noordpolderzijl

noordpolderzijl

donderdag 12 mei 2016

Op naar de zon 20: al lang weer thuis

dinsdag 19 april: van Schloss Moyland naar huis en een korte terugblik

Toch vreemd: zes weken hou je dagelijks je belevenissen bij en zo snel je thuis bent is het afgelopen. Het verhaal van “de laatste dag” (de terugreis) en de evaluatie heeft dus even op zich laten wachten, maar wat in het vat zit, verzuurt niet.
Bij het maken van dit laatste verslag van onze voorjaarsreis weer een hele discussie met W. over de vraag of in de titel moet staan “al lang” of “allang”. Gelukkig brengt internet uitkomst. “Al lang” heeft betrekking op tijd en “allang” heeft de betekenis heus, echt waar. Maar wat moet je nu schrijven? Ik ben allang of al lang blij dat ik getrouwd ben.
Het puzzeltje bracht ons uiteindelijk in de loop van de dinsdag met 37 kilometer op de dagteller weer thuis met de eindstand 69.520. Totaal gereden 5.037 kilometer in 43 dagen. Gasverbruik: minder dan één (grote) gasfles. In deze evaluatie enkele hoogte- en dieptepunten.
 
Het meest indrukwekkende feest  van deze tocht is ongetwijfeld de Fallas in Valencia geweest. De indrukwekkende poppenbouwsels, het oorverdovende kabaal van het (dagelijkse) knalvuurwerk en de enorme massa’s mensen staan nog op ons netvlies (en in het trommelvlies) gebrand. Zie eventueel verslag 3. Valencia is en blijft een mooie stad en met de metro heel goed te doen vanaf de camperplek in Bétera.
 
 

De mooiste optocht of processie hebben we Eerste Paasdag in Cartagena meegemaakt, al hadden we wel gemengde gevoelens bij de duizenden puntmutsen. Zie eventueel verslag 7.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

De mooiste camperplek troffen we aan in de boomgaarden van Murcia: Camperpark Huerta de Murcia. Murcia was tevens ons warmste plekje tijdens de reis. Meer over deze camperplek in verslag 8. Het fietspad langs de rivier nodigt uit om dagje naar links en een volgend dagje naar rechts te fietsen (omgekeerd mag natuurlijk ook).

 
 
 
Het raarste verhaal staat in hetzelfde verslag. In Murcia zijn de voorjaarsfeesten die afgesloten worden met de verbranding van het sardientje. Wij troffen de sardine badend in het water van de rivier de Segura aan.

 
 
 
 
 
 
De meest geniale uitvinding van deze tocht was nodig om een keukenlade weer te kunnen gebruiken. Een pannendeksel was uit de lade gevallen (natuurlijk aan de achterkant) en zorgde ervoor dat de keukenla niet meer gesloten kon worden. Na diverse attributen geprobeerd te hebben bestond het reddingsgereedschap uit twee haringen van de luifel en een stukje duct tape. De la sluit weer goed, het pannendeksel wordt voortaan ergens anders opgeborgen. We missen nu alleen nog een pakje knoopcelbatterijen dat niet met het tovergereedschap gered kon worden.
Het hoogste punt vormde de Puy de Dome met 1464 meter in de Auvergne (Frankrijk). We hebben die dag ontzettend veel geluk gehad met het weer. Na de “beklimming” en “afdaling” met het treintje trok het zwerk dicht en kregen we op de (gratis) camperplaats aan de voet van de bult een flinke regenbui over ons heen. Bijgaande foto is niet van de Puy zelf, maar het uitzicht vanaf de pukkel. Meer informatie in verslag 15.

 
 
Het diepste punt bereikten we in België in de buurt van Luik. We daalden af naar – 60 meter om de voormalige mijn van Blegny te bezoeken. Een Vlaamse ex-mijnwerker kon sappig vertellen over zijn belevenissen “van vroeger”. Dank zij de kachel liet ons puzzeltje ’s nachts op de gratis camperplaats haar water niet lopen (de vorstbeveiliging op de boiler staat op 3 graden afgesteld). Onze belevenissen in de mijn worden beschreven in verslag 18.

 
 
 
 
 
 
 
Het dieptepunt van onze tocht werd gevormd door alle problemen met de elektrische fietsen. Het begon allemaal met het indeuken van het fietsenrek en de op het rek geknoopte Giant aan het begin van de reis. Een kapotte stroomkabel, een afgeknapte zadelpen, versnellingen die niet meer deden wat ze moesten doen en een ferme regenbui die het elektriek van de fietsen verlamde maakten het verhaal compleet. Gelukkig zijn er veel reddende fietsenmakers onderweg.

 
 
 
 
 
 
 
Het mooiste uitzicht vanuit de camper hadden we in Miami Platja op camping Miramar (overigens de enige reden om op deze camping te gaan staan, het sanitair laat behoorlijk te wensen over). Eén klein duinenrijtje vormde de afscheiding van ons busje met de Middellandse Zee. In verslag 12 kun je lezen hoe gelukkig we daar waren
 
 
 
 
En tenslotte: het mooiste strand bestaat niet. Elk plekje aan de Middellandse Zee heeft zo zijn bekoring. Om toch maar een foto te kunnen plakken heb ik gekozen voor een stukje boulevard aan het Mar Menor (zie verslag 6).
 
 
 
 
 
 
 
 
Het was een mooie reis met (bijna) alleen hoogtepunten. We hebben genoten en gelukkig had ik niet deze vrouw naast me zitten.