noordpolderzijl

noordpolderzijl

vrijdag 19 mei 2023

laten we eens gaan fietsen – 3: twickel en zo

Even terugkomen op het woord “braderie” van gisteren. Volgens de organisatoren van “Hemels Delden” is de braderie op Hemelvaartsdag “een markt met allerlei unieke, originele en handgemaakte producten, maar ook met andere rariteiten zoals creatief hergebruik, vintage en retro-artikelen van lokale en regionale kunstenaars, ontwerpers en creatieve ondernemers. Er is voor ieder wat wils, zoals illustraties, kunst, sieraden, (woon)accessoires, tassen, ambachtelijk gemaakte lekkernijen, kleding en nog heel veel meer.” Ik heb gisteren geloof ik vijf kramen (van de honderd of zo) gezien en toen vond ik het genoeg. Een braderie, NMSD (niet mijn soort ding). Hemels (mooi) Delden. Is het woord "mooi" er inmiddels vanaf?

Kreeg een tijdje geleden een foto van mijn zus toegestuurd, gemaakt heel lang geleden tijdens een Hemelvaartsuitstapje van toen nog een kleine familie. In het midden vooraan mijn vader met onze dochter (inmiddels een eind boven de 40). Dan mag je raden wie die mooie slanke man links achteraan is. Schat dat de foto van 1981 is (gezien de leeftijd van niet zichtbare zoon in de wandelwagen bij net zichtbare moeder). Ja, toen was Hemelvaart ook gewoon Hemelvaart.




vrijdag 19 mei: @ bentelo

Moet een drukke dag geweest zijn gisteren: de luikjes gingen vanmorgen pas om half negen open. Wakker worden met de Spellingtest en tot de ontdekking komen dat een kleine cake een cakeje is en dat de enig juiste schrijfwijze van balkonscène inderdaad balkonscène is. De Volkskrant bood me een artikel van een paar dagen oud aan over muggen, met als ondertitel: “hoe kunnen het er ineens zoveel zijn en wat is de beste techniek om ze dood te meppen?” En Kevin van Vliet besprak eergisteren in de Trouw hoe Zuid-Afrika met een reeks diplomatieke missers (met name over wapenleverancies) de aandacht van belangrijke bondgenoten naar zich toe trekt. Hij vraagt zich af hoelang het land zich nog een neutrale positie in de kwestie-Oekraïne kan veroorloven? Daarbij komt: Poetin wil in augustus naar Zuid-Afrika komen en dat wordt een probleem. Sinds het Internationaal Strafhof in Den Haag eind maart een arrestatiebevel voor Poetin uitvaardigde, is Zuid-Afrika (sinds 1998 lid van het Hof) verplicht om Poetin te arresteren mocht hij voet op Zuid-Afrikaanse bodem zetten. Wordt nog interessant. En zo wordt het – voor je het weet – een paar kopjes koffie en wat afbakbroodjes later.

En weer naar Delden voor een nieuwe dag vol spanning en sensatie op twee wielen. Vandaag de oude waterpomp eens goed bekeken. De pomp, tegenover het monumentale posthuis de Kroon en in de schaduw van de toren van de Oude Blasiuskerk, werd in 1894 is op de Markt in Delden geplaatst als dank aan de baron Van Heeckeren. De tekst op de plaquette luidt: “Dankbare hulde van het bestuur en de burgers van Stad Delden aan Dr. R.F. baron van Heeckeren van Wassenaer voor de door hem in de gemeente aangelegde waterleiding nov. 1894.” Inmiddels is Delden geen zelfstandige gemeente meer: op 1 januari 2001 is door de fusie van Diepenheim, Goor, Markelo en Ambt en Stad Delden de gemeente Hof van Twente ontstaan. Deldenaren mogen tegenwoordig naar Goor voor hun burgerzaken, want daar staat het gemeentehuis.


En toen de vijftig vrijwillige kilometers. Ik had het gisteren al verteld: de Twickelroute is aan de beurt. Het was weer schitterend. Begonnen met handschoenen, maar later regelmatig een portie zon erbij. Ik volsta met een paar highlights.

Zenderen, een gat van niks, maar een heel actieve bevolking. Toevallig vindt morgen de jaarlijkse oud-ijzeractie plaats. Als je vlot bent kun je op 20 mei tussen 10.00 en 15.00 uur oud ijzer, accu’s, stroomkabels, (defect) elektrisch gereedschap, vaatwassers, wasmachines en andere metalen brengen naar het erf van de familie Stamsnijder-Harink aan de Braamhaarsstraat 1 A te Zenderen. Let op: koelkasten, diepvriezers en televisietoestellen met beeldbuizen mogen niet ingenomen worden. Was getekend: bestuur van de IJsclub Zenderen. En dat alles onder de rook van de kerk die gewijd is aan Onze Lieve Vrouwe die Onbevlekt Ontvangen is.

Mooie natuur daar in de bossen van landgoed Twickel. Bijgaande foto’s zijn gemaakt op de grens van Azelo en Deldener Esch. Vraag me niet om het op de kaart aan te wijzen, het zag er bijna overal zo mooi uit.




Wij konden het bijna niet geloven: aan het eind van de tocht bij Eetcafé de Burgemeester lag (tegen een geringe vergoeding) een broodje bal op ons te wachten. Zag er een beetje chemisch uit en de woorden van W waren “Heb ik daar nu 50 jaar op moeten wachten? Niet echt geweldig.” Nu had ze net een paar koekrepen achter de kiezen, bij mij was het een uur of vijf geleden dat ik voor het laatst wat genuttigd had. Mijn mening “De bal smaakt zoals je van een broodje bal van € 2,50 verwachten mag en goed weg te spoelen met een koud biertje”. Miepje van het Eetcafé heeft morgen wat anders in de aanbieding. De fietsroute was vandaag een stuk beter te volgen dan gisteren.



Nog even naar de plaatselijke Appie Happie om te kijken of alle schappen weer gevuld zijn (vanavond iets warme macaroni-achtigs met hamblokjes en doperwten, morgen dezelfde macaroni maar dan koud met tonijn en sla) en toen terug naar de camperplaats voor een verfrissende douche na 63 kilometer. Een mooie dag! Elke dag wordt het een beetje warmer, maar voornaamste punt: droog! En morgen? Morgen is er weer een dag. Laten we voor de verandering eens gaan fietsen. En vóór er weer iemand gaat zeuren over een gebrek aan tegeltjes, hiernaast maar een heel duidelijke! Tenslotte: de verhalen bij onderstaande foto's moet je zelf verzinnen, mijn teksten worden om een of andere duistere reden altijd al te lang.