noordpolderzijl

noordpolderzijl

donderdag 27 september 2018

najaarstocht – 6: lago di garda (deel I)

Van de Italiaanse laghi (meervoud van lago) is het Gardameer het grootst: oppervlakte 370 m2 (moet je dan geen rekening houden met de waterstand?), lengte 51,9 km en een totale oeverlengte van 158,4 kilometer. Het meer heeft zijn ontstaan te danken aan gletsjerverschuivingen tijdens de ijstijden: de ijsmassa fungeerde als een soort bulldozer, toen het ijs ging smelten schuurde het water de bodem verder uit. Zeg maar 450 meter diep, al spreken de verschillende bronnen elkaar een paar meter tegen (ook weer die waterstand?).

dinsdag 25 september: @ peschiera del garda
Nog even het nauwe tunneltje door die de camping van de grote wereld scheidt (ruimte genoeg overigens) en via Trento (Trente op zijn Italiaans) naar het Gardameer, waar we via de oostelijke oever zijn afgezakt naar het zuiden. Mooie route volgens W. Heb ergens gelezen dat alleen de bijrijder van het romantische uitzicht kan genieten en dat klopt wel zo’n beetje, al was het nog niet echt druk. Hoe moet het hier in het hoogseizoen zijn? Stoppen voor een pauze of voor het maken van een foto is er niet bij: de weinige P’s voor algemeen gebruik zijn voorzien van een hoogtebarrière (je kunt beter spreken van een laagtelat!). Het oorspronkelijke plan was om vanuit Malcésine de Monte Baldo met de beroemde kabelbaan te bedwingen, maar (we hadden het al gelezen) dat was niet te doen. Parkeren met iets dat hoger is dan 1,5 meter is rond het middaguur vrijwel onmogelijk en dan nog mochten we “schlangestehen”: eerst voor de kassa, dan voor lift 1 en halverwege de bult voor lift 2. Later op de middag hetzelfde riedeltje naar beneden (de kassa is dan de parkeerautomaat). We schijnen wel wat gemist te hebben.
Even boodschappen gedaan in een little Lidl aan de 249 (onze weg langs het meer naar het zuiden) en toen Camping Butterfly in Peschiera del Garda opgedraaid, code campercontact 58.735. Een Acsi-camping die nog open is tot begin november. Het seizoen is hier wat langer dan bij ons vorig meertje. Een keurige camping (17 € en een beetje toeristenbelasting) met prima sanitair. Voor ons een uitstekende uitvalsbasis om onder meer Verona te bezoeken en een paar fietstochtjes te maken. In het hoofdseizoen betaal je aan het Gardameer meer dan 60 Euro voor een nachtje camping en hier op Butterfly moet je dan minstens één week blijven. De camping ligt niet direct aan het water, er zit een weg tussen. Beetje vervelende afvalscheiding: je moet alles ernstig gescheiden in doorzichtige, afbreekbare plastic zakken aanbieden en dat aanbieden kan maar twee keer per dag gedurende een uurtje. Niet goed gescheiden? Je mag het mee terug nemen naar je camper. Je kunt overdrijven.

Geschiedenis wordt hier met een hoofdletter geschreven. Al 4.000 jaar is het gebied rond het Gardameer bewoond. Rond 400 voor het begin van onze jaartelling stichtten de Kelten de steden Brescia (40 kilometer naar het westen) en Verona (30 kilometer naar het oosten). Tweehonderd jaar later kwamen de Romeinen die serieus werk maakten van wegenbouw en het stichten van nederzettingen. En dan wordt het een rommeltje: Hunnen, Goten, Karel de Grote, Fransen, Oostenrijkers en pas na de Eerste Wereldoorlog kunnen we pas zeggen dat het Gardameer echt Italiaans is.
In de beginjaren 60 van de vorige eeuw was er weer sprake van een invasie, maar nu van vredige (vooral Duitse) toeristen die stapje voor stapje het meest noordelijke deel van Italië veroverden. Dit tot groot genoegen van de inwoners, want: werkgelegenheid. De Italianen namen het toentertijd niet zo nauw met het milieu en het Gardameer kreeg te maken met een periode van ernstige vervuiling door industriële lozingen en toeristisch afval (1970-1980). Inmiddels ligt het meer er door drastische milieumaatregelen weer “frisjes” bij.

Een verkennende wandeling naar Peschiera maakte onze dag compleet: achter de stadspoorten ligt een erg mooi historisch centrum verborgen. Het bastion is gebouwd in 1550 door de Venetianen, door Napoleon en later tijdens de tijd van de Oostenrijkers verder uitgebouwd. Eeuwenlang heeft het fort een militaire rol vervuld in Noord-Italië, tegenwoordig hebben de muren alleen nog historische waarde. En: wie van Italiaans ijs houdt moet naar Peschiera! Tenslotte: als je dood bent krijg je een mooi aanplakbiljet; niet alleen bij de kerk, maar op alle publicatieborden die je in de stad kunt vinden.
V: 122.220; A: 122.34