noordpolderzijl

noordpolderzijl

maandag 18 april 2016

Op naar de zon 18: blegny-mine

zondag 17 april: van Pont-a-Mousson naar Blegny-mine

Een beetje vreemd: de E25 naar het noorden heet ook Route du Soleil en dat terwijl de buitentemperatuur bijna elke kilometer een graad daalde in de Ardennen. Nog even goedkoop tanken in Luxemburg (in Spanje betaalden we bij de supermarkten net iets meer) en ook nog even vloeken in Luik waar de zondagmorgenmarkt werd gehouden, de marktkramen de route van ome Tom versperden, W. graag linksaf wilde en de borden “alle richtingen” naar rechts wezen. Luik en ik hadden ook vandaag weer een gespannen verhouding.
Einddoel van deze dag: de ex-mijnen van Blegny (tussen Maastricht en Luik). Sinds 1980 worden er geen steenkolen meer uit de grond gehaald, maar per jaar zo’n 50.000 bezoekers onder de grond (en weer naar boven) gebracht. Overigens valt er nog meer te beleven dan een ondergronds bezoekje aan de mijn: een wandeling (mooie Belgische uitdrukking: omloop te voet) over de steenberg, een tochtje met een toeristentreintje door de boomgaarden van de Benedenmaas, een bezoek aan het museum om kennis te nemen van acht eeuwen steenkoolontginning en (niet te vergeten) een proeverij van mijnwerkersbier en jenever.
 
We hebben ons beperkt tot een Nederlandstalige rondleiding door de mijnen: jas aan, helm op en in de liftkooi afzakken naar -30 meter, trap af naar -60 meter en tenslotte met de liftkooi omhoog om het kolensorteer- en wasproces te zien. Intussen goed luisteren naar een ex mijnwerker die het verhaal heel sappig bracht. Vergeet nog te vertellen dat het feest begon met het vertonen van een film over de geschiedenis van de mijnbouw in België.

 
 

Het puzzeltje stond intussen te wachten op de camperplaats op het parkeerterrein: een schitterende plek met loosmogelijkheden, inname water en (tegen betaling) stroom. Er liep een vrouwelijke nachtwaker rond die om tien uur – gekleed in lange rode poncho en gewapend met een zware zaklamp – controleerde of alle poorten wel gesloten waren.
 
 
Voor de volledigheid de statistieken van de afgelopen dagen:
vrijdag:                68.469-68.739
zaterdag:             68.739-69.021
vandaag:              69.021-69.303