noordpolderzijl

noordpolderzijl

donderdag 20 september 2018

najaarstocht – 3: ravensburg en zo

woensdag 19 september: @ amtzell (nabij ravensburg)

Stukke fiets achterop geknoopt nadat we eerst even gecontroleerd hadden of bandje-oppompen zou helpen. Nee dus. Straatsburg uit, de Rijn over en je bent weer Frankrijk uit en terug in het Duitse land. Leuke weggetjes binnendoor: Rotweil, Donauschingen en een hele tijd het riviertje de Kinzig soms links en soms rechts. Het Franse stopverfbrood ruim gecompenseerd met een bak Zwetschen, zeg maar “kwetsen” in het Nederlands, die we tijdens de rit naar binnen gewerkt hebben. Kwetsen horen tot de pruimenfamilie en zijn qua smaak een stuk beter te pruimen dan de eigenlijke pruimen. De vruchten worden ook gebruikt om slivovitsj van te maken. Ook goed te pruimen, maar dat terzijde.
Op de A81 was een opleggercombinatie geschaard en blokkeerde de hele weg. Gelukkig (voor ons dan) was het aan de andere kant van de middenberm en konden we blij zijn dat we niet in de ruim 15 kilometer lange file stonden. Relatief veel DickenMariannekes op de weg. Voor je ons gaat bekogelen met vragen over “DickenMariannekes” hier vast een summiere omschrijving. Het is onze benaming voor een wat ouder en relatief klein busje met over het algemeen betrekkelijk veel tekortkomingen, zoals gebroken gaskabels (die dan weer moeilijk bij te bestellen zijn). De hoeveelheid power van dit type vervoermiddel is ook te weinig om zonder behoorlijke aanloop de Würzen- en/of Loiblpas over te komen. Het doet ons denken aan de busjes waarmee we in Australië en Nieuw-Zeeland hebben rond getuft, al zagen die oudjes van Wicked Campers er wat fleuriger uit dan het gemiddelde DickenMarianneke.

 

Om een of andere reden doen mij dit soort busjes denken aan Heksje Mimi op vakantie, een erg leuk voorleesboek uit de Heksje Mimi-reeks.

Heksje Mimi en haar heksenvriendjes gaan samen op vakantie naar zee. Het is een lange rit met de bus, maar de heksjes zingen en lachen de hele weg. Aan zee schijnt de zon. De heksjes zetten hun tent op en gaan dan lekker spelen op het strand. Ze maken zandkastelen, varen met een bootje, vangen krabbetjes, surfen op de golven ... 's Avonds zingen ze heksenliedjes en ze vertellen mopjes rond het vuur van de barbecue. Wat is vakantie toch heerlijk!


Ergens bij Ludwigshafen  op de B31 verkeerd gereden (er was een Umleitung, maar blijkbaar niet voor ons). Geen probleem: zo zagen we de Bodensee (of het Meer van Konstanz) in volle glorie en niet te vergeten de leuke toeristenplaatsjes waar we een nieuwe snelheidsbeperking tegenkwamen, namelijk 20 km per uur. En geloof me: je durft echt niet harder te rijden wanneer er een politieauto vlak achter je rijdt.

Ruim na de noen kwamen we in Ravensburg aan waar W (samen met Google) een fietsenmaker had gelocaliseerd. Vier monteurs zaten uit hun neus te vreten en waren blij dat er weer zo’n Hollander een einde maakte aan hun ledigheid. “Fertig in einer Stunde”, busje op de Kundenparkplatz en het stadje in dat vooral bekend is door de Ravensburger spellenfabrikant (maken ze ook geen puzzels?). Ravensburg is ontstaan aan de voet van een burcht die in 1080 in elkaar geknutseld werd. De stad wordt ook wel de stad van torens en poorten genoemd. Naast drie gotische kerken uit de 13e en 14e eeuw tref je een groot aantal poorten aan en mooie gebouwen zoals het stadhuis en het pand waar het VVV in gevestigd is (vandaag trouwens in de steigers). Een wandeling van een uurtje was voldoende voor ons om een goed idee te krijgen van het oude ommuurde centrum.
 
 
 
Met gerepareerde fiets naar Campercamping Buechelwiesen (code campercontact 6.681) waar we tegen afdracht van 11 € (en 1 € voor 2 kwH stroom) ons mochten installeren op deze Topplatz 2018. Wanneer is een platz eigenlijk een Topplatz? Heb het vage idee dat je zo’n erkenning tegen betaling kunt krijgen (soort advertentie in een campingblad). Hoe dan ook: het was er goed toeven: onbewolkt, 26 graden, dus tot een uur of vijf in de schaduw.

V: 121.500; A: 121.749