noordpolderzijl

noordpolderzijl

dinsdag 8 augustus 2017

fietsen in (oost-)duitsland – 11: am emsseepark

maandag 07 augustus: @ warendorf

Uiteindelijk hebben we de (zeer rustige) nacht in Grifte in zeer internationaal gezelschap doorgebracht. Naast ons Nederlandse busje (van Duitse oorsprong) stonden nog een Italiaan en een Sloveen op de camperplaats geparkeerd. Is er ruimte voor zo’n twaalf dozen, gaat eerst de Italiaan pal naast ons staan en even later die Sloveen weer vlak naast de Ito. Allemaal een beetje bang in het donker? De Rewe heeft een filiaaltje vlak naast de camperplek. Volgende keer geen Rewe meer: behoorlijk dure tent (hoe speciaal moeten eieren zijn om € 3,30 voor tien stuks te durven vragen?). We zagen later de prijs pas, dus eigen schuld, dikke bult. W. noemde het met een knipoog naar Loesje: eieren tegen de schaamluis.
Over de route naar Warendorf kunnen we kort zijn: niets over te vertellen! Rijden en uitzitten. Nog even een blik geworpen op het (gratis) camperplekje aan de Lippesee bij Paderborn, maar de plek die ons vorig najaar tijdens een fietstocht zo idyllisch leek bleek bij nadere inspectie toch “driete” (om maar een mooi Achterhoeks woord te gebruiken): een groot ondoordringbaar gaaswerk scheidde de parkeerplaats van het water. Maar voor “noppes” kun je ook niet alles hebben, dus: kopje koffie en wegwezen!
 
Voor noppes was overigens ook camperplaats  “am Emsseepark” in Warendorf. De enige muntjes die we gebruikten waren voor de stroomaansluiting ( 1 € per kwh). Beetje rommelig parkeren, de afdeling slagschepen stond dwars geparkeerd en dat schijnt niet helemaal de bedoeling te zijn. W had al snel ontdekt dat in het nabije Bootshaus een fijn toiletje te vinden was en ik vond het prettig dat je via een fietspad en een bruggetje zo in de Altstadt kon komen. Alleen lag de markt op de schop: het zal er over een tijdje wel weer leuk uitzien. Warendorf: behalve een paar kerken en wat leuke oude huisjes is er niet zo heel veel te zien. Tenzij je van paarden houdt. Het stadje kent namelijk het Nordrhein-Westfälische Landgestüt Warendorf en heeft de bijnaam “Stadt des Pferdes”. Helaas is onze liefde voor paarden heel vroeger door een ex-militair die paardrijlessen verzorgde de grond ingeboord: na een vijftal lessen hielden we het toen voor gezien en hebben daarna alleen paarden vanaf de achterkant (vanuit een huifkar) bewonderd. Het Landgestüt (opgericht in 1826) hebben we dus maar links laten liggen. Komend weekend wordt overigens de “Symphonie des Hengstes” gehouden: dressuur met live muziek van het Symphonic Pop Orchestra, ondersteund door zangsolisten en een koor. Wij zullen er niet bij zijn.
 

Bij de lieftallige juffrouw van de I hebben we een fietskaart aangeschaft. Dit stuk van Duitsland is een ware fietsoase. Door Warendorf lopen de volgende fietsroutes: Werse Radweg, Europaradweg R1 (naar Berlijn), 100-Schlösser Route, Römer-Lippe Route, Grenzgängerroute Teuto-Ems, Emsradweg en de Friedensroute. Daarnaast kent dit gebied het zogenaamde honingraatnetwerk (net iets anders dan het knooppuntennetwerk): er zijn 70 elkaar overlappende rondjes van zo’n 10 tot 30 kilometer. We moeten dus beslist nog een paar keer terugkomen om de nodige kilometers weg te trappen en profijt te hebben van de fietskaart. Ons rondje van vandaag was zo’n 40 kilometer lang en was erg afwisselend: langs de Ems, door de bossen en veel erg-verkeersluwe wegen. Een obgp-tje tegengekomen (een onbenullig grote paddenstoel, formaat voetbal), ben benieuwd of deze op de biefstuk te gebruiken is. Het aspergeseizoen ligt inmiddels al weer ruim achter ons, maar met het groen kun je nog vele bosjes anjers opleuken. En niet alleen in Nederland worden joggers en fietsers aangevallen door roofvogels.




Later nog even langs het water gefietst. Fototoestel vergeten, maar internet doet wonderen.
 
V: 97.360; A: 97.515