noordpolderzijl

noordpolderzijl

vrijdag 21 september 2018

najaarstocht 4 – deutsche alpenstrasse

Het mooie weer houdt aan. Reden om weer een todootje uit de ijskast te halen. Deze keer gaat het om een wensje van al jaren oud: een stuk van de Deutsche Alpenstrasse rijden, Schloss Neuschwanstein bezoeken en een blik werpen op de Zugspitze bij Garmisch-Partenkirchen.

Eerst nog even iets over de DickenMariannekes (zie het verhaal van gisteren). Kreeg een berichtje van vriend G dat het verhaal wel erg negatief overkwam. Even voor de duidelijkheid: is absoluut niet de bedoeling. De strekking van het verhaal moet zijn dat je met elk soort campertje plezier kunt hebben. De twee oude doosjes die we in Nieuw-Zeeland en Australië hebben bereden en bewoond mogen daar de beste getuigen van zijn.

Deutsche Alpenstrasse

 
De Beierse koning Maximilian II heeft in 1858 een tocht gemaakt door de Alpen en daarvan een reisverslag gemaakt. Zijn verhalen over de reis en alles wat hij onderweg zag, komen grotendeels overeen met wat wij heden ten dage beleven. Alleen de weg is er in 150 jaar een stuk beter op geworden. De Deutsche Alpenstrasse is de oudste vakantieroute van Duitsland. Het is een 450 kilometer lange route van Lindau aan de Bodensee tot aan de grens van Duitsland met Oostenrijk, de Königsee (een eindje ten zuiden van Salzburg). Het is een afwisseling van sappige alpenweiden, glooiende heuvels, diepe dalen, steile bergen en groene bossen.
donderdag 20 september: @ grainau

De Deutsche Alpenstrasse dus en daar waar de weg te weinig bochtjes kende kreeg ik van W een andere route voorgeschoteld: je moet immers tenminste één keer per jaar je immense haarspeldbehoefte bevredigen. Het eerste stuk ging door de Allgäu. Tussendoel Schloss Neuschwanstein.
Neuschwanstein

Er was eens een koning die geen zin had in regeren maar zich liever bezighield met alle (koninklijke) geneugten van het leven. Daarbij kwam dat deze koning (net als zijn broer) een beetje gek was. Niet verwonderlijk met alle inteelt bij vorstenhuizen van die tijd. We hebben het over Ludwig (Lodewijk) II van Beieren. Deze beste man liet in de tweede helft van de 19e eeuw een paar leuke optrekjes bouwen. Het beroemdste is wel Schloss Neuschwanstein. In 1868 werd begonnen met de bouw van “die Burg des Märchenkönigs”. Christian Jank maakte het ontwerp dat bekend staat als “Idealentwurf” (zie bijgaande tekening). Het zou nooit helemaal worden zoals hij (en ons koninkje) het zich hadden voorgesteld. Lodewijk financierde zijn bouwprojecten uit eigen middelen en deed geen greep in de staatskas. Door steeds nieuwe leningen af te sluiten bouwde hij een torenhoge schuldenlast op. Er werd zelfs gedreigd met inbeslagname van zijn privégoederen.
De regering van Beieren verklaarde de koning voor ontoerekeningsvatbaar (zeg maar krankzinnig), zetten hem af en sloten hem op in het poortgebouw van zijn geliefde slot. Op 13 juni 1986 werd hij dood aangetroffen in het meer bij het slot. Ook zijn psychiater bleek verdronken. Het schijnt allemaal een beetje vreemd te zijn omdat beide heren uitstekende zwemmers waren.

Na de dood van Ludwig werd het kasteel in versimpelde versie afgebouwd en in 1892 vond men het mooi genoeg geweest en sprak men de gedenkwaardige woorden “en nu is het af!” Neuschwanstein stond model voor het kasteel van Doornroosje in de Disneyparken en is al een paar keer gebruikt als filmlocatie. Volgens de officiële website bezoeken jaarlijks 1,4 miljoen mensen het slot, in de vakantiemaanden zelfs zo’n 10.000 per dag. Je kunt de binnenkant van het slot alleen georganiseerd (rondleiding met gids) bezoeken, maar het is vaak moeilijk aan een kaartje te komen.
We hebben de rondleiding maar laten schieten: een lange rij voor de kassa met nog maar een paar vrije bezoekmogelijkheden (er wordt gewerkt met een onherroepelijk tijdslot op je ticket) zodat we nog een paar uur in volstrekte ledigheid zouden mogen doorbrengen. Met een volgepropte bus naar boven (€ 2,50 p.p. alleen “up”, een retourtje was 50 cent duurder). Afgezet vlak bij de Marienbrücke over de Pöllatschlucht. De brug was een cadeautje van koning Maximilian II aan zijn vrouw Marie (zij bewoonden het naburige kasteel Hohenschwangau waar onze Ludwig een groot deel van zijn jeugd heeft doorgebracht). Beetje druk op de brug, veel Japanners die allemaal een selfie moesten maken met het kasteel op de achtergrond. Kasteel van de buitenkant bekeken en toen kalm maar zeker terug naar beneden. Mooi uitstapje.

 
 
 
 
 
Kwamen we onderweg het dorp Scheideg tegen. Even opgezocht of deze plaats wat te maken heeft met Instituut Scheidegger. Dus nee! Het was ene Willy Scheidegger uit Zwitserland die ooit begon met cursussen machineschrijven op typmachientjes met gekleurde dopjes over de toetsen. In de loop der jaren is het cursusaanbod behoorlijk uitgebreid, maar dat terzijde.

Uiteindelijk aangekomen in Grainau aan de voet van de Zugspitze op Camping Erlebnis Zugspitze. Volgens het boekje een Acsicamping voor 19 € per nacht, maar er komt behoorlijk wat toeristenbelasting bij. Wel alles goed voor elkaar.









V: 121.749; A: 121.957
vrijdag 21 september: @ grainau

Oorspronkelijk was ons plan de kabelbaan naar de Zugspitze te nemen en dan te voet af te dalen. Blijkt dat dit baantje voorlopig niet gebruikt kan worden. Bericht van 14 september (Reformatorisch Dagblad): Tijdens een routineoefening knalde een onbemande bergingskooi door nog onopgehelderde reden op één van de twee gondels. Ook daar zat niemand in. De schade is echter aanzienlijk. De kabelbaan is met zekerheid enkele weken gesloten. Je kunt nog wel bergop met de tandradbaan tot aan de gletsjer en dan naar de top met een ander kabelbaantje. De afdaling zou echter 5 uur in beslag nemen volgens de boekjes. In ons (lees vooral mijn) tempo mag je daar de helft bij optellen. We hebben dus een ander bultje gezocht.
Voor 17€ per persoon bracht de Kreuzeckbahn ons naar ruim 2100 meter. De wandeling naar beneden van adembenemend maar erg inspannend (werd overigens aangeduid als “eine leichte Wanderung”). Beetje steep naar beneden over zandwegen waar ze Rollsplitt over aangebracht hadden. Je glijdt er zo heerlijk op weg. Ben dus een keer heel goed op mijn achterwerk terecht gekomen en zo een aantal meters al glijdend naar beneden afgelegd. Eine leichte Wanderung van ca. 2 Stunden hebben we met pijn en moeite afgelegd in bijna 4 uur (moet bij verteld worden dat er ook een leuke omleiding was in verband met vallend gesteente). Mooie maar vermoeiende uitdaging, mooie uitzichten, prachtig weer (wat dat betreft gaat het anders worden) en een sportief dagje uit.
 
 
 

Na een uurtje rust (de benen zullen we morgen ook nog wel voelen) op de fiets gestapt naar Garmisch en Partenkirchen. Twee zelfstandige plaatsen die in 1935 op last van Adolf Hitler (op dat moment Rijkskanselier van Duitsland) tot één gemeente werden samengevoegd. Dit had te maken met de Olympische Winterspelen van februari 1936. We kennen Garmisch-Partenkirchen uiteraard van het jaarlijkse skischansspringen op Nieuwjaarsdag (eerst de oliebollen bij oma, dan het Nieuwjaarsconcert en tenslotte in slaap vallen bij de saaie sportuitzending, want het was Oudejaarsdag weer eens later geworden dan oorspronkelijk gepland).