noordpolderzijl

noordpolderzijl

maandag 29 mei 2023

van je familie moet je het hebben – 5: een dagje zonder familie

Gisteravond nog een tijd nagedacht over het feit dat broerlief bij het snijden van de uien niet hoefde te liepen. Liepen is Achterhoeks voor huilen. Zelf heb ik al heel snel last van tranende ogen bij het snijden van de siepels. Volgens Google komt dat doordat je de cellen in een ui kapot maakt en zo stoffen in die cellen de mogelijkheid geeft om te reageren met zuurstof. Hierbij ontstaat het stofje synpropaanthial-S-oxide. Dit is een gasvormige stof die in aanraking met (oog)vocht een zwavelzuurverbinding vormt. Deze verbinding irriteert je ogen. Het gevolg: je ogen proberen met tranen dit weg te spoelen. Las ergens de volgende tip: “Geen zin in traanogen als je uien snijdt? Leg ze van te voren een paar uur in de koelkast, houd ze tijdens het snijden onder water en gebruik een scherp mes”.

maandag 29 mei: @ winterswijk

Vandaag een dag dat we geen rekening hoefden te houden met andere familieleden, alleen met onszelf. Ook wel weer eens prettig. Vind het altijd heel gezellig met de hele club, maar heb daarna wel weer een paar dagen nodig om te ontgroepen. Vandaag dus met zijn tweetjes een tocht in ons eigen tempo, met een afstand waar we ons beiden senang bij voelen en waarbij je tijdens het fietsen niet zo veel hoeft te zeggen, omdat we na vijftig jaar wel weten wat de ander te zeggen heeft. Vrijdag hebben we een deel van de Aa-fietstocht gereden, het leek ons wel leuk om vandaag een ander deel te doen. Voor de volledigheid nog even het kaartje dat ik eerder deze week publiceerde. Vandaag was het stuk tussen Gemen (bij Borken) en Bocholt aan de beurt. Ruwweg 20 kilometer naar Gemen, 20 kilometer langs de Aa en weer zo'n 20 kilometer terug.

Dan denk je dat je de omgeving een beetje kent, zelfs aan de andere kant van de grens. Niets is minder waar: op nog geen 10 kilometer van Winterswijk ligt Burlo; laten we daar vandaag weer eens wat nieuws gezien hebben: de Klostersee. Geliefd bij Nederlanders om daar een koophuis te hebben. Weer zo'n meer dat door zand- en/of grindwinning is ontstaan. Volgens berichten 16 hectare groot en in 1990 was men klaar met graven. Las op Komoot dat je er geweldig kunt zwemmen. Kwam vandaag zelf alleen maar bordjes tegen dat het verboden was, maar we zijn niet alle bospaadjes naar het meer ingeslagen.


Volgende highlight was Wasserburg Gemen. Volgens W was ze er nog nooit eerder geweest, maar daarover verschillen de meningen. Al sinds jaar en dag een jeugdherberg en ik heb er vroeger in mijn jeugd-en-jonge-jaren een aantal keren een “vormingsweekend” mogen doorbrengen, want eigendom van het bisdom Münster. Ga er dus maar van uit dat niet alleen het eten wordt voorzien van een rooms sausje.

In Gemen begon ook onze route langs de Aa. Best wel geinig dat we na geruime tijd een bekend meer tegenkwamen: Pröbstingsee. We hebben er eens (of vaker?) gewandeld. Het is een joekel van een recreatieplas waar zeilen en windsurfen is toegestaan. Camping, klimbos en wandelpaden maken zo'n plekje compleet. Toch kleinzoon Q een keer meenemen: er is een planeten-educatie-pad. Het watertje is genoemd naar een ommuurde waterburcht met de naam Haus Pröbsting. Het complex is nu in particulier bezit en huisvest een kliniek. Op de foto iets "vistrapachtigs", het begeleidende bord maakte gewag van een stuw, maar zoiets ziet er volgens mij wat anders uit.


Langs de Aa-radweg staan op gezette tijden informatieborden, toeristvriendelijk in twee talen: Duits en Nederlands. Als je bij elk bord stopt om de informatie in je op te nemen, kom je never-nooit-niet op je eindpunt. Ons eindpunt (eigenlijk tussenpunt) was de Aasee in Bocholt, waar we vrijdag onze etappe zijn begonnen. Miep van Google Maps dirigeerde ons via de mooiste fietsweg terug naar de camping. Eigenlijk kunnen we dat inmiddels wel zonder navigatiehulpmiddelen.



Een mooie dag: 65 kilometer op de teller staan, mooie route (zie kaart). De rest van de dag genoten van een rustig vertoeven op de camping, met een boek in de stoel (W), met de kop achter de laptop (B). Maken we tenminste nog een beetje gebruik van de campingfaciliteiten. Vijf dagen voor € 95,00 all-in, kun je niks van zeggen. Beetje vroeg eten: W gaat op de fiets naar Lichtenvoorde, morgenvroeg in alle vroegte oppaskinderen. Ik mag wat later komen.