noordpolderzijl

noordpolderzijl

woensdag 1 mei 2024

in blijde verwachting – 4: na het werk is het goed toeven in …..

Kreeg een vraag: “Wat is nu eigenlijk het goedkoopste land van Europa?”. Tja, zoiets kun je natuurlijk vanuit diverse standpunten benaderen. Bijvoorbeeld: wil je er wonen of op vakantie gaan? In beide gevallen spelen kosten van levensonderhoud een belangrijke rol. Vond in mijn zoektocht op internet een heel leuke site: https://www.yobbers.com/nl/blog/vrije-tijd/travel-inspiration/vijf-goedkoopste-europese-landen-om-in-te-wonen. 't Is dat ik niet wil verhuizen en zeker niet naar landen als Bulgarije en Roemenië – ook al komen ze als de goedkoopste uit de bus, maar het is interessante leesstof. De afbeelding in deze alinea geeft de gemiddelde campingprijs per land aan. Wat andere kengetallen heb ik voor je in tabelvorm verzameld. 

Stad

Enkele reis bus

Maandelijkse huur

Maaltijd restaurant

Kopje koffie

Lissabon/Portugal

2,00

650,00

10,00

1,50

Sofia/Bulgarije

0,80

300,00

6,00

1,00

Athene/Griekenland

1,50

400,00

8,00

1,50

Boekarest/Roemenië

0,60

500,00

7,00

0,90

Madrid/Spanje

1,50

800,00

10,00

1,50

dinsdag 30 april: @ bentelo

En nog steeds is dat verlossende belletje niet gekomen. Neem van mij aan dat het langzaam maar zeker niet alleen de ogen zijn waar het mis mee is. Heb het idee dat het hele lichaam piept en kraakt. “Je bent gewoon een oude man aan het worden”, zijn dan de bemoedigende woorden van W. Dus na een (kort) dagje hard werken tijd voor een rustig camperplekje.

Veel camperaars klagen dat ze moeilijk een plekje kunnen krijgen. Heb wel het idee dat het iets moeilijker geworden is maar echt moeilijk? Ja: gratis en voor niks dat wordt moeilijker, maar afgelopen weekend in Scherpenzeel was nog plek genoeg. En dat terwijl uit nieuw onderzoek blijkt dat er nog steeds record aantallen campers verkocht worden in Europa. Iedereen dacht dat het verzadigingspunt inmiddels was bereikt. Maar nu mijn ervaring van vandaag: wilde na mijn vrijwilligerswerk (klaar om 16:00 uur) naar Gendringen bij de manege: vol; Isselburg ligt in de buurt: vol, rijdend naar Bocholt kom ik tot de ontdekking dat het morgen 1 mei is (Dag van de Arbeid in Duitsland) en we hebben slechte ervaringen met die dag, dus op naar Bentelo en daar was het half vol. Een volle camperplaats is vooral vervelend als je een routeplanning gemaakt hebt en je komt op de gewenste bestemming tot de ontdekking dat er geen plek meer is.

En als je dan pas tegen zessen op de plaats van bestemming komt na een dag hard werken doe je niet veel meer dan in de zon een biertje drinken en je afvragen waarom dat je veel hebt ingepakt behalve een korte broek en sandalen en bedenken dat het niet prettig is om in een soort-van winterterkleding te moeten koken in een busje waar het binnen tegen de 30 graden loopt. Luxeproblemen, ik weet het.




woensdag 1 mei: @ home

Heel rustig aan vanmorgen. Wilde de term “tempo doeloe” gebruiken, maar gelukkig even opgezocht. Blijkt helemaal niks met “kalm aan” te maken te hebben. Wanneer in Indische kringen “tempo doeloe” gebruikt wordt is dat een soort variant op het Nederlandse “die goede oude tijd” en drukt verlangen en heimwee uit naar het oude leven in Indië met al haar gebruiken en gewoonten. Letterlijk betekent tempo doeloe ‘de tijd van vroeger’ of ‘de oude dag’. Weet niet of men zich ook bewust is van het feit dat er in die goede oude tijd in Nederlands-Indië ook zaken plaatsvonden waar men niet direct heimwee naar zou horen te hebben. Denk maar eens aan de Javaanse oorlog (1825 – 1830) waar het Nederlandse leger voor 200.000 doden aan Javaanse zijde gezorgd heeft (mensen die verhongerd zijn meegerekend), het cultuurstelsel (een belastingsysteem in natura) of nog later onze eigen “speciale militaire operatie”. Het land is niet meer van ons, maar gelukkig hebben we de rijsttafel nog. Net na de noen weer terug op de Kötteldiek. Rijtemperatuur zowel vandaag als gisteren oplopend naar 25 graden.