noordpolderzijl

noordpolderzijl

vrijdag 28 september 2018

najaarstocht – 8: lago di garda (deel III)

Ontbijten in het zonnetje, fietsen in korte broek en blote-voeten-in-sandalen, de trui uit: wie doet ons wat. Het is de afgelopen dagen overdag zo’n 10 graden warmer dan in Nederland. ’s Avonds moeten we wel de knusheid van de camper opzoeken, want: te koud buiten. De laatste twee dagen aan het Gardameer staan in het teken van de fiets.

donderdag 27 september: fietsen langs de mincio
Peschiera ligt op de plek waar de rivier de Mincio uit het Gardameer stroomt. Na 75 kilometer is het gedaan met de Mincio en neemt de Po het water over. Langs de Mincio loopt een fantastisch fietspad dat vooral gebruikt wordt door Nederlandse en Duitse bejaarden op e-bikes en groepjes mannen op racefietsen. Ook wordt er af en toe een complete kudde losgelaten: we zagen een bus met een aanhangwagen vol fietsen op een stille parkeerplaats net buiten Peschiera. Wel een prettige manier om de 40 kilometer naar Montava te overbruggen zonder dezelfde afstand nog een keertje in omgekeerde richting te moeten afleggen. De meeste fietsers komen niet verder dan Borghetto sul Minco, vooral om er uitgebreid te lunchen en dan de barre terugtocht van zo’n 13 kilometer weer te aanvaarden. Het is niet veel dat Borghetto: een verzameling huisjes (lees: restaurantjes) en een paar watermolens. Wel uitgeroepen tot één van de mooiste dorpjes van Italië, of zo je wilt: i borghi plù belli d’Italia. Het is een middeleeuws dorpje, de tv-antennes zijn van een iets latere periode.

Iets verderop, boven op de bult, ligt het Castello Scaligero. In Verona hebben we al kennis gemaakt met de familie Scaligeri. In 1260 kwam dit geslacht aan de macht in Verona (en het Gardameer, dat tijdens de middeleeuwen eigenlijk een grote plas water was, omgeven door moeilijk te begane bergen, heuvels en velden in het zuiden). De Scaligeri-clan was een club van echte bouwers en knutselden er aardig op los in Verona en omgeving. Het Castelvecchio (met brug) in Verona hebben we aan hen te danken en daarnaast staan er rond het Gardameer behoorlijk wat burchten op hun naam. Ik heb ergens gelezen dat Verona haar Unesco-werelderfgoedtitel te danken heeft aan deze familie. De tijd van de Scaligeri duurde zo’n 120 jaar, toen namen de boys uit Milaan en Venetië het handeltje over van het tirannieke en machtswellustige clubje. De belangrijkste leden van de Scaligerifamilie zijn bijgezet vlak bij de Santa Maria Anticakerk. Ik heb van de tombes al wel een foto geplaatst, maar toen zonder commentaar. Hierbij nog eens, nu weet je dat het gaat om dooie Scaligeri-jongens.

Nog een leuk bruggetje gespot bij Borghetto: de Viscontibrug die dateert uit 1393. Nog even vertellen dat het dorp bekend staat om zijn speciale tortellini: “nodi d'amore" (= knopen van liefde).

De terugweg een iets andere route genomen, namelijk door de binnenlanden (het dorpje Ponti sul Mincio met weer zo'n burcht boven op de bult). Goed aangegeven verharde wegen. Niks mis met die Italiaanse fietsroutes. 45 kilometer op de teller en daarna W het zwembad in en ik onder de douche.
 
vrijdag 28 september: fietsen naar sirmione en lazise

Maar een dagje bijgeboekt op camping Butterfly. Het weer is te mooi voor een reisdag. Wel wordt de dag elke week een half uurtje korter. Vandaag kwam de zon hier op om 06:59 en ging onder om 18:52 (in Nederland is dat een half uurtje later, zowel de zonsopkomst als –ondergang). Vandaag  een tochtje langs het Gardameer, eigenlijk twee: eerst naar het westen en later op de dag naar het noorden.
Op onze route naar Sirmione konden we via een kleine omweg het Santuaria del Frassino bekijken, waar niet alleen een mooi klooster te bewonderen viel, maar onze aandacht vooral getrokken werd door de nijvere huisvlijt van één of meer broeders, namelijk de productie van kerststallen. Zo’n 2000 jaar geleden was er schijnbaar geen plaats meer in de herberg, maar wel in een oud tv-toestel.

 
 
 
Even verdwaald in de wijngaarden (een afslagje gemist), maar zo kom je nog eens aan de oevers van de Oasi naturalistica lago del Frassino en dat hadden we al heel lang op ons verlanglijstje staan. Toch? De druivenplukkers keken wel een beetje vreemd naar die twee buitenlanders, maar er kon een vriendelijk “buon giorno” af (want nog voor de lunch).
Niet zo’n mooi fietsweggetje naar Sirmione, wel grotendeels vrijliggende fietspaden langs de doorgaande weg met regelmatig een blik op het Gardameer dat vandaag alle kleuren liet zien tussen groen en blauw; dat zijn er heel wat. Sirmione is zo’n echt toeristendorp, middeleeuws dat wel, maar te druk. We hadden het dan ook snel gezien. Het kasteel was te bezoeken evenals de Grotti di Catullo (eigenlijk helemaal geen grotten maar de restanten van een oude Romeinse villa). Er waren honderden die dat wel voor ons wilden doen, dus daar kwamen we gemakkelijk van af. Geen veerdienst naar de overkant van het Gardameer (seizoen al afgelopen?), dus dezelfde weg maar terug en de lunch bij de camper genuttigd.


Wat laat in de middag weer even op de fiets, nu naar Lazise, weer zo’n middeleeuws dorpje. Nu wel gezellig dicht langs de oever van het meer: eerst glad beton, daarna een schelpenpad, vervolgens een pad met kiezelstenen en tenslotte nog een stukje strand. Alle voorwaarden voor een goede mountainbikeroute waren voorhanden. Links het water en rechts de ene camping na de andere, afgewisseld met een paar pretparken waaronder Gardaland en Movieland. De terugweg maar een iets andere route genomen tot we weer op het schelpenpad en daarna het gladde beton uit kwamen.

Ruim vijftig kilometer op de teller. Wederom een zeer aangename dag. Morgen een deurtje verder. We weten inmiddels de weg naar de bakker.