noordpolderzijl

noordpolderzijl

woensdag 7 maart 2018

cabo de gata

dinsdag 6 maart: wonden likken

Na de schuiver gisteren in de douche (volgens W was het de jaarlijkse bijna-dood-ervaring) heb ik weer een duidelijk beeld van de positie van alle spieren in de onderrug en benen. Tijd voor een dagje rust met “Overzee” van Marlies Brenters: je begint eraan en een uur of vijf later is het boek uit. Gisteren een “pollo assado” gekocht bij de Lidl, geroosterde kip. Volgens de instructies moest het ding nog drie kwartier in een voorverwarmde oven van 200 graden (zag ik pas na aanschaf). Bij gebrek aan een echte oven moest een half uurtje in een pan op het gas volgens mij hetzelfde effect geven. Heb nog nooit een kip gezien die zo gaar was: wanneer je een botje pakte viel het vlees er in gruzelementen van af. Gisteren al een halve kip verorberd, vandaag met het restant “culinair” bezig geweest. Vlees van de botten peuteren, drie aardappeltjes koken, grote rode paprika in stukjes snijden, uitje pellen en snipperen. Alles in een pan mikken, kwak mayo en wat kruiderij erbij en husselen maar. Het smaakte nog ook. Alleen een beetje veel: genoeg over voor morgen, staat er weer “salade de pollo assado” op het menu. Snel klaar dus.
Het weer begon vriendelijk, maar stortte later in: zonnetje weg en een stevig windje. Temperatuur? Volgens El Tiempo maximaal 16 graden. Morgen beter.
woensdag 7 maart: rondje cabo de gata

Rustig de dag beginnen: een pot koffie wegwerken, de afwas van twee dagen doen (moet in de bus, anders mag je met koud water afwassen), vuil water lozen (zie foto). Afrekenen ( 2 x € 13,00 + € 3,50 voor gebruik wasmachine); moest contant: kaartbetaling pas vanaf 30 euro, jazeker: 50 cent te weinig.
Vijf uur later en 162 km meer op de teller stond ik weer op dezelfde camperplaats. Een rondje schiereiland liet zien dat de gratis parkeerplek in San José echt helemaal niks was: één grote modderbende (ze zeggen dat de Sierra de Gata de laagste regenval van het Iberisch schiereiland kent, namelijk gemiddeld 200 millimeter per jaar, gevoelsmatig moet het dan statistisch de rest van het jaar droog blijven). Ook de campings hier in de buurt trokken me niet zo aan: een stuk duurder dan de camperplaats en dan moet je ook nog voor internet betalen als je meer wilt dan met je tablet in de wind voor het receptiegebouwtje zitten. Op camperpark Cabo de Gata is alles bij de hand en morgenvroeg zal ik over mijn gladde-vloer-trauma heenstappen. Er is nog een derde optie: ergens wild gaan staan: je ziet de witte schimmel overal; geen zin om 's avonds laat nog weggestuurd te worden.


Een rondje Parque Natural Cabo de Gata-Nijar dus en ook een beetje erbuiten. Het park kent 38.000 hectare land en 12.000 ha zee (tot één mijl het water in is ook beschermd gebied). Zo’n 50 kilometer kust, voornamelijk grillige rotsen, afgewisseld met lieflijke baaitjes. En al dat van oorsprong vulkanische gebied is niet aangetast door projectontwikkelaars (met uitzondering dan van wat ik maandag beschreven heb). Schitterende vergezichten, crystal clear water, paradijselijke stranden en wegen om een puntje aan te zuigen; wel af en toe in de twee naar boven en naar beneden maar daar kan Puzzel wel tegen. Wat heb ik gezien? Zonder volledig te zijn: San José (met het strand van Mósul), Las Negras, Isleta de Moro, Fernan Perez, San Miguel de Cabo de Gato en uiteraard ook de vuurtoren.


De kaart die ik bij me had liet met een groen stippellijntje de grenzen van het park zien. Dat stippellijntje had ik echt niet nodig: na het bord “bedankt voor uw bezoek” begint onmiddellijk de plasticboel, zo ver je maar kunt kijken plastic kassen en stenen groentenloodsen. Opvallend veel heel donkere mensen (dik ingepakt op de fiets), de gastarbeiders van Spanje?

Lunzen aan het water: zonnetje op de bus en het gemaal der kleine kiesjes werd overstemd door het ruisen van de zee en het geklots van de golven op de stenen. Rijtemperatuur tot 19 graden. Weer een dag om echt vrolijk te worden. Op naar het restant “salade pollo assado”.

V: 108.786; A: 108.948