noordpolderzijl

noordpolderzijl

zondag 20 juni 2021

lettele blijft trekken – 3

Mooi verdeeld: als we binnen zitten regent het, als we fietsen is het droog. De laatste min-of-meer warme dag vandaag, wel begonnen in de lange broek en een trui. Later werd het toch nog zo’n 25 graden. En wat nog veel leuker was: vanmorgen windkracht 4 achter en toen we terug fietsten was de wind gaan liggen. Vannacht net op tijd wakker: het regende naar binnen via het dakraam en nee: het waren geen natte dromen. Behoorlijke klap onweer erbij, maar Puzzel is waterdicht verklaard (tenminste als het dakraam gesloten is).

zondag 20 juni: @ lettele

W had een verzoekje: de beeldentuin in Mariënheem. Laat ik nou nog nooit van dat gat gehoord hebben! Mariënheem is zo’n dorp dat ontstaan is uit het principe "bouw-een-kerk-en-het-volk-komt-vanzelf". Bij ons in de buurt is Mariënvelde ook zo’n dorp en eerder dit jaar zagen we dat Sint-Isidorushoeve ook zo ontstaan is. De Onze Lieve Vrouwe ten Hemelopneming werd gebouwd in 1937/1938, hierna volgde een rooms-katholieke basisschool, een smid en een kruidenier. Dat wil wel volk trekken. Wel helemaal tegen de zin van de geestelijken van de naburige plaatsen: Mariënheem kaapte parochianen en elke parochiaan was een paar dubbeltjes in het wekelijkse collectezakje. Mariënheem: ik vond nog ergens een mooie foto van de kerk (bron: aartsbisdom.nl).

Op de fiets dus en met een bloedgang door het open veld ruim 20 kilometer naar de tuin, want windkracht 4 achter. 8€50 per persoon maar daarvoor krijg je dan ook weer een kopje Beukenhorst koffie aangeboden. Uit de brochure: "Omgeven door bossen en heide met uitgestrekte fietsroutes, een ideale plaats om even tot rust te komen in een prachtige parkachtige tuin. De op ruim 3 hectare aangelegde tuin heeft vele doorkijkjes en vijverpartijen in glooiende gazons, boompartijen en boomgaard. Terrassen bieden momenten van pauzeren en te genieten van de prachtige uitzichten op de tuin en de tentoongestelde beelden en objecten van de vele kunstenaars". W bleef maar foto’s maken, een kleine selectie hieronder.


Twee beelden proberen een nieuw beeldje te maken.




Een geslaagd selfie van opa volgens kleinkind 1.

I
ets verder, op weg naar Raalte, ligt aan de Wissinkweg een schuur die in 2007 beschilderd is door leden van de Schildersclub Mariënheem. De “schuurschildering” is 45 meter lang en 4 meter hoog en heeft de naam Panorama Salland meegekregen. Het laat een aantal markante onderdelen van Salland zien: de IJssel met een steenfabriek, het natuurgebied Boetelerveld en de toren van Palthe op de Sallandse Heuvelrug. Uiteraard ontbreken ook Mariënheem (natuurgebied Boetelerveld) en Raalte niet. W sloeg aan het experimenteren met panoramafoto’s op haar mobiel. Het dak van de schuur is in het echt best één horizontale lijn, al doet onderstaande foto anders vermoeden.


Vertelde ik gisteren dat vingerhoedskruid in deze regio veelvuldig voorkomt, vandaag verwonderden we ons voor de zoveelste keer deze voorzomer over de hoeveelheid klaprozen. Toevallig heb ik een tijdje geleden een artikel gelezen in de Gelderlander onder de titel “klaprozenzaadjes na tientallen jaren in bloei”. De schrijver van het stukje stelt dat de oorzaak de warmte (en droogte) is van de afgelopen zomers en de regen van dit voorjaar. Omdat concurrenten van de klaproos, andere kleine planten, slechter bestand waren tegen de warmte en de droogte, stierven ze af. Zo kwam er (veel meer) ruimte voor het klaprozenzaad om te ontkiemen. De klaproos houdt daarnaast van grond die is omgewoeld. In oorlogsgebieden, waar flink met grof geschut is tekeer gegaan, is de eerste bloem die er bloeit de klaproos. Dit jaar is de bodem “in beweging” gekomen doordat de grond is uitgezet door de regen en het klaprooszaad naar boven is gekomen.


E
en groot deel van de terugtocht ging langs het Overijssels Kanaal, het stuk van Raalte naar Deventer. Leuk fietsen, maar af en toe wel eentonig. Later nog een eind langs de Schipbeek. Je maakt een keer een foto maar wat nou welk water is? Is ook helemaal niet belangrijk, als het maar mooi is. Nog een klein lusje naar Bathmen om de vijf uren vol te maken en de teller stond weer achter in de 50. Mooie dag!








fietsen: 56,8 km


oplopend tot 26 graden

wifi-signaal: 29 %

rooksignalen waren vandaag sneller dan het internet!


De Brandkoele, Lettele