noordpolderzijl

noordpolderzijl

zondag 6 juni 2021

een kleindochterfeestweekendje

Vaste prik: wanneer de kleinkinderen een uitje mogen samenstellen ter gelegenheid van hun verjaardag hoort daar meestal een nachtje slapen in de camper bij. Ook deze keer raak: nummer 2 (van de 4) wilde graag naar de dierentuin én een nachtje logeren in de blauwe bus.

vrijdag 4 juni: @ aalten

Wakker worden in Eibergen, inladen in Lichtenvoorde en gaan slapen in Aalten. Tussendoor nog een snelle vergadering van een ander vrijwilligersclubje, namelijk Veilig Verkeer, over de nakende fietsverkeersexamens. Dit is een korte samenvatting van onze activiteiten van deze vrijdag en dat dan over een afstand van 24 kilometer (over de weg en niet eens hemelsbreed).


En wat een verschil in camping: de Fontein een oase van rust (zie foto van het meer hierboven), camping Goorzicht een drukke heksenketel. Waarom dan toch voor dit vier-sterren-gebeuren gekozen? Eenvoudig: vanwege kleinkind 2 dat haar verjaardagsuitje mocht consumeren. Goorzicht is een echte kindercamping met speeltuin, zwembad en vooral veel spontane vriendinnetjes. Vriend G heeft het altijd over “niet OSM” (ons soort mensen), wij hebben het over “niet OSC” (ons soort campings). Maar twee nachten overleven we ook wel en het is een feestje om een kind gelukkig te zien. Op 21 mei schreef ik nog over Herman Stok en zijn programma "Top of Flop". Herman is inmiddels niet meer onder ons. Om in de sfeer te blijven: voor de Fontein de bel en voor camping Goorzicht de toeter (al is nummer 2 het daar HELEMAAL NIET MEE EENS, waarvan akte).

Beetje een benauwd plekje, moest de camper in de lengte op de plaats zetten, in de breedte (in het gareel van de caravans) lukte niet: daarvoor is de draaicirkel van een Ducato Max te groot. Veel gras was er overigens ook niet over zodat het vrijdag een zand- en zaterdag een modderboel werd. Beetje anders dan de vorige camping dus. De foto is van zaterdag toen het zonnetje plaats had gemaakt voor een grauwe sluier.

De jarige mocht het menu samenstellen, dus ook dat werd weer vaste prik: pannenkoeken, buiten gebakken op het campinggazkookpitje met halverwege een grote zwiep met de pan, graag op een dusdanige wijze dat de pannenkoek weer in de pan terecht komt (wens van opa) of dat het ronde gevaarte ergens in de vlucht een andere baan dan de geplande gaat kiezen en de weelderige haardos van opa nog weelderiger maakt (wens van nummer 2) of dat de hele pannenkoekenbakkerij afloopt met zo min mogelijk troep (wens van oma). Opa heeft deze keer gewonnen! Geen foto's van de kleinkinderen op het grote boze wereldwijde web overigens. Oma mocht naar huis, er passen nu eenmaal geen drie slapers in ons busje. Een hele rustige nacht dus.



V: 158.247

A: 158.271


Warm, temperatuur oplopend tot 28 graden; later op de avond en in de nacht flinke regenbuien met af en toe een klapper


Wifi-index: 54 %

Camping Goorzicht,
Aalten

2 x € 19,40 SVR/ACSI
+ 2 x € 2,50 kindertarief

zaterdag 5 juni: @ aalten – naar de dierentuin in Arnhem

Geen langslapend kind: om half acht werd er al druk getekend en ge-e-maild (ja, zo schrijf je dat tegenwoordig). Appje naar oma dat de camping met smart wacht op een gezamenlijk ontbijt en al snel was het vogeltje (nummer 2 dus) gevlogen op zoek naar haar nieuwe vriendinnen. Voor een zeer prettig prijsje had W een aantal kaartjes voor Burgers’ Zoo op de kop weten te tikken, immers: gereduceerd tarief omdat niet alles open zou zijn. Blijkt vandaag (vrijwel) alles van het slot te zijn gegaan. Normaal sta je jankend te pinnen bij dit soort attracties, maar van 3 keer een tientje (plus parkeergeld) kun je niks zeggen. 

Burgers” Zoo bestaat inmiddels al meer dan 100 jaar als familiebedrijf; ooit (1913) begonnen als een fazantenpark in ‘s-Heerenberg, onder de naam “Fazanterie Buitenlust”, werd na tien jaar verhuisd naar Arnhem, want meer ruimte om uit te breiden en beter bereikbaar. Het nieuwe park kreeg de naam Burgers’ Dierenpark. Het park begon een aantal jaren later met een andere manier van huisvesting van wilde dieren. Het idee was om de dieren zo natuurlijk mogelijk te laten leven, dus geen tralies en kooien, maar grachten, open terrassen, valleien en de kenmerkende kunstmatige rotspartijen. De Dierenbescherming zou er tegenwoordig een stokje voor steken, maar toentertijd was het revolutionair wat Johan Burgers deed. In de oorlogsjaren zat Arnhem (en dus ook de dierentuin) in de vuurlinie. De dochter van Johan trouwde met ene Reinier van Hooff en die twee mochten na WO II puinruimen. 

Begin jaren zestig nam Antoon van Hooff het stokje over, begon de economie aan te trekken en liet Antoon regelmatig zijn gezicht op de televisie zien. Antoon werd trendsetter op het gebied van dierentuinen. Leefgebieden en het creëren van natuurgetrouwe imitatie zijn hierbij belangrijk. In 1968 opent het dierenpark het eerste Europese Safaripark, waar je met de auto doorheen kon crossen. In 1988 begon Burgers’ Zoo met het concept “ecodisplay”, een ecosysteem waarbij bezoekers naast de dieren ook het klimaat en de leefomgeving van de dieren beleven. Het eerste was Burgers’ Bush, een overdekt tropisch regenwoord. Na Bush kwamen Safari, Desert, Ocean, Rimba en Mangrove. Alex van Hooff is sinds 2004 de baas over het familiebedrijf.




Na iets meer dan 10.000 stappen door deze toch wel bijzondere dierentuin was het peilglas van de natuurbeleving vol, kon er nog even gezwommen en gespeeld worden op camping Goorzicht en na een broodje kroket en afscheid van de nieuwe vriendinnen werd nummer 2 weer thuis afgezet en konden opa en oma in de avondstand, genieten van de Van Rossums, deze keer in Schiedam. In het busje, buiten werd het een beetje fris. Een mooie dag.



Arnhem v.v. met de personenauto: 106 km

11.961 stappen

ideaal dierentuinweer: 20 graden en droog

wifi-index: tussen de 9 en 57 procent; zeer wisselend

zondag 6 juni: @ home


Aan ruim een week camperen in de Achterhoek komt vandaag een einde. Morgen gaat Puzzel naar de camperboer voor een min of meer periodieke keuring van de gasinstallatie (laatste dateert al weer van 2018) en worden er zo links en rechts wat kleine onvolkomenheden (volgens mij) of grote problemen (volgens W) verholpen en opgelost, zoals een plisséverduistering waarvan een touwtje loshangt, een nieuw knopje aan een kastje gezet en onze twee gaspitjes opnieuw leven ingeblazen. 



V: 158.271

A: 158.278

frisjes (16 graden)