noordpolderzijl

noordpolderzijl

woensdag 6 april 2016

Op naar de zon 10: een (weer)dipje in l’alqueria de la comtessa


maandag 04 april: L’Alqueria de la Comtessa

Voor het eerst sinds 21 maart wordt door de weerboeren wat minder weer voorspeld. Wat een rare uitdrukking eigenlijk “wat minder weer”, bestaat er dan ook zoiets als “wat meer weer”? Dankzij internet kunnen we alle metereologische ontwikkelingen precies volgen en afhankelijk van de voorspellingen geloven we de profetieën van El Tiempo, WeerOnline of MSNweer (ik weet niet wat W. er nog stiekem bijhaalt).
Het werd dus een mooie rijdag: niet te warm en nog droog, een dag om een schitterende kustroute te volgen. Een route die voornamelijk gevormd werd door de N332 die ons via Villajoyosa, Benidorm, Albir, Calp naar Gata de Gorgos bracht, waar we de CV 734 naar Xàbia/Jávea (de laatste naam consequent zwart geschilderd, het lijkt België wel) om vervolgens te kronkelen over de CV 736 (het mooiste stukje kustweg van deze dag) naar Dénia om tenslotte de N332 weer op te pikken en te belanden op camperpark KMZero (tussen Oliva en Gandia). Tussen de bedrijven door ook nog de voorraadkasten aangevuld bij zo’n klein lokaal “Spaans” supermarktje (met het embleem van Lidl op de voorkant).
KMZero is weer zo’n camperpark waar de meningen over verdeeld zijn: de laatste twee recensenten op Campercontact geven respectievelijk een 1 en een 10. En onze mening? Je kunt er goed staan, het groenbeschilderde beton voelt niet aan als gras, maar zorgt er wel voor dat je in de regen geen natte poten krijgt. Er zijn schone toiletten en douches en er is een behulpzame Paco die je in een begrijpelijk mengsel van Spaans, Engels en Frans vertelt hoe zijn wereld in elkaar steekt. De camperplaats ligt dan wel op een industrieterrein, maar vlak bij het dorpje van zo’n 1500 inwoners met alle noodzakelijke winkels in de directe omgeving. En voor ons belangrijk: een ideaal uitgangspunt voor fietstochtjes.

 
De kerk in het dorp is voorzien van een elektronische klok, elk kwartier wordt er een big-ben-achtig geluid de wereld ingeslingerd. Moet wel een joekel van een versterker achter zitten.
Tijdens ons fietstochtje langs de kust komen we tot de ontdekking dat we het weer moeten doen met platja’s in plaats van praya’s (Platja de Piles, Miramar, Sonimar en nog een paar). Het stoomtreinlijntje tussen Oliva en Gandia loopt al jaren niet meer, een asfaltlaagje heeft van de spoorlijn een geweldig fietspad gemaakt. Net voor het natte gespetter waren we weer “thuis”. Voordeel van de regen: het puzzeltje krijgt een wasbeurt zonder dat je zelf wat hoeft te doen.
V: 66.074; A: 66.201
 
 
dinsdag 05 april: singing in the rain
Nog een ander voordeel van regen: het wordt ’s nachts niet zo koud; de temperatuur in ons puzzeltje is niet onder de 15 graden gekomen vannacht. Nadeel van regen: het wordt overdag niet zo warm, dus vanmiddag de (echte) kachel maar eens aangestoken.
Vanmorgen (El Tiempo gaf droog weer aan tot een uur of twaalf) al om tien uur over het ex-spoorlijntje naar Gandia gefietst, het klokje van W. moest nog steeds voorzien worden van een batterij en: missie geslaagd. Alleen moeten de weergoeroes van El Tiempo de basisschool overdoen, in ieder geval om opnieuw te leren klokkijken. In een gezapig buitje fietsten we om elf uur weer terug en van drupjes word je ook nat. Leuk fietspad trouwens: tussen de sinaasappels en de vijgen (?) en amandelen (?) door met heel uitgekiende irrigatiewerken. De kanaaltjes morgen maar eens goed op de foto zetten.
De rest van de dag doorgebracht met e-readers, tablets (een goed internetsignaal hier op KMZero) en – op onze leeftijd mag dat met regenachtig weer – een dutje.


 
 

woensdag 06 april: het zonnetje komt weer tevoorschijn
 
Na een kletsnatte periode werd het in de loop van de nacht droog en kon er tegen elven (in het begin weliswaar met een jas aan) gefietst worden. Na de oppervlakkige kennismaking met Gandia gisteren, deden we het vandaag nog eens dunnetjes over. Gandia is een stad met zo’n 80.000 inwoners en staat niet echt bekend als toeristische highlight. Wel een leuke stad om door heen te slenteren of (in ons geval) te fietsen. Eén van de hoogtepunten van Gandia moet het Palau Ducal del Borja zijn. De familie Borja (Spaanse oorsprong) staat ook bekend onder de naam Borgia en heeft onder die naam een weinig verheffende rol in de periode van de Renaissance in Italië gespeeld. Het oorspronkelijke hertogelijk paleis stamt uit de 14e eeuw maar is in de loop der jaren zodanig verbouwd dat alleen de patio nog authentiek is.
 
We namen dus al snel het fietspad naar het kustplaatsje El Grau en de haven. Volgens mij is dit gedeelte vooral geliefd bij Spanjaarden en tref je er niet zo veel buitenlanders aan. De vlaggetjes waren rood in verband met een stevige branding. Maar ook hier weer: de meeste appartementen zaten potdicht en er is veel te koop en te huur, ook in de kustplaatsen die we later aandeden. Toen van platja naar platja gefietst en op het laatst nog een paar keer wat leuke doodlopende weggetjes tussen de sinaasappelplantages ingereden, tja: zo kom je aan de kilometers! En eenmaal terug kon de jas en de trui uit en haalden we de korte broek en de sandalen weer uit de tijdelijke winterstalling.