noordpolderzijl

noordpolderzijl

vrijdag 15 april 2016

Op naar de zon 16: canal du nivernais

vrijdag 15 april: van de Puy de Dôme naar Vincelles

Er zijn van die dagen waarbij je bij het opstaan denkt: was het maar morgen. Zo’n dag was het, tenminste vanmorgen. Het was een druilerig begin, de Puy was bijna niet te zien. Heb zelfs even de kachel aangezet om de ergste kou uit de botten van het busje en mezelf te halen (om zeven uur was het 10 graden binnen), het ding moest er weer even aan wennen dat het nog bestond. Mijn "goede zin" was trouwens evenredig aan de temperatuur die de thermometer  aangaf en toen we om kwart over acht vertrokken was mijn lijf warm, de regen verdwenen en mijn humeur weer voor anderen acceptabel. Inmiddels in goed overleg het einddoel voor deze dag aangepast: niet Névers maar een camping in de omgeving van Auxerre zou de eindbestemming worden.
De route van Clermont-Ferrand naar Auxerre is voor ons gesneden koek, ik heb hem al eerder beschreven: via de D2009, N7 en A77 ben je zo een groot aantal kilometers verder. Nieuw deze keer was de D977 (afslag 34 op de A77): een leuk weggetje van Névers naar Varzy. Dit weggedeelte was tot 1973 een onderdeel van de N77, maar werd overgedragen aan het departement Nièvre omdat het geen functie meer had voor het doorgaand verkeer. Een kilometer of 10 ten zuiden van Auxerre ligt Vincelles met ACSI-camping Les Ceriselles, een plek waar we al een paar keer eerder gestaan hebben. Na een paar dagen zonder is een internetverbinding mooi meegenomen, je zou bijna afkickverschijnselen krijgen.

De camping ligt aan het Canal de Nivernais, weer zo’n heerlijk watertje met goed befietsbare jaagpaden. Men is begonnen met graven in 1785 en in 1842 was het 180 kilometerlange traject van Auxerre naar Decize gereed. Het kanaal zorgt voor de verbinding tussen de Loire (via de Yonne)  en de Seine. In het gebied waar we nu zitten loopt het kanaal naast en door de Yonne. Een fietstochtje bracht ons een eindje naar het zuiden. Op de terugweg hebben we Cravant bekeken, een leuk stadje met middeleeuwse elementen.
en