noordpolderzijl

noordpolderzijl

woensdag 24 april 2019

te gast bij moeder natuur

“Te gast bij moeder natuur” is de slogan van de Groene Koepel, een organisatie die zich inzet voor een duurzame ontwikkeling van groene verblijfsaccommodaties. Zij geeft “het groene boekje” uit. Nee niet die met de officiële spelling van het Nederlands, maar met een overzicht van alle natuurkampeerterreinen van Nederland (en een paar daarbuiten). Je bent verzekerd van voldoende ruimte: per hectare zijn maximaal 30 kampeerplaatsen toegestaan.




vrijdag 19 april: @ halle 

Zoonlief met vrouw en drie kinderen gingen een weekendje proefkamperen (met de fiets). Afstand hemelsbreed zo’n tien kilometer van ons huis. Fietsend kamperen betekent weinig meenemen, dus de barbecue (met alle hapklare brokken) van opa was zeer welkom. We bleven met ons campertje meteen maar overnachten, want een barbecuemaaltijd zonder bier is ook niet alles. Om te mogen overnachten op camping Hessenoord moet je niet alleen betalen, maar dien je ook in het bezit te zijn van de natuurkampeerkaart (wordt meegeleverd met het eerder genoemde groene boekje). Ons kaartje was nog van vorig jaar, maar ter plekke kon een nieuwe worden aangeschaft. 





Om zich natuurkampeerterrein te mogen noemen moet een camping verstoken zijn van allerlei zaken die horen bij het hedendaagse leven. Er mag geen sprake zijn van geluids-, stank-, licht-, stof- en verkeersoverlast. Het geluid dat we hoorden werd niet alleen geproduceerd door de vogels maar voornamelijk door de kinderen die hier geen enkele behoefte hebben aan een recreatieteam maar geanimeerd worden door wat bos, water en zand te bieden hebben en dat is meestal voldoende. En uiteindelijk is er ook nog een opa die wel voetballen wil met zijn kleinzoon maar zich niet aan de spelregels houdt. En wat ook mooi is: op deze camping mag je een fikkie stoken.

De Groene Koepel, voorheen Stichting Natuurkampeerterreinen) deelt haar campings in drie categorieën in: 
Puur Natuur: terreinen met eenvoudige sanitaire voorzieningen en zonder stroomaansluiting. Je hoeft nog net niet met het schepje het bos in wanneer je naar de wc moet. 
Natuur Plus: natuurcampings met stroomvoorzieningen, slechtweeraccommodatie en wifi. Hessenoord hoort tot deze categorie. 
Natuur Comfort: het luxepaard onder de natuurkampeerterreinen met verwarmd sanitair en wasmachine. 

Nu trekt dit soort campings wel een bepaald slag volk aan. Het kent een hoog roséflessengehalte: de glascontainer is voller dan de bak met restafval. Met andere woorden: yuppen vinden het hier geweldig. Gevolg is dan wel dat het wifi-netwerk op zaterdagmorgen instort wanneer iedereen zijn zaterdagse NRC wil downloaden. 

Het gestolen Chinese wonder bleek nog een broertje te hebben dat inmiddels drie jaar stilgestaan heeft in de schuur. Beetje opgelapt en op zaterdagmorgen grondig uitgeprobeerd: test doorstaan! Het is een schitterend fietsgebied richting Zelhem en Ruurlo.  

Leuk (kort) weekendje met zeer prettige temperaturen en uiteraard een aangenaam gezelschap.