noordpolderzijl

noordpolderzijl

zondag 6 augustus 2017

fietsen in oost-(duitsland) – 10: de fulda en de eder

zondag 06 augustus: @ grifte

Het wordt een kort stukje vandaag: niet zo heel veel bijzonders meegemaakt. De Saale verlaten en aangekomen op het punt waar de Eder in de Fulda stroomt en dat is bij Grifte, een klein plaatsje ten zuiden van Kassel. Het verschil tussen vertrek- en aankomstpunt is 203 kilometer.
 
Onderweg een hele discussie of de slissende padvindster iedere dag nu achtentwintig of achtendertig keer de berg op en neer “ging”. Uiteindelijk galmde de stem van Elly Nieman (die van Elly en Rikkert Zuiderveld) door de camper en wat blijkt:

Iedere dag ga ik de berg op en neer
En dat doe ik dan wel achtentwintig keer

Waarover je je al geen problemen kunt maken! De kauwgomballenboom (achter in het tuintje van mijn oom) volgde een kwartiertje later. We vinden zelf dat we altijd interessante gesprekken hebben onderweg!

Een korte stop ergens halverwege (we reden vandaag onder meer langs Eisenacht waar we nog een blik op de Wartburg konden werpen. We waren er eind maart tijdens ons Lutherreisje. Zie eventueel http://berrynales.blogspot.nl/2017/03/luther-natuurlijk-4-de-wartburg.html. Rotenburg ob der Tauber kennen we wel – die van camping Tauberromantik – maar waren niet op de hoogte van een Rotenburg an der Fulda). We stopten op een parkeerplaats tegenover vliegveld Eisenach-Kindel voor een kopje koffie en ons zondagse belletje naar de twee oude meisjes. Blijken we aan de rand van een voormalig militair oefenterrein te zijn beland waar inmiddels tonnen oud ijzer in de vorm van hulzen en zo is verzameld. Een infobord gaf de nodige informatie (zie foto boven, misschien kun je er nog iets van maken). Net op tijd de tank weer vol (en er kan véél in als-ie bijna leeg is) en nog even vreemd gekeken naar de metertjes van de accu’s: zowel startaccu als de twee huishoudaccu’s half leeg. Bureaulademethode maar toegepast: helpt meestal (later meer hierover).
Onze overnachtingsplek is Reisemobilplatz Grifte (code 19.575), waar je voor 5 € kunt overnachten, inclusief 15 uur stroom. Voor elke Euro die je extra in het wonderkastje gooit krijg je drie uur stroom extra. Minpuntje volgens sommige recensenten: de spoorlijn en de grote weg. Onze camper staat inderdaad onder de Main-Weser-Bahn, de spoorlijn die van Frankfurt am Main naar Kassel gaat en er loopt inderdaad een grote weg vlak in de buurt. Voorlopig hebben we van beide geen last.


Gefietst, nu een stuk van de Ederradweg en de Fuldaradweg. De fietswegen langs de watertjes beginnen wel erg veel op elkaar te lijken. Even gekeken bij de Edermündung en ons weer verwonderd over de behulpzaamheid van de Duitsers: sta je even stil komt er onmiddellijk vriendelijke assistentie. Fietsers worden toch als koningen behandeld: wil je oversteken, de gemiddelde automobilist stopt. Geen fietspad aanwezig, maar wel een stoep? Dan neem je de stoep toch.

De bureaulademethode heeft ook deze keer weer geholpen: problemen of zo? Parkeer ze even, in negen van de tien gevallen lossen moeilijkheden zich vanzelf op. In dit geval waren de accu’s aan het eind van de rit gewoon vol.
V: 97.157; A: 97.360

Je snapt het al: het is hier nog steeds fantastisch!