noordpolderzijl

noordpolderzijl

zaterdag 19 augustus 2017

camperen in de regen

vrijdag 11 augustus: @ nieuw bergen (limburg)

Als je tot de ontdekking komt dat al je onderbroeken in de camper liggen denk je in eerste instantie dat je te weinig ondergoed hebt. Als blijkt dat de voorraad zo groot is dat je een maand vooruit kunt, vermoed je al snel een stille hint van de textielverplaatster: even een paar dagen weg. W had weer van alles in haar agenda staan en aangezien de tuin er weer een tijdje tegen kon (dank zij de elektrische heggenknipper van buurman H, een klein beetje de opruimhandjes van ondergetekende, maar vooral de vaardige vingers van mijn wederhelft) kon Puzzel opnieuw ingeladen worden, nu met een mondvoorraad voor maar één persoon voor drie dagen/nachten. Helaas: bij vertrek bleek busje dood. Gelukkig heeft het campertje een goede relatie met een plaatselijke garage en de jongens stonden al met een kwartiertje aan de Köteldiek (de zomerstandplaats van Puzzel als hij niet onderweg is). Anderhalf uur later was (in de garage) de boosdoener van de lekstroom gevonden, het defecte relais vervangen en (doe maar ruig) ook een (tijdelijke) nieuwe accu onder de voeten van de bestuurder. De “bureaulamethode” waar ik eerder over schreef (o.a. op 6 augustus) schijnt dus niet altijd te werken, soms komt er een lijk uit die lade.
Het was inmiddels na de noen toen ik (tempo “jachtige slak”) naar camperplaats Bos en Heide in Nieuw Bergen reed. Mooi tochtje door het Duitse binnenland, “binnendoor” valt de afstand best wel mee. Bos en Heide (code 9570) heeft op Campercontact een hoge waardering. In die waardering is ongetwijfeld het weer van 11 augustus 2017 niet meegenomen. Weersomstandigheden waardoor ik zelfs geen bezoekje kon brengen aan de vennetjes met de kikkers die op een paar honderd meter afstand liggen. Mooie camperplaats, ik betaalde een tientje inclusief stroom (met W erbij zou het een eurootje duurder zijn, je weet wel: toeristenbelasting). Boek moest nog uit, helaas een matige internetverbinding en met een slokje rood werd het vanzelf donker.

V: 97.702; A: 97.773
zaterdag 12 augustus: @ ittervoort

De gestaag vallende regen zorgde voor een lange nachtrust en het was dan ook al laat in de ochtend dat het “genot op wielen” autosnelwegvrij naar Ittervoort mocht rijden. Dat betekent vanaf Venlo de Napoleonsbaan, Napoleonsweg, dodenweg of N273: vier namen voor dezelfde weg met een lange geschiedenis. Ook dit stukje weg hebben we aan Napoleon te danken. Rond 1800 kende het gebied van de Nedermaas slechts onverharde wegen. Onze Nappie vond het belangrijk zijn troepen snel te kunnen verplaatsen en besloot een weg aan te leggen van Maastricht naar Venlo (en van daaruit naar Hamburg). In 1811 werd met de werkzaamheden begonnen, maar een paar jaar later kwam er door tegenvallende oorlogresultaten aan Franse zijde een kink in de kabel. De grondwerken en een stukje weg van Maastricht naar Maaseik waren klaar: één rechte lijn van Maastricht naar Venlo, alleen waar de bodemgesteldheid voor problemen zorgde (zoals in het moerasgebied Vijverbroek bij Ittervoort) maakte de weg een bocht. Koning Willem I bouwde verder op de plannen van de Fransen en uiteindelijk werd de weg in 1827 opgeleverd.
Na de komst van de A73 (in 2008 geheel gereed) verloor de weg zijn betekenis voor het doorgaande verkeer. De horecapandjes langs de N273 maken dan ook een verlopen indruk: veel is gesloten, zelfs McDonalds in Kessel heeft per 1-1-2017 na 15 jaar de frituurpan uitgezet. De reden die het management aangeeft is “veranderde economische omstandigheden”, in normaal Nederlands: minder verkeer, dus minder klandizie. Voor de liefhebbers: het pandje van de Mac (uit 2002) is te krijgen voor een half miljoen, koopje toch?
Op de camperplaats in Ittervoort is het kalf niet verdronken maar doodgereden. Vorig jaar stonden moe en dochter nog getweeën bij de oprit (foto links is van vorig jaar). Nu hangt de kop van het kalf aan de schuur (foto beneden) en wordt de rest van het beest elders als plantenbak gebruikt. Rustig middagje en nachtje, want: erg nat weer.


V: 97.773; A: 97.837
zondag 13 augustus: @ de heurne

Het is warempel droog bij het ontwaken en het zonnetje doet pogingen om een straaltje warmte te brengen. Weer via de Napoleonsweg (je kunt er om de paar kilometer wokken als het restaurant niet opgeheven is) naar Blerick en binnendoor naar Emmerik. Alvast een fotootje gemaakt van de Rijnbrug, de eerste vanaf de Nederlandse grens; kunnen we die bij ons rondje Rheinbrücken in Deutschland alvast overslaan. Het zonnetje krijgt steeds meer kracht, dus op naar Tolkamer: bootjes kijken in de zon is altijd leuk. Helaas: vol (de eerste keer in weken dat er geen plekje op een camperplaats te krijgen is). Een kudde campers die ook geen plek konden krijgen zag je naar de andere plek aan de Rijn (de Swaenebloem) vertrekken. Bij dat café-restaurant hebben ze maar 12 plaatsen dus helemaal niet proberen en plan B in werking laten treden: camperplaats Landlust in Steenderen. Het wordt eentonig: ook vol! Dan maar naar de Haar in Heurne (vlak bij huis) en ga daar om het noodlot echt te tarten op plek 13 staan (beetje vreemd als je aangeeft maar 12 plekken te hebben). Stoeltje naar buiten, boekje erbij en uitkijken over de aardappels (vorige keer was het nog weiland).
 
V: 97.837; A: 98.024
maandag 14 augustus: @ home

De (oppas)plicht roept: 12 kilometer naar huis. Het was zoals gewoonlijk gezellig met mezelf. De volgende keer W maar weer meenemen: steeds met jezelf eens zijn is ook niet alles.He