noordpolderzijl

noordpolderzijl

zondag 13 oktober 2019

najaarstocht 2019 – 13: wonden likken in de creuse 

Beetje bont en blauw wakker geworden met een rechter knieschijf die vijf graden warmer aanvoelt dan de linker. Leuke bloeduitstorting rond de navel waar het stuur mijn arme buikje geraakt heeft, pijnlijke elleboog en polsgewricht. De voornaamste schade: een geknakt ego. Voilà het resultaat van een leuk fietstochtje. Kon er nog wel mee autorijden, weer een geluk voor W. 

zaterdag 12 oktober: @ boussac 

Vandaag een groot gedeelte gedaan van de voormalige N20, weer zo’n heerlijke route die vroeger Parijs verbond met het zuiden, één van de vier noord-zuidverbindingen van Frankrijk. Er is niet veel meer van overgebleven: tegenwoordig mag alleen nog een klein stukje in de Pyreneeën de naam N20 dragen, de rest is geen Route Nationale meer maar is overgedragen aan de verschillende departementen en draagt dus een D-nummer. Wij pakten de route van de voormalige N20 op in Toulouse en volgden deze via de D820 omdat de A20 tot aan Brive het etiket peage draagt (zuinige Nederlanders dus). De D820 was ook goed te doen: over Montauban, Cahors (daar ooit een keer een etappe van de Tour de France gezien, maar dat was nog in de tijd van het groene busje), Souillac (midden in de Dordogne) en bij Brive-la-Gaillarde werd de A20 die parallel aan ons asfalt liep en soms links en soms rechts van het busje had gelegen gratis, dus konden we met goed fatsoen en gesloten portemonnee de autosnelweg pakken. De A20 is voor het grootste deel in de jaren 90 aangelegd, maar de laatste stukken zijn pas in 2003 geopend. In de buurt van La Souterraine verlieten we de A20 om op een heel prettige vierbaansweg (N145) richting Montluçon te karren tot het blikken stemmetje van Google Maps ons opdracht gaf om de laatste kilometers via kleine binnenweggetjes naar Boussac te rijden. 



Het jachtseizoen is geopend, tegenwoordig rijden jagers niet meer te paard maar in stevige 4wheeldrives. De jachthonden mochten nog wel te poot en op een bepaald moment versperde een meute ons de weg. Regelmatig waren er geweerschoten te horen. 

Nadat we in de loop van de dag de Garonne, de Tarn, de Lot en de Dordogne waren overgestoken (en sommige rivieren meerdere keren) kwamen we in de loop van de middag in het gebied van de Creuse aan. Bijgaand kaartje laat zien dat de rivier de Creuse tot het stroomgebied van de Loire hoort. 

Creuse is ook de naam van het departement, waarvan de inwoners Creusois genoemd worden. De economie van die gebied wordt gedomineerd door de landbouw. Er is sprake van een flinke ontvolking: veel jongeren die geen werk vinden in de landbouw trekken weg. In de periode 1962 tot 2013 is de bevolking met 25 % gedaald. De Creuse ligt midden in Frankrijk en midden in de Creuse ligt de camping van Els en Reinier: camping Creuse Nature (campercontact 59.391). 



Bijkomen en een trommeltje was (laten) draaien. En voor W: een binnenzwembad(je). 



V: 145.044; A: 145.472 
Rijtemperatuur: tussen 17 en 25 graden, op de camping nog even een graadje warmer. 

zondag 13 oktober: @ boussac 

Boussac ligt in het hart van de Creuze. Twee jaar geleden zijn we naar het stadje gewandeld en kwamen veel gesloten panden tegen. Vandaag zijn we niet buiten de poort van de camping geweest (alleen W drie meter, maar daarover later meer). De belangrijkste attractie van Boussac is het kasteel (voornamelijk 15e eeuw). Privé-eigendom, je zult het maar moeten onderhouden en verwarmen (foto toeristendienst Boussac). 



We hebben de dag in alle rust doorgebracht, in het zonnetje met maximaal 28 graden (volgens de app van onze Huawei’s; ze gaven beide hetzelfde aan, da’s dan wel weer fijn). Beetje over het terrein sjoksen, W zwemmen (buitenbad was net een paar dagen geleden "ontmanteld" en in de vijver mag niet gezwommen worden, maar het binnenbad was nog open), veel lezen, zelfs nog een cache gevonden net buiten de poort van de camping en natuurlijk plannen maken voor de rest van de week. MeteoFrance liet weer eens zien dat het vandaag nog goed toeven is in deze omgeving, maar dat het maandag in de loop van de dag een stuk minder wordt (Meteosat 11, satellietfoto van 13 oktober 12:00 uur). Voorlopig hebben we het niet slecht, morgen toch maar een rijdagje. Theoretisch zouden we nog een dagje kunnen blijven, want de camping sluit pas dinsdag haar poorten.