noordpolderzijl

noordpolderzijl

maandag 11 april 2016

Op naar de zon 11: achter de geraniums in peñiscola

donderdag 07 april: van l’Alqueria de la Comtessa naar Peñiscola

De A7, AP7, CV10 en CV13 leiden je mooi om de grote steden Valencia, Sagund, Castellón en Benícasim heen op weg naar het noorden. Het laatste stukje (N340) was ome Tom weer even de weg kwijt, zeer waarschijnlijk toch niet het allerlaatste kaartmateriaal gedownload. Toch kwamen we zonder kleerscheuren op La Volta aan, een mix tussen camping en camperplaats aan de Costa del Azahar. Als “klein doosje” werden we onder de bomen gedropt, toch uitkijken dat je niet even de zonnepaneeltjes beschadigt: passen en meten en een keer of tien steken voor je op het juiste plekje staat. Een Zweed naast ons was even vergeten dat hij een alkoof had, maar gelukkig had hij Duck-tape aan boord en kon hij zijn camper voorzien van een nieuwe striping. Grotere witte dozen hebben een speciale plek, waar ze geen last hebben van overhangende takken en ander vervelend camperaantastend floragebeuren. We betaalden € 10,00 per nacht, inclusief stroom en inclusief rammelende wifi. Je hoeft in deze omgeving niet bang te zijn om géén overnachtingsplek te vinden: het stikt hier van de camperplaatsen, campings en Stop and Go’s.
 
Het verkennende fietstochtje was er ook een met startproblemen: tijdens de hoosbuien eerder deze week heeft de elektronica van de fietsen gemeend dat het ook een functie “absorberen” had, dus het haperde behoorlijk; gelukkig werkt een en ander na de nodige zonnestraaltjes weer zoals elektrieke fietsen het eigenlijk zouden moeten doen en heeft W. weer trapondersteuning en B. hoeft zich geen zorgen meer te maken over foutcode C28 (als je zegt dat dat “frituurpan oververhit” betekent, geloof ik je meteen).
's Morgens nog even door Paco van KMZero uit laten leggen hoe het zit met de sinaasappelziekte, als ik weer redelijk internet heb zal ik proberen zijn Spaans-Engelse Google-vertaling een geloofwaardig fundament te geven. Voorlopig houden we het er even op dat er een plant is die citrusboompjes kan wurgen en leuke vruchten produceert (zie foto).

 
 
 
En was doe je als je gepensioneerd bent? Je zit in het zonnetje, voor de camper, achter de geraniums en je dopt tuinbonen.
Ik heb een tijdje wat verkeerde tellerstanden doorgegeven: zat er steeds 1.000 km naast. Dit zal waarschijnlijk niemand echt interesseren, maar voor de goede orde: wat is de juiste stand, Mieke?
V: 67.201; A: 67.438
vrijdag 08 april: een winderig dagje in Peñiscola, Benicarlo en Vinaròs
Een winderig dagje, maar wij hebben (met werkend elektriek) altijd de wind mee! Dus: op naar Peñiscola. De naam is afgeleid van het Latijnse peninsula (schiereiland). Het oorspronkelijke stadje is gebouwd op een steil uit zee oprijzende rotspartij, dus een stevige kuitenbijter toen we de fietsen eenmaal onderaan de bult hadden geparkeerd. De strategische ligging van de stad betekende dus voortdurend gedonder, voor details heb je Wikipedia.
Wel leuk om te vertellen is het verhaal dat kardinaal Pedro de Luna in 1394 in Avignon uitgeroepen werd als “tegenpaus”; we hebben een tijdlang twee pausen gehad: een Franse en een Roomse. Toen deze Pedro de Luna onder de naam Benedictus XIII het niet verder kon schoppen dan alleen paus-zijn over de Fransen trok hij zich maar terug in zijn stulpje op de bult in Peñiscola (op Arabische fundamenten gebouwd door de Orde van de Tempeliers). Zijn kasteel kreeg de naam Castell del Papa Luna. Hij is daar blijven zitten tot zijn dood in 1423. Zijn opvolger had het al snel bekeken en werd weer vriendjes met Rome.
Te voet de bult op dus. “It’s pretty a postcard”, had Lonely Planet ons al gewaarschuwd. Sommige delen zijn erg toeristisch (souvenirwinkeltjes en restaurants) en andere stukken lieten het authentieke karakter van de vesting zien. Wel mooie uitzichten en natuurlijk een standbeeld van Papa Luna.
 
 
 
Je kunt in dit gebied uitstekend fietsen: Benicarlo en Vinaròs zijn leuke plaatsen die op acceptabele afstanden liggen.