noordpolderzijl

noordpolderzijl

vrijdag 15 april 2016

Op naar de zon 15: puy de dôme


donderdag 14 april: van de Middellandse Zee naar Clermont-Ferrand

Gezellig: Montpellier in de spits! Je maakt nog eens wat mee op zo’n reis. Overigens erg veel “vreemde” verkeerssituaties in die stad, maar iedereen schijnt het normaal te vinden en de claxon en de middelvinger zijn goede onderlinge communicatiemiddelen voor Montpellieristen.
De A750 en A75 brachten ons via Millau (wel even het viaduct gepakt) en Garrabiet (de platte Eiffeltoren) dwars door Clermont-Ferrand naar de parkeerplaats van het tandradtreintje van de Puy de Dôme. Volgens Lonely Planet moet de top van dit pukkeltje “snowcapped” zijn van september tot mei, maar hoe we ook keken: geen poedersuiker op de bult. Waarschijnlijk is de vulkaan gaan borrelen en heeft de sneeuw doen smelten, of het broeikaseffect is sinds het verschijnen van onze gids (2015) met een factor tien toegenomen. Gelukkig was een gedeelte van de Chaîne des Puys (een keten van zo’n 80 vulkanen) wel met sneeuw bedekt. Geen sneeuw op de Puy, maar wel veel paragliders die hun acrobatische toeren aan het uithalen waren. Het maken van tandemvluchten schijnt (uiteraard tegen betaling) ook mogelijk te zijn.
 
De Puy is gevormd door een vulkanische uitbarsting, de laatste keer dat de krater gerommeld heeft ligt al weer zo’n 6.000 jaar achter ons. In de loop der tijden heeft het bergje veel meegemaakt: zo hebben de Romeinen er in het begin van onze jaartelling een tempel gebouwd ter ere van hun god van de reizigers: Mercurius.
Het muilezelpad is meer voor viervoeters, dus bracht ons het elektrische tandradbaantje (train à crémaillère) in 15 minuten naar boven. Wij waren dus twee van de circa 500.000 mensen die per jaar op de top komen.
Toen we weer beneden waren (weer met het treintje, want we hadden “per ongeluk” een aller-et-retour” genomen, tja: ons Frans is ook niet meer wat het geweest is) kwamen de eerste druppels naar beneden, werden de paragliders uit de lucht gedirigeerd en werden de verre verten plotseling minder goed zichtbaar. We hebben veel geluk gehad dat we de Puy juist voor deze dag op ons to-do-lijstje hadden gezet.
Het puzzeltje mocht gratis en voor niets de nacht doorbrengen op het parkeerterrein van de Train Panoramique (in Orcines) en aangezien wij bij dat puzzeltje horen, hebben we ook niets voor de overnachting hoeven te betalen.
V: 68.109; A: 68.469