noordpolderzijl

noordpolderzijl

maandag 14 augustus 2017

fietsen in (oost-)duitsland – 13: epiloog


woensdag 09 augustus: @ home

Dit blog wordt inderdaad gelezen, in ieder geval door zus M die wist dat Puzzel weer voor ons huis stond en zich afvroeg waarom er geen evaluatie kwam. Goed zus, mede voor jou hier het laatste gedeelte van ons “tussendoortje”, dat qua tijdsduur inderdaad een compromis is geworden: ergens tussen de twee en drie weken.
Dorsten was dus ons laatste overnachtingsplekje en dan sta je op: wat motterig weer, de gasfles blijkt leeg en de aqua kem green is op. Overal valt wel wat aan te doen: er is nog een volle fles propaan aanwezig, maar om die in het motterige weer aan te sluiten? Halve garage leegmaken, lege bus eruit, volle bus erin, lege bus op de plek van de volle, alles weer goed vastsnoeren en weer ruzie maken met de linkse schroefdraad die toch rechts blijkt te zijn (of was het ook al weer omgekeerd) en tot slot de garage weer inpakken. Gewoon geen zin in in de motregen! En dan de wc-toevoeging: wordt op de camperplek ook verkocht, maar om nu de hoofdprijs te betalen? Bij Obelink in Winterswijk kost een fles aqua kem green nog géén tientje, hier is het 50 % duurder. We blijven Nederlanders toch? En om nu een beetje te gaan zitten knoeien met azijn en afwasmiddel, gewoon geen zin in! Het water voor de koffie en de thee kon aan de kook gekregen worden op campinggazstelletje-voor-noodgevallen-en-buiten, en ook het afwaswater werd er warm op. Pleetje lozen en schoonspoelen, neusje van Puzzel naar Nederland gericht en zo’n 80 kilometer karren (inderdaad via Obelink in Winterswijk voor de toiletvloeistof en de gasboer in Aalten voor een lading propaan). Het Wasserstrassenkreuz in Datteln houden we dan wel te goed voor een volgend reisje.

Niet de overstromingen aan de Wesel, de modderlawines in de Harz, het (vieze) warme cultuuruitje in Berlijn, noch de schitterende stad Dresden hebben de meeste indruk gemaakt. Het waren de 600 (of zo) fietskilometers die we in Duitsland hebben afgelegd die de meeste indruk hebben gemaakt: langs watertjes, door bossen (soms was het pad geen pad meer) en door de velden via autoluwe wegen. Knooppuntroutes, honingraatsystemen of gewoon een beetje pedaleren en verdwalen: het kan allemaal in Duitsland. En sta je even stil is er altijd een vriendelijke Duitser die je wel de goede richting op stuurt. We komen ongetwijfeld snel terug. Het was weer mooi!
V: 97.515; A: 97.702