Een artikel in de Trouw van 13 mei (en een dag later een heel ander artikel maar met hetzelfde onderwerp in de Gelderlander) zette mij aan het denken: wie leert het koekoekjong koekoeken? We weten eigenlijk heel weinig over de natuur, te weinig om zo'n simpele vraag te beantwoorden: “Wie leert het koekoekjong koekoeken?” Een koekoekmoeder dropt een ei in een vreemd nest en bemoeit zich verder nergens meer mee. De vader heeft alleen een zeer vluchtige none-minute-stand gehad met de moeder. Kan me niet voorstellen dat de biologische ouders even op visite komen om hun jong te leren “praten”, moeten ze meteen uitleggen waarom ze wel afstand hebben gedaan maar nooit de adoptiepapieren hebben getekend. Laten ze gewoon de complete opvoeding aan de pleegouders over? En weet een heggenmus dat hij/zij geen heggenmus maar een koekoekjong in zijn/haar nest heeft zitten en het taalgebruik moet aanpassen? Dus de pieppiep moet veranderen in koekoek? Heb veel vertrouwen in de mensheid en nog meer in het gevogelte van deze wereld, maar dit gaat me te ver. Even voor mijn broer: ik weet dat dat kleine vogeltje geen heggenmus is.
vrijdag 17 mei: @ winterswijk
Het duurde even voor het bevoegd gezag zich meldde en op dat moment heb je meteen “programma”. Met andere woorden: ik moest mijn ogen opendoen, uit de kiepstoel komen en voor een lunch en een fietsroute zorgen. Laat nu die laatste zo mooi zijn dat we hem morgen met de groep nog eens fietsen. Misschien een keer tegen de klok in en met een paar kleine aanpassingen: er hoort natuurlijk halverwege een lunchterras in. Bijgaand kaartje geeft de route met aanpassingen aan. Wij reden 38 kilometer, morgen worden het er 40.
Na de barre tocht even in de ruststand. Broerlief seinde nog even door dat de maaltijd wat later geserveerd zou worden aangezien er witte in plaats van zwarte truffels waren geleverd en hij nu het hele recept aan moest passen. Heb hem meteen duidelijk gemaakt dat ik “truffeltariër” ben. Weet je meteen wat het niveau van het familieweekend wordt.
Om 17:12 was eenieder present bij Erve Zusje, konden we aan de apero en vervolgens een grote pan macaroni volgens oma's recept naar binnen schuiven. Alles goed binnen te houden. De traditionele wandeling naar en over de dodenakker (om de hoek) duurt elk jaar langer. Niet zo verwonderlijk: we maken tegenwoordig allemaal meer begrafenissen dan huwelijksfeesten mee en zowel W als zwager J hebben hun roots in Winterswijk. De nazit duurde tot goed elf uur. In het donker terug naar het Paardeweitje. Morgen weer een dag. Dan wat meer actiefoto's. Beloofd!