noordpolderzijl

noordpolderzijl

zondag 29 juli 2018

zomertocht 2018 – 8: langs de oostzee in polen

zondag 29 juli: @ stralsund

Een buitje vannacht en ook vanmorgen een paar spetters. Temperatuur is wat gedaald, maar loopt in de middag op tot ruim 25 graden.
Om van Stettin in Stralsund te komen heeft een normaal mens nog geen twee uur nodig, wij ruim het dubbele: de route moest vooral toeristisch worden en gaan door het noordwesten van Polen langs de Oostzeekust via Swinemünde. De “droga ekspresava” (snelweg) S3 is echter meer droga dan ekspresava, vooral op het punt waar 2 x 2 banen overgaan in een enkelbaansweg èn er van rechts ook nog een lading auto’s wil invoegen vanaf een andere droga ekspresava. Half uurtje oponthoud om daarna dit avontuur ook weer af te strepen.

Swinemünde (in Polen heet de plaats Swinoujscie – met zo links en rechts een streepje op een letter, maar het is me echt teveel moeite om tekens als Ł, ń en ł te produceren) betekende opnieuw wachten. Nu op de veerboot die ons over de Swine, een zijarm van de Oder, zou varen en dat wilden er meer op deze zondag. Wachttijd een klein uurtje en om de tijd te doden wat creatieve plaatjes gemaakt van het meest gefotografeerde busje van Nederland.
De jongens van de rederij wisten de boot aardig vol te proppen en toen drs. P virtueel begon te roepen “heen en weer”, gingen wij alleen heen. Vreemd stadje dat Swinemünde. Tijdens de Vrede van Westfalen (1648) werd Pommeren verdeeld tussen Zweden en Brandenburg. Swinemünde kwam onder Zweeds gezag te staan tot het Congres van Wenen in 1815 vond dat het maar bij Pruissen moest horen. Toen ging alles op rolletjes lopen: Swinemünde werd een belangrijke havenstad en vanaf 1824 kwamen de toeristen. Het werd een badplaats van jewelste. In 1945 deponeerden nog even 671 geallieerde vliegtuigen zo’n 1.600 ton bommen op de stad, die er niet mooier op werd. Tegenwoordig is het een toeristische trekpleister voor voornamelijk Duitsers die er brandstof, sigaretten, (sterke) drank en nog een lading andere dingen kopen, een terrasje pakken, de boulevard bezoeken en flink wat geld achterlaten. Wat we zagen was één groot winkelend feest. Niet voor niets noemt men Swinoujscie het Poolse Rimini op Usedom (het eiland waar het stadje op ligt). Om het de Duitsers nog makkelijker te maken de stad te bezoeken heeft men de Usedomer Bäderbahn (UBB) die oorspronkelijk liep van Peenemünde tot aan Ahlbeck (de Pools-Duitse grens) een paar kilometer doorgetrokken zodat er niet ver gesjouwd hoeft te worden met volle boodschappentassen.
Via het Duitse deel van Usedom kwamen we vervolgens aan in Stralsund, het eindpunt voor vandaag. Wohnmobilstellplatz Stralsund (campercontactcode 48.103) had nog wel een plekje voor ons. Later op de dag zou deze cp helemaal vollopen. 15 € maar inclusief 4 broodjes en prettig sanitair met heerlijke regendouches. De plek krijgt niet voor niets hoge waarderingen.

Al een paar keer zijn we langs Stralsund gereden om op het eiland Rügen te geraken. Nog nooit hebben we deze hanzestad echt bekeken. Ook dat bezoek kunnen we van de bucketlist halen na vandaag. Op de fiets (er loopt een fietspad langs de Strelasund – dat is het water dat het vasteland scheidt van Rügen) naar de Altstadt. Mooie binnenstad met gebouwen in de baksteengotiek, onder meer het stadhuis en drie kerken. Unesco werelderfgoedspul dus. Gelukkig hebben die vaak eeuwenoude gebouwen de Tweede Wereldoorlog onbeschadigd doorstaan. Even het Bahnhof bewonderd; de eerste trein liep in 1863 Stralsund binnen, het bakstenen stationsgebouw is 40 jaar jonger en werd later een paar keer opgeleukt.
 
Nog even het water over om Altefähre te bekijken. De nieuwe Rügenbrücke (klaar in 2007) is niet geschikt voor fietsers want veel te steil. De tweewielers mogen het met de oude dam doen die voorzien is van een ophaalbrug. Altefähre houdt niet zo van fietsers: allemaal kinderkopjes. Ondanks die paar kilometer steentjes toch een mooie fietstocht. Het was weer genieten vandaag.

V: 117.483; A: 117.684