noordpolderzijl

noordpolderzijl

maandag 18 april 2016

Op naar de zon 19: bijna thuis


maandag 18 april: van Luik naar Kalkar

Eigenlijk ligt Womopark Moyland niet in Kalkar maar in Bedburg Hau, maar wie heeft daar ooit van gehoord? Zelfs de jeugd weet nog wel dat de snelle kweekreactor in Kalkar de grootste industriële misser uit de geschiedenis is. Begonnen met de bouw in 1973, geschatte kosten 1,7 miljard DM (reken gemakshalve maar met twee DM in één €), klaar in 1985 voor uiteindelijk 8 miljard DM. Nooit opgestart omdat de Duitse regering uiteindelijk besloot géén vergunning te verlenen: de veiligheidsrisico’s waren te hoog. Nederland en België hebben ook meegedaan (en meebetaald) aan het project. In Nederland kenden we daarvoor de Kalkarheffing (3 % extra bovenop de elektriciteitsrekening). Vanuit de samenleving kwamen veel protesten, met name over het type reactor de “fast breeder”. En waren de konijnen niet de enige “fast breeders”? Het is sinds 1995 een pretpark (Wunderland Kalkar) van de Nederlander Hennie van der Most; hij kocht het gehele complex voor omgerekend 2,5 miljoen €. De Kalkarepisode speelde zich in dezelfde tijd af als “Kruisraketten de wereld uit, te beginnen in Nederland” en dat allemaal in de eerste regeerperiode van Lubbers.
Het heeft gevroren vannacht: ijs op de voorruit en op het dakraam. Vanmorgen stonden op de camperplaats bij de mijnen in Blegny 11 campers te dampen in de opkomende zon; mooi gezicht. Maastricht door, A2 en A73 en bij knooppunt Rijkevoort de A77 op die in Duitsland de A57 heet. Lozen, water en parkeren kost in Moyland € 7,00, voor stroom betaal je nog eens € 3,00; wel alles met munten via een automaat betalen.
Nog maar een paar kilometer van huis af, vandaag even “afkicken” en vast de ergste rommel sorteren (en misschien wel opruimen). Nog een laatste fietstochtje door de omgeving en inderdaad ook door Kalkar; een stadje uit 1230, maar opgravingen van Romeinse resten hebben aangetoond dat er in Kalkar al eerder “volk” gewoond heeft. Morgen naar huis en dan schrijven we de evaluatie. Voor nu is het alleen “twas mooi”.

V: 69.303; A: 69.467