noordpolderzijl

noordpolderzijl

woensdag 30 juni 2021

zomer 2021: oranje, geel en groen – 1

Eigenlijk zouden de verhalen over onze zomerreis de titel “op zoek naar de lange witte nacht” meekrijgen. Einddoel van onze reis is (hopelijk) Estland die ook zijn middernachtzon kent. Daar wordt het fenomeen van niet echt donker worden “de lange witte nacht” genoemd. Maar of we er komen? Bij de voorbereiding van de reis (midden juni) hadden de Baltische Staten (Estland, Letland en Litouwen) nog een oranje kleurtje, was Duitsland geel en Polen groen. Wat later in de maand sprong Litouwen op geel en nog later deed Estland dat ook. Wie weet wat er nog gaat gebeuren. De kleuren op nevenstaande kaart hebben trouwens niks met Corona te maken. Misschien blijven we in Polen, misschien komt er één Baltisch land bij, misschien meer. We zien wel en eerlijk gezegd kan het mij ook niet zoveel schelen waar ik Puzzel parkeer, zolang het maar “buitenland” is. Nederland is dan wel erg mooi, maar in deze tijd van het jaar stervensdruk en reserveren is niet mijn grootste hobby. Krijg ik weer een rare gedachtenkronkel: kan een begrafenisondernemer het ook stervensdruk hebben? Voorlopig dus maar naar het land waar ze Tyskie verkopen maar dan tegen een normale prijs. En er gloort licht aan de horizon: we konden tijdens het rijden nog net het Nederlandse radionieuws ontvangen: ook Letland is op geel gezet!

Mag je als salonsocialist wel naar Polen? De Europese Commissie en het Europees Parlement maken zich zorgen over de rechtsstaat in EU-lidstaat Polen, Frans Timmermans heeft de Poolse regering al eens op de vingers getikt. De EU vindt hervormingen die de laatste jaren in Polen zijn doorgevoerd in strijd met de Europese waarden van vrijheid en democratie. De hervormingen hebben geleid tot een beperking van de bevoegdheden van het Grondwettelijk Hof, een omstreden mediawet, en meer invloed van de politiek op de rechterlijke macht. Tot heden toe trekt Polen zich niks aan van het commentaar van andere landen. Het belangrijkste argument van de Poolse regering is de soevereiniteit: de Europese Unie mag zich niet mengen in interne politieke kwesties. De EU wijst Polen op haar beurt op de EU-verdragen, die een behoorlijke rechtsstaat van lidstaten voorschrijven. Zal ongetwijfeld worden vervolgd, hier op deze pagina’s en in het Europese Parlement. 

woensdag 30 juni: @ braunschweig 

Nog even wat vrijwilligersdingen regelen en snel Puzzel inpakken: zo gepiept. Boodschappen onderweg bij onze hofleverancier-bij-aanvang-van-camperreizen, de Aldi in Groenlo; je weet wel vanwege die grote parkeerplaats. Daarna Google Maps gevoed met de eindbestemming Maagdenburg. Aanvankelijk een zeer voorspoedige reis: N18 tot Enschede, A35 en A1, Nederlands-Duitse grens over, de snelweg krijgt dan het cijfer 30 mee. Voor Osnabrück sprak W de gedenkwaardige woorden: “De resterende reistijd loopt op, volgens mij is dat niet goed”. Bus geparkeerd, situatie bestudeerd. Blijkt er iets verder, halverwege Hannover, een file te staan met een vertraging die inmiddels opgelopen was tot 1 uur en 53 minuten. Gaan we dus niet doen: twee uur in de file staan! Dus toeristisch door het Teutenburger Wald en het Weserbergland met plaatsen als Bieleveld, Lemgo, Hameln en Hindesheim. 




Uiteindelijk Puzzel geparkeerd op één van de twee camperplaatsen die Braunschweig rijk is, het Bürgerpark (code campercontact 10.460). Geen leuke dingen bekeken onderweg, we hadden ons voorgenomen om kilometers te maken vandaag en dat is gelukt: we zijn er een kleine 400 opgeschoten. Moest tijdens het rijden af en toe een keuze maken naar welke stem ik zou luisteren: zij van Google Maps of zij van Nales, maar ook dat is een bekend en overkomelijk probleem. Tussenstopje ergens onderweg voor een bammetje. De camperplaats ligt aan de rand van een mooi stadspark (W heeft nog een wandelommetje gedaan, ik had voldoende aan een ankerbiertje). We konden zelfs aan het infuus liggen: 3 kwh stroom voor 1 €, ruim voldoende voor een nachtje koelkast, licht en opladers. Het staangeld (5 €) was alleen met munten te betalen, al onze pasjes vond de automaat “onleesbaar”. Nog een heftige discussie gehad over het verschil tussen staangeld en stageld. Conclusie: er is geen verschil. Genootschap Onze Taal schrijft het volgende (weliswaar over plaats en niet over geld, maar de strekking zal duidelijk zijn): Staplaats en staanplaats staan allebei in de woordenboeken. In de praktijk is staanplaats veruit het gebruikelijkst, zeker in de betekenis ‘plaats waar een toeschouwer kan/moet staan’. Staplaats komt nog weleens voor in de betekenis ‘toegewezen plaats voor bijvoorbeeld een tent, caravan of kraam’, maar ook dan is staanplaats gewoner. 

Nog een hele administratie in het kader van het gehanteerde “hygiëneconcept” dat aangeplakt was: “Bij aankomst is voor elke reiziger een negatieve uitslag van de coronatest vereist of een vaccinatiebewijs voor twee Covid-vaccinaties die langer dan 14 dagen geleden zijn of een bewijs van herstel dat niet ouder is dan 6 maanden”, maar dan op zijn Duits. Dus foto’s gemaakt van paspoorten en inentingsbewijzen en gemaild naar de gemeente. W zei nog “en wat als we zeggen dat we geen Duits kunnen lezen?”, maar ja: zij vindt dan ook twee karretjes voor de boodschappen bij de Aldi onzin. Je kunt natuurlijk aanvoeren dat ik roomser ben dan de paus. 







Mooie reisdag en ja: je gaat voor Maagdenburg maar het wordt Braunschweig. Dat is het fijne van camperen! 


V: 158.442

A:
158.820

rijtemperatuur: 15 – 21 graden

af en toe de ruitenwissers gebruikt


Wifi-signaal: 97 %
vodafone.de

CP Bürgerpark, Braunschweig

5 € en 1 € voor de stroom