noordpolderzijl

noordpolderzijl

maandag 17 september 2018

zomaar een weekje in september

Broer/zwager en schoonzus zijn met hun blafbeest (en camper) op pad. In afwachting van hun terugkeer maken we plannetjes en piepen er een paar dagen tussenuit. De laatste week van relatief thuisblijven is aangebroken en daarvan een kort verslagje om het gehele verhaal compleet te maken.

maandag 10 en dinsdag 11 september: @ uelsen
Een laat vertrek (in mijn eentje) na een oppasdagje op kleinzoon T (zoonlief sprak ooit de gedenkwaardige woorden “voor jouw bestwil is het beter dat je kermismaandag op de kinderen past en trouwens: dat komt mij ook beter uit”). Gelijk heeft hij: als je in Lichtenvoorde echt kermis wilt vieren dan begin je op maandagmorgen om half acht met het wachten op de bekendmaking van de prijzen van het bloemencorso (in de kroeg wel te verstaan). Eerst een koffie en vervolgens beginnen de drankmunten vanzelf uit je broekzak te geraken. Daarna nog even naar de optocht kijken om dan het schiet-de-vogel-naar-beneden-gebeuren te bewonderen (uiteraard met een biertje in de hand). Tegen twaalf uur ben je meestal elk gevoel van richting kwijt. Maar ik dwaal af: oppassen dus.

W had weer eens een vriendinnenafspraakje op dinsdag in haar balboekje staan, dus: inladen en wegwezen voor twee nachtjes camperplaats Uelsen. Beetje blog bijwerken, beetje inlezen voor onze nazomerreis, een kort fietstochtje en veel lezen. Het was er relatief druk Am Waldbad: beide nachten 6 campers (plek voor 13). Kosten 2 x 5 € en totaal 2,50 € stroomkosten (da’s 5 kwh).
woensdag 12 september: @ delft

Via @home (W en wat voorraden ingeladen) naar Delft (links het wapen van de stad). De leerkrachten van de school van kleinzoon Q in Delfgauw staakten. Volkomen terecht trouwens: Rutte en trawanten geven liever twee miljard weg aan buitenlanders-die-geen-dividendbelasting-hoeven-te-betalen dan dit bedragje te investeren in het onderwijs (en de zorg en de politie). Q mocht dus een middagje doorbrengen in en rond de camper van opa en oma. Puzzel stond deze keer geparkeerd op het Delftse Hout. Acsi-tarief: @ 19,00 per nacht plus 80 cent toeristenbelasting pppn. Gelukkig wordt volgend jaar het sanitairgebouw aangepakt. Als dank voor het oppassen mochten we meesmullen van de Griekse gehaktballetjes die dochterlief geproduceerd had.
donderdag 13 september: @ delft

Mooie dag voor een fietstocht langs alle groengebieden van de gemeente Pijnacker-Nootdorp. Een paar jaar geleden werd de Acker- en Biesland fietsroute uitgezet. We dachten dat de route met bordjes gemarkeerd was, maar helaas: op de hele route maar één keer een fietsbordje met de naam Acker- en Bieslandroute gezien. Niet nodig trouwens: we hadden de knooppunten. Het fietsen door de verschillende natuurgebieden was een genot, de verbindingsstukjes vond ik wat minder, maar “je kunt niet alles in dit leven hebben” sprak W. Een paar keer een afgesloten weg, een enkele keer een beetje zoeken naar knooppuntbordjes. Toch fijn weer de Ackerdijkse Plassen, het Balijbos, de Dobbeplas, het Bieslandse Bos, de Delftse Hout en de Bergboezem Berkel gezien. 35 Kilometers op de teller en ’s middags kwamen er daar nog een paar bij toen er even een bezoekje aan de ANWB (een kaart van de Alpen) en aan de Jumbo-met-het-absoluut-niet-geïnteresseerde-personeel (we hadden een beetje nat en droog nodig) in Delft city gebracht moest worden.
 
 
 
Niet de leukste plek op de camping: buiten de poort op het camperterrein. Was (volgens de receptioniste) nog de enige vrije plek. Zal wel.

vrijdag 14 september: @ kotten
Huis van de vakantiegangers weer een beetje op orde brengen, bloemetje op tafel en zo. Op weg naar Kotten kreeg ik een leuk steentje tegen de voorruit. Een vrolijk sterretje was het resultaat. Tja daar is Carglass voor, maar die jongens hadden niet eerder tijd dan “over een week”. Lief en zielig gebabbeld met het leuke stemmetje van zo’n Carglasscallgirl en waarempel: aanstaande maandag is er nog net één plekje in Arnhem vrij. Wordt vervolgd.

Voor we zaterdag naar huis gingen (maandag kan de grand-tour beginnen) nog even een leuke grensverkenning. Ik had in het Achterhoek Nieuws een artikel van Bernard Harfsterkamp gelezen met als titel “Torfpad bij het Wooldse Veen”. Even terzijde: de foto die bij dit stukje staat staat ook op naam van Bernard, waarvoor onze oprechte dank! Na tien jaar bedenken, aarzelen en uitstellen is dan eindelijk het verbindende stukje fietspad tussen de Kuipersweg (Winterswijk Woold) en de Vennweg in Duitsland gereed gekomen. Als het aan de ambtenaren van de gemeente ligt duurt het nog eens tien jaar vóór er een naam aan het pad gegeven wordt, immers: “om wildgroei van namen te voorkomen moet eerst beleid worden ontwikkeld hoe om te gaan met namen van nieuwe fietspaden”. Wanneer er geen woningen aan een pad liggen, hoeft er geen adres te worden geregistreerd in het BAG (Basisregistratie Adressen en Gebouwen). B en W hebben deze keer niet naar hun ambtenaren geluisterd en op 4 september de volgende bekend gemaakt:
Besluit:

·       De naam “Torfpad” toe te kennen aan het fietspad tussen de Kuipersweg en de Vennweg in Duitsland en op te nemen in de BAG-registratie

·         Opdracht te geven voor het formuleren van een beleidskader benoeming openbare ruimtes.

Torf is de dialectnaam voor turf aan weerszijden van de grens. De naam Torfpad is bedacht door de Oudheidkundige Vereniging.

Ons fietstochtje ging verder over Duitse bodem naar Barlo waar we Schloss Diepenbrock (ook bekend onder naam Haus Diepenbrock), een leuk klein waterslotje, mochten bewonderen. Het bijbehorende hotel is al een paar jaar gesloten (het eten was er niet te pruimen, las ik in een oude recensie; ook bleek Herr Ober niet de vriendelijkste man van NordRhein-Westfalen te zijn). Een geprint velletje liet zien wat er allemaal "Verboten" was. Even terzijde: de tekening laat het oude slot zien (verbouwing in 1736).