noordpolderzijl

noordpolderzijl

woensdag 22 mei 2024

in blijde verwachting – 12: boerderij koksmeester

Even een extraatje. Weliswaar niet een campergebeurtenis, maar het had er eentje kunnen zijn. Kreeg de kriebels dat we afgelopen weekend ook twee keer de oude boerderij Meester Kok in Ratum hadden gemist. Dus nog steeds in blijde verwachting vandaag een fietstochtje van een kleine 40 kilometer naar Ratum. En laat ik nou halverwege die rit gebeld worden door de ogenboer: morgenvroeg wordt mijn oog “bijgeschaafd”.

woensdag 22 mei: @ kötteldiek

De boerderij Meesterkok (ook Koksmeester) is één van de oudste in de omgeving. Zeer waarschijnlijk stamt het al uit de 17e eeuw en was oorspronkelijk als Lös Hoes gebouwd, dus één grote ruimte voor mens en vee, geheel opgetrokken in vakwerkbouw en gevuld met leem. Uiteraard was de geveltop van hout. In 1647 woorde er ene “Koekes”, later werd de familie “Koks” of “Koockes” genoemd. Net als bij veel andere huizen werd in de 18e eeuw een scheidingswand tussen het woon- en werkdeel gebouwd en nog een eeuw later werd het leem vervangen door baksteen.

Een rijksmonument natuurlijk, evenals het wevershuisje, een oude grote houten schoppe en een waterput met haal. De “Moezenspieker” (een spieker is een voorraadschuur) is pas in 1974 geplaatst. Waarom de naam van de boerderij? Een aantal generaties van het geslacht Kok hebben hier gewoond, vaak ook schoolmeesters. Boerderij Meesterkok hoorde oorspronkelijk tot het oude scholtengoed Boeijink. Sinds 2001 is de boerderij met twee hectare grond in beheer bij Geldersch Landschap en Kasteelen. Weet nu ook waarom we het gebouw gemist hebben: verscholen achter een paar linden, nauwelijks te zien vanaf de doorgaande weg. De foto's van de boerderij zijn dan ook van Geldersch Landschap, wij stonden te ver weg.

En dan nog één foto zonder toelichting (behalve dan dat we op een fietspad reden en uiteraard het tegeltje van de dag.