurkampeerkaart nodig) aan de rand van het bos met als centrale thema “kamperen bij de boswachter”, omringd door tentjes met al onze nazaten. De luxe van camping Het Winkel (die onze uitvalsbasis was voor de Winterswijkse fietsvierdaagse) hebben we op vrijdagmiddag na een verplaatsing van ruim 100 kilometer ingeruild voor een wat primitievere omgeving. De Dassenburcht is leuk en de omgeving is prachtig (al hebben we géén das gezien). De kleinkinderen hebben zich uitstekend vermaakt. We hadden een “hofje” met drie kampeerplekken voor ons alleen: prima geregeld. Heerlijk in de schaduw en dat was ook fijn met temperaturen die opliepen tot 26 graden. Alleen is het sanitair een regelrechte aanfluiting: veel te weinig toiletten en douches voor het aantal mensen dat dit weekend op de camping verbleef (het was bijna volle bak, met een mededeling aan de poort dat alleen fietsers en wandelaars nog een plekje konden vinden).

 
 


Staphorst ook nog even gezien; eerst op de fiets door de lange lintbebouwing en langs de dorpskerk van de hersteld hervormde gemeente met 2.300 zitplaatsen (en een immens groot parkeerterrein; mag je op zondag wel autorijden?), later met de auto voor een bezoek aan de grote Lidl ten behoeve van de barbecue. Het lijkt alsof Staphorst goed boert. En inderdaad nog wat vrouwen in traditionele klederdracht gezien, maar sinds 1937 is in de APV vastgelegd dat het verboden is iemand “op of aan de weg” te fotograferen zonder dat je toestemming hebt verkregen.

Schitterend weer, een mooi weekend, een mooi cadeautje.