noordpolderzijl

noordpolderzijl

zondag 22 juli 2018

zomertocht 2018 – 2: silbersee

woensdag 18 – zaterdag 21 juli: @ frielendorf


“Q zit vlak in de buurt, als we nu via de Edersee en Fritzlar rijden komen we vanzelf langs de Silbersee; er is ook een camperplaats”, waren de woorden die W op woensdagmorgen 18 juli om 08.23 uur liggend sprak nadat ze eerst was voorzien van haar telefoon en een kopje thee en wakker was geworden aan de Twistesee na een relatief fris nachtje. Q is een kleinzoon en hij is met zijn ouders vakantie aan het vieren op een huisjespark in de buurt van Frielendorf, ruwweg een eindje ten zuiden van Kassel. De Silbersee is een volgelopen bruinkoolgat en omgetoverd tot een vakantieparadijsje met “voor elk wat wils”. Dochterlief met gezinnetje in een leuk huisje en wij op een prettige camperplaats. Je snapt al dat de route om 8.24 uur vaststond en we dus eerst langs de Edersee reden, daarna Fritzlar bezochten en tenslotte aan de Silbersee terecht kwamen.

Edersee
De Edersee is met een lengte van 27 kilometer één van de grootste stuwmeren van Europa. De Edertalstuwdam is gebouwd in de jaren 1908 tot 1914 (in dezelfde periode als de Möhnetalsperre). Toentertijd dacht men nog niet aan toerisme, maar wel aan de waterstand in de Weser en het Mittellandskanal, zodat de scheepvaart ook hartje zomer voldoende sop onder de kiel had om vooruit te komen. Net als de dam in de Möhne werd ook de Edertalstuwdam in de Tweede Wereldoorlog zwaar beschadigd. In de jaren 90 van de vorige eeuw werd de dam grondig gerenoveerd. We hadden een mooi tochtje langs het meer en wanneer je dan ook nog een prettige pauzeplek hebt voor een kopje koffie is de dag helemaal goed.
Fritzlar
“Kulturhistorische Bauwerke, uraltes Pflaster, mitteralterliche Gassen, ein Gepräge vergangener Jahrhunderte – so präsentiert sich Fritzlar jährlich seinen vielen tausend Besuchern”, staat letterlijk in een mooi geïllustreerd foldertje waar de rijkdom van Frizlar afstraalt. Letterlijk, want persoonlijk zou ik dat Duitse zinnetje wat anders geschreven hebben.


 
Inderdaad een mooi stadje vol met oude vakwerkhuizen, maar: uitwisselbaar. Er zijn zoveel mooie stadjes met oude vakwerkhuizen in Duitsland en de tijd dat we met een foldertje van de VVV in de hand alle gebouwen gingen begapen ligt inmiddels achter ons (de laatste keer was in Alsfeld, hier vlak in de buurt en wel op 20 maart van het vorig jaar). Inderdaad is Dom- und Kaiserstadt Fritzlar een oud stadje, inmiddels zo’n 1300 jaar oud, gelegen op een plek waar belangrijke handelsstraten elkaar kruisten. De grootste tegenvaller vond W de "Markt am Mittwoch am Marktplatz": de markt bleek uit welgeteld twee kramen te bestaan. Even wat leuke fotootjes en een kiekje van het oudste raadhuis van Duitsland (in 2009 precies 900 jaar geworden) en snel weer naar ons Puzzeltje dat we gratis geparkeerd hadden op de P achter de Stadthalle net buiten het oude centrum.
 
Frielendorf
Op naar de plaats waar drie toeristische autoroutes elkaar kruisen: de Deutsche Ferienroute Alpen-Ostsee (deze toeristische route wordt niet meer gedocumenteerd, is dus feitelijk opgeheven), de Deutsche Märchenstrasse en (hoe kan het anders) de Deutsche Fachwerkstrasse. Bij Frielendorf ligt de Silbersee, het restant van bruinkoolwinning. Een soort grindgat, maar dan net even anders. We kregen van kleinzoon Q een zelfgetekende plattegrond van de Silbersee en omgeving. Opa staat er nog niet op, want die is aan de andere kant van de bult nog aan het hijgen. Puzzel staat al op de camperplaats en de rails die zichtbaar zijn zijn van het minispoorbaantje dat we niet hebben zien rijden. Uiteraard staat het vakantiehuisje te pronken in het zonnetje. De blauwe druifjes horen tot de categorie laatbloeiers (of moet het lavendel voorstellen?)
 
Installeren op Wohnmobilpark Silbersee (campercontactcode 8245) voor € 11,00 + 2 € stroom. Ruimte genoeg en net nog één plek onder een boom die voor de nodige schaduw kon zorgen. De dag begon weliswaar wat “frisjes” maar in de middag werd de 27 graden weer ruim gehaald. Wil je gebruik maken van het toilet of de douche dan mag je daarvoor apart afrekenen. Een korte verkenning van Frielendorf leverde drie supermarkten op. Daarna een fietstochtje over de R14 naar Homberg (Efze), waar Efze staat voor de naam van een riviertje. Glooiend landschap met aan het eind een behoorlijke klim van 1,5 km naar de kern van het stadje waar een Rieseneis en een koud biertje de beloning voor het zware werk vormden. Homberg: oud stadje met de onvermijdelijke vakwerkhuizen; mooi, maar inwisselbaar. Tegen de avond naar het huisje van de vakantiegangers elders op het terrein, waar de prachtige barbecue moest worden gebruikt. Gezellig zo’n bezoek “in den vreemde”.
 


V: 116.491; A: 116.603
Op donderdag zorgde een soort SRV-wagen voor de aanvoer van verse broodjes, de goede man had nog meer bij zich maar dat kon hij op de camperplaats aan de straatstenen niet kwijt. Toch even opgezocht waar SRV voor staat, raad je nooit: Samen Rationeel Verkopen. De “afwerkplek” was prima in orde en met schone tanks konden we een monsterverplaatsing aan van exact drie kilometer. Kleinzoon Q zou een dagje bij ons logeren, zodat zijn ouders Kassel onveilig konden maken. Een camperplek biedt dan te weinig mogelijkheden voor zo'n knaapje dat leeft aan alle kanten, dus verkasten we naar Campingplatz Frielendorf (code campercontact 44.321) dat over een prettig buitenzwembad (met drie grote glijbanen) en een speeltuin beschikt. Volgens het boekje € 18,60 per nacht, we mochten uiteindelijk 20 € per nacht afrekenen (zonder bonnetje, het bedrag verdween in de linkerbroekzak). Q vermaakte oma geweldig in het zwembad en opa mocht voor de pannenkoeken zorgen. Jongeman begreep niet zo goed dat een doorsneecamper geen afwasmachine heeft en dat hij na het eten zelf zijn handen moest laten wapperen. Weer een geweldige dag met temperaturen tegen de dertig graden aan.


V: 116.603; A: 116.606

Vrijdag een dagje bijkomen. Luieren en zwemmen, maar ook fietsen (R14) naar Ziegenhain (eine Wasserfestung, waarvan de eerste stenen - niet het water - dateren van 950; een soort Naarden, maar dan anders) en (via de Schwalmradweg) naar Treysa (marktdag, met wel drie kraampjes) voor de Kaffee mits Kuchen. Terug via Bahnradweg Rotkäppchenland en het laatste stuk via de R14 terug. Weer 40 kilometer op de teller. En opnieuw tegen de dertig graden. We hebben genoten van de Silbersee, kleinzoon Q heeft daar ongetwijfeld aan bijgedragen. Op naar het volgende "avontuur".