noordpolderzijl

noordpolderzijl

zaterdag 5 augustus 2017

fietsen in (oost-)duitsland – 9: am saalebogen

vrijdag 04 en zaterdag 05 augustus: @ stendorf bij bad kösen

De neus van Puzzel maar naar het westen gedraaid: nog een klein weekje en dan wachten er in NL weer enkele verplichtingen op ons. De rit van vandaag bracht ons verrassend in Colditz. Dit plaatsje werd internationaal bekend door het slot waar tijdens de Tweede Wereldoorlog vooraanstaande geallieerde krijgsgevangenen werden opgeborgen. In Duitsland toentertijd bekend als Oflag IV C. De mensen met grijze haren herinneren zich misschien de BBC-serie nog (twee seizoenen: 1972-1974) met David McCallum en Robert Wagner. Een jaar of 30 later werd het “proberen te ontsnappen” nog eens dunnetjes overgedaan met een lange-zit-speelfilm (ook uitgevoerd als tweedelige miniserie). De film kon niet tippen aan de BBC-serie. Tegenwoordig is er een museum gevestigd, wij beperkten ons tot de Lidl aan de voet van het kasteel. De binnenkant van het slot kennen we voldoende door de tv-serie. 
De beoogde camperplaats in Naunburg is het uiteindelijk niet geworden: afgekeurd door W omdat er op zaterdag een vlooienmarkt op de Vogelwiese wordt gehouden en er zeer waarschijnlijk al vroeg veel kabaal te horen is. Had ik net een Euro in de stroomautomaat gegooid! Plan B bleek uiteindelijk veel mooier uit te pakken: camperplaats “Am Saalebogen” in Stendorf, een kilometer of vier van Bad Kösen en tien van Naumburg verwijderd. Voor 8 € en 2 flappen voor de stroom mochten we ons installeren. Voorzien van alle gemakken krijgt deze plek (code 12.371) hoge beoordelingen op Campercontact en terecht. Vlak voor onze neus maakt de Saale een bocht van uiteindelijk 180 graden, dus als je naar Bad Kösen gaat passeer je vlak achter elkaar twee bruggen, beide over dezelfde rivier. Vanuit ons campertje kijken we uit op twee oude ridderburchten: Rudelsberg en Saalecksburg. Nu nog even de antieke steentjes ’s avonds in de spotlights zetten en een paar schone jonkvrouwen erbij en het feestje is compleet.


V: 96.967; A: 97.159
Heilbad Bad Kösen was het uitgangspunt van ons fietstochtje op vrijdag. Het is eigenlijk een dorpje van niks: beetje toerisme en eindpunt van veel Schlauchboottouren (een soort raften maar dan een stuk rustiger, dus ook geschikt voor oudjes en gehandicapten volgens de website www.schlauchboottouren.de). Ook hier “heilen” ze met zout net als in Bad Karlshafen waar we een kleine twee weken geleden voor “natte verrassingen” kwamen te staan (zie eventueel http://berrynales.blogspot.nl/2017/07/fietsen-in-oost-duitsland-2-natte-voeten.html). Alleen is het Gradierwerk waarmee ze in Bad Kösen het pekelwater verdampen een stuk groter (foto's van het Gradierwerk zijn gepikt!).

 
 
Konden we in Bad Kösen geen Lebensmittelgeschäft vinden, in het kleine plaatsje Saaleck drijft Brigitte een klein winkeltje (blikjes, broodjes en vooral drank) onder de naam Einkaufsoase. Toen ik op de vraag “verder nog iets?” op mijn beste Duits zei “Liebe und Zärtlichkeit” (ik kon niet zo snel op het Duitse woord voor “begrip” komen) keek Brigitte me met een blik aan die ik nog eerder bij een vrouw ben tegengekomen, maar dat geheel terzijde.

 
Zaterdag moesten onze benen (en de accu’s) wat meer werk verzetten. Via de Saaleradweg ging het allereerst naar Naumburg, een erg leuk oud stadje. Men is druk bezig om het hele gebied Saale-Unstrut (waarbij de Unstrut een zijrivier van de Saale is) op de werelderfgoedlijst van Unesco geplaatst te krijgen. Heb af en toe het idee dat de lijst van niet-wereld-erfgoeddingen een stuk korter is. Natuurlijk is er in Naumburg een dom te bezoeken maar om nu € 6,50 per persoon af te tikken om een kerk te bezoeken, ook al heeft het de naam St. Peter en St. Paul meegekregen?
 
Interessanter was het tramlijntje (en vooral de geschiedenis van dat lijntje). Dit jaar wordt het 125-jarig bestaan gevierd, al heeft de tram lang geen 125 jaar gereden om diverse redenen (ik mag niet te veel in details treden van W). Tijdens de hoogtijdagen vormde de lijn een ring (met een aftakking naar de binnenstad). Later werkte de gemeente echt “mee”: de rails werden voorzien van een behoorlijk laagje asfalt. Tegenwoordig is het geheel in privéhanden (Naumburger Strassenbahn Gmbh) en wordt er hard aan een volledige restauratie gewerkt. En: “die Bahn geht seit 2007 wieder täglich). Op dit ogenblik is het stuk tussen het station en de Vogelwiese in gebruik, eind dit jaar komt er 400 meter bij.

Het was nog een beetje vroeg toen we terugkeerden op de camperplaats, dus na een kleine verfrissing toch maar de andere kant op, nu stroomopwaarts. Dit gedeelte van de Saaleweg noemen ze familievriendelijk, ik vraag me af wat men dan onder familieonvriendelijk verstaat. Familievriendelijk: erg veel heuvelop en -af en ook regelmatig delen waar je op de Bundesstrasse rijdt. Daar staat weer tegenover dat je grote stukken op vrijliggende fietspaden pedaleert. Eindpunt van ons ritje stroomopwaarts was Camburg, een plaatsje zoals een voormalig DDR-stadje hoort te zijn: straten met kinderkopjes, oude vervallen huizen en een kerkje uit de grijze oudheid. Geen tijd voor meer foto's: het werd behoorlijk donker in de lucht.
 
En we gaan nog niet naar huis....