noordpolderzijl

noordpolderzijl

dinsdag 15 oktober 2019

najaarstocht 2019 – 14: kraanvogels kijken 

maandag 14 oktober: @ lac du der 


Langzaam maar zeker vertrekt iedereen van Creuse Nature, wij dus ook. Niet alleen gaat de camping in winterslaap, maar er komt ook ander weer aan. Even afrekenen: 20 € per dag plus 2 x 33 cent toeristenbelasting. Brood was niet meer op de camping te krijgen, gisteren nog wel en daar hadden we nog een restantje van overgehouden. Beetje ruim beleggen en dan is het ook weg te pruimen. W heeft vannacht een uurtje wakker gelegen, een stel uilen waren druk bezig kabaal te maken. Tijdens het eerste gedeelte van onze rit (binnendoor van Boussac naar La Charité sur Loire) mocht ik een uur lang luisteren naar verschillende uilengeluiden, toch fijn dat je overal en altijd internet hebt. Ransuilen, steenuilen, kerkuilen en nog een hele rits kwamen voorbij: blaffen, kwaken, miauwen en uiteindelijk werd de conclusie getrokken dat het bosuilen geweest moeten zijn die mijn teerbeminde een tijdje uit haar slaap hebben gehouden. Was te verwachten: de camping ligt in een bos. Foto Wikipedia.

Het stukje binnendoor naar La Charité hebben we nog nooit gereden en om eerlijk te zijn: we zullen het ook nooit meer onvoorbereid doen. Normaal weet zij van Google Maps alles over de route en met name over afsluitingen, maar deze keer had ze geen rekening gehouden met witte weggetjes met dunne rode streepjes (de legenda van onze Frankrijkatlas van Michelin vertelt dat dit “beperkt opengestelde wegen” zijn). Inderdaad beperkt opengesteld: we kwamen een paar keer vrolijke slagbomen tegen (die uiteraard een horizontale positie hadden ingenomen). Een vriendelijke Française vertelde ons dat er op dit ogenblik legeroefeningen bezig waren, dat daarom het militaire terrein waar de weg doorheen liep was afgesloten en dat we òf konden wachten tot vrijdagmiddag douze heures òf een eindje om konden rijden. We hebben maar gekozen voor het laatste. Kwamen nog regelmatig afwegen met slagboompjes tegen en ook nog een keer een met prikkeldraad afgebakend terrein dat de 702 Avord Air Base moest voorstellen (later opgezocht). 


Vanaf La Charité sur Loire was het bekende koek, we rijden het zo’n twee keer per jaar: de N151 via Clamency aan de Yonne (winkelen en tanken bij E Leclerc, W had nog wat “speciale” dingen nodig die ze bij onze huissuper niet verkopen) naar Auxerre (niet door de stad maar door de kersenboomgaarden); dan de N77 naar Troyes (met een leuke stopplek langs de Route Nationale), de D960 en D400 naar Montier en Der en dan is het nog maar een klein stukje naar Giffaumont-Champaubert: Aire de Camping-Car Chantecoq, code Campercontact 1176. 



Onze vaste lezers weten dat we hier zeer regelmatig komen en we vinden het nog altijd super. We dachten eerst dat we voor de kraanvogels wat aan de vroege kant waren, maar dat viel reuze mee. We hebben er duizenden gezien. W - gewapend met vergrootogen zodat ze ver kon kijken - zocht het meer op; ik zag ze vanuit mijn stoeltje bij de camper (gewapend met een blikje bier) ook terugkeren naar hun slaapplaatsen en tussen het geschreeuw van de vogels door kon ik een eenvoudige-doch-voedzame maaltijd bereiden: speklapjes, gebakken aardappelen, kidneybonen met gebakken ui. Het leven kan simpel zijn en toch geweldig!



De grote trek van de kraanvogels is inmiddels begonnen: de fladderaars starten vanaf hun geboortegrond in de Scandinavische landen met als eindpunt Zuid-Afrika. Om deze lange en vermoeiende tocht te onderbreken nemen ze een tussenstop bij het Lac du Der, een kunstmatig meer aangelegd om de jongens en meisjes in Parijs droge voeten te laten houden. Sommige vogels blijven plakken tot de lente (en soms nog langer), andere vliegen door naar het zonnige zuiden. In het voorjaar herhaalt zich dit spektakel maar dan fladderen de beestjes de andere kant op. Zie het kaartje met (een deel van) de trekroute. Veel vogelaars zijn ook fotograaf en hebben grote toeters bij zich. Ons telefoontoestel kan daar niet tegenop. Zie het verschil tussen een foto die door mij gemaakt is en een door ene C. Tomassen (foto staat op de website van Champagne Ardennen toerisme). 




V: 145.472; A: 145.880 
Rijtemperatuur tussen 17 en 26 graden; sluierbewolking - ander weer op komst.