donderdag 25 april: @ delft
Autootje mocht mee naar Delft, wel zo handig als het regent. Oma met kleinzoon naar de zwemles en opa koken: uitstekende taakverdeling. ’s Avonds nog genoten van een schitterende dubbele regenboog op de camping.
V: 134.153; A: 134.335
vrijdag 26 april: @ delft
De dag begonnen met een “broodje Ikea”: samen met honderden anderen hebben we ons gestort op het ontbijtgebeuren van de Zweedse meubelgigant. Beetje ander concept geworden dan een paar jaar geleden en ook wat prijziger, maar dat mag de pret niet drukken.
’s Avonds oma nog even omgetoverd tot lieveheersbeestje, met dank aan Freek Vonk, AH en insectenboekje van dit tweetal. Wees eerlijk: het is en blijft een schatje. Het bloesje paste overigens uitstekend bij de outfit.
zaterdag 27 april: koningsdag in wassenaar
Schoonzoon M moest “toeteren” op het dorpsplein in Wassenaar, zodat we in de vroegere woonplaats van de koning mochten luisteren naar een “lezing” van de voorzitter van de Wassenaarse Oranjevereniging Jan Stallinga die (hebben we van horen zeggen) elk jaar een kwartier vaderlandse oranjegeschiedenis behandelt. Toen we dachten dat het orkest weer begon te spelen was het de beurt aan burgemeester Koen. Q vond het maar vervelende mannen en ging met oma terug naar de rommelmarkt. Er volgde een rustige middag op de camping.
zondag 28 april: de euromast en hellevoetsluis
Het bonnetje “brunchen boven in de Euromast” dat ik in januari al als verjaardagscadeautje van de kinderen had gekregen, mocht vandaag verzilverd worden. Ook weer fijn dat we de auto bij ons hadden, want: motterig weer. Het was dan wel niet de helderste dag van de week, maar zelfs met grijs weer heb je een aardig zicht over Rotterdam. De Euromast, gebouwd ter gelegenheid van de Floriade in 1960 en ontworpen door Huig Maaskant, was oorspronkelijk ruim 100 meter hoog. In 1970 werd er een stukje bovenop geplaatst (de Space Tower) om er voor te zorgen dat de blikvanger van Rotterdam met 185 meter weer het hoogste bouwwerk van de stad werd.
De brunch was uitstekend en het tochtje in de panoramische lift, de Euroscoop, van zeven minuten was adembenemend. Wel een beetje vergane glorie allemaal: de Euromast toont zijn leeftijd. Nog even en de Zalmhaventoren met een mooi uitzichtplatform zal de taak van de Euromast wel overnemen.
Fietsen was door de (on)regelmatige buitjes geen optie, dus wat doe je dan? Met de auto op zoek naar het onbekende. Na de nodige ruzies met het navigatiesysteem (nee: heette deze keer niet W) kwamen we onverwacht uit in het voor ons onbekende Hellevoetsluis, ooit de belangrijkste marinehaven van Nederland. Ergens in de 17e eeuw is men begonnen met het aanleggen van de vesting aan de voet (laag gelegen land) van de Helle (oude naam voor Haringvliet/Maas) om de oorlogs- en handelshaven te versterken. De schatten van de Zilvervloot werden hier in 1629 door Piet Hein aan land gebracht, Michiel de Ruyter vertrok vanuit deze haven in juni 1667 naar Engeland om daar met succes de marinehaven in Chatham aan te vallen. Admiraal Tromp had in Hellevoetsluis zijn thuishaven en stadhouder Willem III vertrok in november 1688 vanuit deze haven naar Engeland om daar met zijn Maria het koningschap op zich te nemen. Willem liet aan Hellevoetsluis behoorlijk wat vertimmeren. Ook in latere eeuwen werd de vesting regelmatig versterkt, zo werd er in 1880 nog een lange kustbatterij geplaatst. Al met al een verrassend bezoekje.
maandag 29 april: bingo!
Het zonnetje scheen warempel, dus de ochtend met kleinzoon en spelletjes Uno en zo doorgebracht op de camping. Om twee uur begon de jaarlijkse kinderbingo, georganiseerd door de Oranjevereniging van Delfgauw en ons cijfermannetje moest daar natuurlijk (deze keer onder het toeziend oog van opa) aan deelnemen. Het uiteindelijke resultaat van drie uur ploeteren: een bellenblaas! Na de korfbaltraining en een pan met boerenkool en worst (voor de hele familie) zat het oppasgebeuren er weer op.
dinsdag 30 april: @ home
Een leuk lang weekend met veel qualitytime. Gezellig, maar vrij frisjes.
V: 134.335; A: 134.511