noordpolderzijl

noordpolderzijl

woensdag 2 augustus 2017

fietsen in (oost-)duitsland - 7: mücken im spreewald

dinsdag 01 augustus: @ lübben

Na drie fijne dagen in Oraniënburg en omgeving werd het de hoogste tijd om te verkassen: wanneer je de bakker weet te vinden ken je het dorp en wordt het tijd voor iets nieuws en als het dan ook ’s morgens nog eens regent, weet je het zeker! Gekozen voor de ringweg om Berlijn (vermijden snelweg zou wel erg ophouden). Hier zoals overal in Duitsland op de snelwegen Bauhstellen und Stau (soms in omgekeerde volgorde). Opvallend veel vliegtuigsymbooltjes op de verkeersborden, dus al rijdende de nodige informatie ingewonnen (fijn zo’n mobiel internet).
Later op de camperplaats het huiswerk dunnetjes overgedaan. Op dit ogenblik kent Berlijn nog maar twee vliegvelden: Berlin Schöneveld en Tegel. Een derde belangrijk exemplaar (Tempelhof) is gesloten in 2008. Tempelhof is vooral bekend vanwege de luchtbrug toen de Sovjet Unie West-Berlijn isoleerde van juni 1948 tot mei 1949. De luchtroutes boden de enige toegang tot dit gedeelte van Berlijn en haar twee miljoen inwoners. Gedurende 320 dagen voerden militaire vliegtuigen voedsel, medicijnen en andere belangrijke zaken zoals steenkool aan. Later is het vliegveld opengesteld voor de burgerluchtvaart. Voor veel vluchtelingen uit de DDR was dit de enige manier om ongehinderd van West-Berlijn naar West-Duitsland te reizen. Op de transitroutes over land liepen ze het gevaar om bij het passeren van de Oost-Duitse grens gearresteerd te worden. Tempelhof is opgedoekt omdat de landingsbanen te kort werden voor moderne vliegtuigen en de luchthaven ingesloten werd door bebouwing en omdat er sinds 1975 een nieuw internationaal vliegveld in het stadsdeel Tegel geopend was. Overigens staat Tegel ook op de nominatie om gesloten te worden. Wanneer de nieuwe internationale luchthaven van Berlijn, Berlin Brandenburg, in gebruik wordt genomen is het gebeurd met Tegel. Alleen wordt die ingebruikname keer op keer uitgesteld. De opening stond oorspronkelijk gepland voor 2012, een voorzichtige schatting is nu 2019/2020. Berlin Brandenburg is eigenlijk de luchthaven Schönefeld in een totaal nieuw (en duur) jasje. Schönefeld is oorspronkelijk de luchthaven van Oost-Berlijn. Bij de verbouwing ging er de laatste jaren van alles mis: ontbrekende vergunningen, verzet van omwonenden in verband met geluidsoverlast, fraude, gerechtelijke onderzoeken, uit de klauwen lopende meerkosten. Bovenstaande foto is niet van onszelf en toont Berlin Brandenburg Airport zoals het er in 2012 bij lag.
Einddoel van deze dag: Lübben im Spreewald, waar we een plekje vonden vóór Spreewaldcamping Lübben. Nadeel: géén stroom, voordeel: meer dan de helft goedkoper dan een plekje op de camping zelf en toch alle sanitaire voorzieningen. Code 463, prijs € 13,00 per nacht (overigens heb ik niet het idee dat er gecontroleerd werd).

Het Spreewald is een van oorsprong bosrijk veengebied in het zuidoosten van Brandenburg. Het gebied is ontstaan als gevolg van de laatste ijstijd. De Spree kent er vele vertakkingen. Het andere water loopt door de kanaaltjes die in vroegere tijden zijn gegraven door de Sorben (een bepaalde bevolkingsgroep) die het gebied hebben “ontwaterd” en een groot deel van het bos hebben gekapt om plaats te maken voor weilanden, boomgaarden en akkers.

Een mooie fietstocht (een deel van de Gurkenradweg, of was het de Spreeradwanderweg?) van Lübben naar Lübbenau en via Lehde weer terug. Toerisme met een grote T in de dorpjes, maar zodra je buiten de bebouwde kom fietste had je grote stukken van de wereld voor je alleen. Spreewald: een Duitser vergelijkt het met Venetië, een nuchtere Hollander zegt dat het net Giethoorn is. Toppunt van toeristenval was Lehde, een dorpje dat pas sinds 1929 via het land bereikbaar is. Pogingen om ons in het Freilandmuseum te krijgen mislukten, omdat ik géén wasgoed wil wassen op een wasbord, niet een “echte” koe wil melken, niet aan de zwengel van een waterpomp wil hengsten, vooral niet in het hooi wil slapen en absoluut niet op klompen wil leren lopen (omdat ik denk dat ik dat al kan). Overigens hebben we ook het augurkenmuseum links laten liggen en kon W mij niet overtuigen om roeispanen te gaan bedienen (veel te warm!) Zelfs de Spreewälder Hefeplinse hebben we maar laten liggen en in plaats daarvan ein kleines Radler und ein grosses Bier besteld.

Als je een beetje langs de toeristen heen kijkt, zie je een heel mooi gebied, veel ooievaars, reeën die over de weg schieten, grote roofvogels (er schijnen hier zelfs zeearenden te zitten) en fantastische fietspaden. Helaas maar voor één dag: wie Spreewald zegt, zegt muggen. De benen van W hebben inmiddels veel weg van de kaart van Antartica. Komt ervan als je 's avonds buiten gaat eten en iets uit de "gut bürgerliche Küche" bestelt.
V: 96.680; A: 96.807