noordpolderzijl

noordpolderzijl

zondag 25 maart 2018

processie in sevilla op domingo de ramos

zondag 25 maart: palmzondag in sevilla

Voor de derde achtereenvolgende dag maakten we gebruik van bus 28 die ons van de hypermercado naar het centrum van Sevilla bracht. Alleen: konden we gisteren nog op een terrasje in het zonnetje genieten van de “kroketten van oma” en “camembert in een jasje”, vandaag was in het begin het pluutje nodig. “Tot iets over tweeën”, zei W met haar Iphone in de hand. Doel van vandaag: één van de negen processies bijwonen die op palmzondag (domingo de ramos) door de straten van Sevilla trekken. Twee jaar geleden hebben we voor het eerst kennis gemaakt met deze traditie in Andalusië toen we op Eerste Paasdag een optocht meemaakten van verschillende broederschappen in Carthagena: strak in de maat en perfect georganiseerd.
Andalusië is van oudsher één van de meest katholieke regio’s van Spanje. Er wordt wel eens gezegd dat zelfs de atheïsten hier met Pasen katholiek zijn. De Semana Santa (heilige of goede week) is een periode waarin verschillende koninklijke broederschappen (Hermandades genoemd) plechtig boete doen tijdens processies. We kozen voor de processie met de naam La Paz, gelieerd aan de parochie van San Sebastian. De kerk van waaruit de stoet zou vertrekken was eenvoudig te vinden: volg de meute en je komt er vanzelf. Leuk straatje gevonden met in het begin weinig publiek. Toen begon het grote wachten in de stromende regen, schijnbaar hadden de organisatoren besloten het ergste hemelwater af te wachten, zodat foto’s niet zouden worden ontsierd door regenschermen. Een uur later dan dat in ons schema stond kwamen de eerste Nazereno’s (anonieme boetelingen, vandaar de alles verhullende puntmuts) langs, de meesten op schoenen, velen op sokken en een aantal zelfs op blote voeten. Gelukkig vindt op Witte Donderdag de voetwassing plaats. Volgens de beschrijving die we van een lief dametje van de VVV eerder dit weekend gekregen hadden deden 1600 boetelingen mee. De tocht van alle processies gaat van de eigen kerk naar een paar straten in het centrum die voor alle stoeten hetzelfde zijn (waar ook tribunes zijn opgebouwd) en gaat dan via de kortste weg vanaf de kathedraal weer naar de eigen kerk.


Verschillen met Carthagena? Jazeker: hier hebben we maar één broederschap gezien (dus allemaal dezelfde kleding) en de processie in Sevilla verliep veel ongeorganiseerder. Het leek af en toe wel op het Lichtenvoordse bloemencorso: regelmatig stilstaan en er vielen gaten in de optocht. En dan natuurlijk die blote voeten. Ook hebben we in Carthagena geen mannen gezien die kruisen aan het sjouwen waren.
 

Elke processie heeft twee paso’s. Een paso is een tafelvormige constructie (je mag het ook een tableau op poten noemen). Één paso geeft een scène uit het lijden van Christus weer en de andere bevat een erg mooi Mariabeeld. Deze loodzware dingen worden gedragen door de costalero’s die regelmatig gewisseld worden. Ze mogen uren met die dingen sjouwen. Het duurde anderhalf uur voordat alles langs ons heengetrokken was. Voldoende vond ik.  W had nog wel een broederschap willen zien, maar daarvoor moesten we naar een ander gedeelte van de stad en of dat iets zou toevoegen? Het centrum waar alle processies langskomen was slechts met een bulldozer te bereiken, dus die optie viel ook af. Inmiddels was het weer goed toeven buiten. 
 
Genoeg Sevilla voorlopig. Een mooie stad, we hadden het niet willen missen. Andere dingen gezien dan een jaar of zeven geleden. Over een jaar of tien misschien wel weer.