noordpolderzijl

noordpolderzijl

donderdag 26 juli 2018

zomertocht 2018 – 5: oberlausitz

Twee nachten doorgebracht in Rothenburg/Oberlausitz. De Neisse heet hier officieel de Lausitzer Neisse, dat betekent dat er nog wat andere “Neisses” zijn, net zoals er ook meerdere Nijlen zijn. Allemaal geultjes ontstaan uit bronnetjes die uiteindelijk één watertje vormen. Omdat de Lausitzer Neisse de langste van die watertjes is (254 kilometer) en een belangrijke rol speelt in de Duitse politiek (want grensrivier vanaf 1945) heet deze tak van de Neisse in het normale spraakgebruik dus gewoon Neisse. Het is maar dat je het weet. Rothenburg ligt in de Oberlausitz. Behalve Oberlausitz bestaat er ook nog een Niederlausitz, dat wat meer stroomafwaarts gesitueerd is. Bijgaand kaartje van Oberlausitz dateert van 1815 toen het gebied ten oosten van de Neisse nog Duits was.

dinsdag 24 juli: @ rothenburg/o.l.
En dan denk je dat je even een leuk tochtje aan de Poolse kant van de Neisse kunt maken naar de volgende overnachtingsplaats. Denken kan altijd, maar eigenlijk was het een ramptocht. Dit gedeelte van Polen wordt opnieuw geasfalteerd, niet één klein stukje, maar kilometer na kilometer. En geloof me: het is echt nodig: België is er niks bij. Voor Puzzel betekende dat uren stuiteren over kuilenwegen om een afstand van 20 kilometer te overbruggen en toen we eenmaal besloten hadden om het strakke Duitse asfalt op te zoeken, bleek Ome Tom een totaal ander idee te hebben van de af te leggen weg om de grens bij Görlitz te passeren dan ons gevoel en de groene richtingaanwijzers die in Polen af en toe proberen te vertellen welke richting je uit moet om het je daarna zelf te laten uitzoeken. Kortom: vier uur gedaan over 80 kilometer (weliswaar inclusief boodschappen doen bij Kaufland). Het gaat met name om wegnummer 354 waar op grote stukken verkeerslichten de file (voornamelijk vrachtauto’s) afwisselend steeds één richting  laten hobbelen en 15 minuten wachten voor een rood lampje is normaal. En dat hobbelen zorgde er nog net niet voor dat de kastjes van de wand rammelden. Gelukkig bleef het servies ook heel. Toegegeven: er zijn ook stukken met strak asfalt aan de andere kant van de Neisse.

Pal aan de Oder-Neisse-Radweg ligt Neisse-Activ-Camping (code campercontact 15.844, 19 € per nacht) waar ons campertje een beetje afstak tegen kleine tentjes die aan het eind van de dag door vermoeide fietsers werden opgezet. Het heeft wel wat zo’n fietsvakantie en we hebben er nog steeds goede herinneringen aan: spulletjes meezeulen en zorgen dat je ’s morgens alles weer op de juiste plek opgeborgen krijgt om na anderhalf uur gepakt en gezakt tot de ontdekking te komen dat dochterlief haar fietssleuteltje in een zakje van de binnentent heeft laten zitten. We hebben nu ook een fietsvakantie, maar met iets meer comfort.
Bij de receptie scoorden we een folder met een aantal fietstochten in de omgeving. Fietsroute 6 heeft de naam “Rundtur zur polnischen Partnerstadt Piensk” met als prettige toevoeging “flach un wenig anspruchsvoll” (maar dat is erg betrekkelijk voor polderlandschapfietsers). Vanaf de camping in zuidelijke richting langs de Neisse tot Kulturinsel Einsiedel, een leuke plek voor kinderen: een avontuurlijke, erg grote “speeltuin” helemaal op kunstzinnige wijze van hout opgetrokken. Naast het nodige klim-, klauter- en speurwerk kun je genieten van theater, poppenspel, goochelvoorstellingen en muziek. Na de Kulturinsel over een houten bruggetje de Neisse over het Poolse land in. Dwars door de bossen (slecht aangegeven) naar Bielawa Dolna. Vervolgens een geasfalteerde weg met weinig verkeer naar Piensk waar we voor de zoveelste keer in asfalteringswerkzaamheden terecht kwamen. Op de (goede) gok een keer rechts af om de voetgangers- en fietsersbrug over te steken. En: op het meest zuidelijke punt knapte er weer eens een zadelpen. Dat werd dus 17 kilometer fietsen zittend op de bagagedrager en het gesluns schurend tegen het restant zadelpen. Er zijn aangenamere posities te bedenken. Met een paar stopjes kwamen we toch weer op de camping aan waar een deel van fietsend Duitsland hun einde-etappe aan het vieren waren. En: hoe meer rampen, hoe groter het plezier!


V: 117.090; A: 117.170
woensdag 25 juli: fietsen van bad muskau naar rothenburg

Prettig geregeld gisteren. Voor 5 € per persoon inclusief fiets mochten we vandaag meerijden met een Poolse chauffeur van Neisse Tours (hij moest er met een aanhanger vol boten zijn). Leuke babbel over van alles en nog wat en een half uurtje later werden we afgezet in het park aan de Neisse. Bad Muskau staat vooral bekend om dit Fürst-Pückler-Park. Toen in 1811 zijn vader overleed kreeg Hermann von Pückler-Muskau niet alleen een zee aan titels, maar ook sloten geld, veel land, een paar min of meer bouwvallige kastelen en nog wat kringloopgoederen. Tijdens een reisje naar Engeland werd hij wild enthousiast van de daar aangelegde landschapsparken en na zijn terugkomst begon hij onmiddellijk in Muskau met de aanleg van een soortgelijk park. Toen zijn geld in 1817 op was, trouwde hij met de 9 jaar oudere Lucie Reichsgräfin von Pappenheim en met een paar jaar heeft hij ook haar immense vermogen (met haar toestemming trouwens) er doorgejaagd. Hermann bleef zijn leven lang reizen en geldzorgen hebben. In 1845 verkocht hij uit arren moede het hele project Bad Muskau (park, slot en landerijen een titel) om in Branitz opnieuw te beginnen met bouwen en planten.



Nadat we het park van alle kanten meermalen hadden gezien op zoek naar de Bike Shop (W was de weg kwijt op Google Maps en ik vervolgens W) kwamen we toch samen aan bij de fietsenmaker. Eventjes wachten maar dan heb je voor een kleine 40 € een verende zadelpen en konden we aan ons stuk Oder-Neisse-Radweg van 45 kilometer beginnen. Fijn fietsen, vaak door dennenbossen, zodat de koperen ploert niet de hele tijd onze metgezel was. Er kwamen warempel zelfs een paar regendruppels op de zonnebril. Pauze bij de kerk van Pechern onder de dorpslinde en een tijdje later een aankomstbiertje bij de steiger van Neisse Tours een paar honderd meter van onze camping vandaan. Terug in Rothenburg dat dit jaar haar 750e verjaardag viert. Weer een fantastische dag.