noordpolderzijl

noordpolderzijl

dinsdag 8 augustus 2017

fietsen in (oost-)duitsland – 12: vandaag even niet

dinsdag 08 augustus: @ dorsten

De bedoeling was vandaag nog wat plezier te hebben van de fietskaart, maar de weersvooruitzichten en mijn pijnlijke billen (ja: zonder zeemleer is het afzien) gooiden roet in het eten. Dus daarom nog maar een beetje meer richting ons vaste huis rijden en eindigen aan de Lippe, daar waar het vroegere Hanzestadje Dorsten ligt. Zo vlak bij huis en toch nog nooit geweest.
Camperplaats “An der Lippe” ligt ingeklemd tussen de rivier de Lippe en het Wesel-Datteln-Kanal vlak bij een zwembad en een ijsbaan. We betaalden 8 € staangeld en in de stroomkast gingen ook een paar muntjes. Ook hier weer – net als op andere camperplaatsen die we deze twee weken aangedaan hebben – meer dan voldoende plek. In het voor- en naseizoen is het volgens ons moeilijker om een plaatsje te vinden dan in de zomervakantie.

Het Wesel-Datteln-Kanal verbindt de Rijn (bij Wesel) met het Dortmunder-Ems-Kanal (bij het Wasserstrassenkreuz Datteln) en is zo’n 60 kilometer lang. Het loopt parallel zuidelijk aan de Lippe en ontsluit het noordelijk Ruhrgebied. Voor de aanleg van het kanaal is de Lippe bij Dorsten zo’n 500 meter naar het noorden verlegd.

 
De Lippe hebben we de afgelopen dagen al eerder gezien. De rivier ontspringt in het kuuroord Bad Lippspringe even ten noorden van Paderborn en mondt na 220 kilometer uit in de Rijn bij Wesel.
Het is een bijna-Hüttentag geworden: W heeft geen zitvlees en is een paar keer op verkenning geweest. Eén keer mocht ik mee en hebben we de Altstadt van Dorsten onveilig gemaakt. Het centrum ligt echt op een steenworp afstand van de camperplaats. Nu is er weinig Alt te zien in de Stadt Dorsten, maar gelukkig hebben ze wel een Zeeman. Net voor de bui en het onweer weer binnen.

En wat doe je dan zo'n dag behalve alle kasten een schoonmaakbeurt geven? Vanmiddag gezellig met zijn tweetjes gekeken naar “We zijn er bijna”, dit jaar een verslag van een reis door Ierland. We zijn al jaren fan van dit programma: lekker pretentieloos amusement en – in tegenstelling tot de commerciële zenders – geen verborgen reclames. Rare dingen die er ongetwijfeld zullen gebeuren in een groep oudjes worden niet uitgezonden door Max, dus wat dat betreft géén leedvermaak. Ik denk dat een soortgelijk programma van RTL of SBS er een stuk minder verantwoord had uitgezien. Wij zijn er (nog) niet aan toe, we experimenteren af en toe wel met korte evenementen van de NKC, maar dan gaat het vooral om de locatie, die je in je ééntje niet zult krijgen. Overigens ben ik na zo’n weekendje “samen” dol op het woord “ontgroepen”. Kortom: fantastische tv. Misschien kijken we juist om te zien waarom we zelf geen groepsreis willen.
V: 97.515; A: 97.617