noordpolderzijl

noordpolderzijl

woensdag 24 mei 2017

geiten en meer

maandag 22 tot woensdag 24 mei: @ Winterswijk-Woold

We waren er al eerder: camping en geitenkaasboerderij De Brömmels in het Woold, een buurtschap van Winterswijk. De vorige keer (twee jaar geleden) hadden we de twee kleindochters een dagje logeren, deze keer mocht de jongste kleinzoon mee. Hadden de meisjes volop interesse voor de geiten (nevenstaande foto is overigens van de website van de boerderijcamping), kleinzoon T vond het maar gekke beesten en toen één van die krengen aan zijn teen lebberde had hij er helemaal genoeg van. Nee, hij kwam niet voor de geiten, hij kwam voor de bus van opa. Daarin mag je de hele dag achter het stuur zitten, behalve als opa moet rijden, dan zit je in zo’n dom kinderzitje op de dinettebank op de tweede rij. Slapen in de bus gaat ook erg goed: na een middagdut van ruim 2,5 uur hebben we hem maar wakker gemaakt. Toen zijn moeder hem om zes uur kwam ophalen was kleinzoon tevreden en opa en oma ook. We konden nog net even de fiets pakken om na een ritje door het schitterende Winterswijkse land een goed glas te drinken op het terras van camping Roerdinkhof waar broer/zwager en schoonzus hun reguliere Winterswijkse campingovernachtingsplekje hebben.
Het Woold is een schitterend gebied in de Achterhoek, pal tegen de Duitse grens aan, de natuur aan weerskanten van de grensstenen is ongeveer dezelfde: bos en veen. De streek heeft eigenlijk maar één nadeel en dat is het beperkte mobiele bereik. Op de Brömmels gaat het nog net, maar een paar honderd meter verder (op Roerdinkhof) moet je regelmatig een eindje wandelen om een beetje ontvangst te hebben. Er wordt aan gewerkt: er is een zendmast aan de Meerdinkweg gepland. Alleen: laat die plek nu net grenzen aan het grondgebied van een familie die een aantal jaren geleden juist op deze plek is gaan wonen omdat ze niet tegen de straling van onder andere zendmasten kan. Heet dat niet elektrohypersensiviteit of zo? Wordt vervolgd.

 

Nu we het toch over paaltjes in de grond hebben: volgens de gemeente is er in dit gebied plaats voor 12 grote windmolens. Het worden wel joekels van 200 meter hoog, zodat ze in de hele gemeente te zien zullen zijn. Niet iedereen is echt happy. Wordt ook vervolgd.

Tijdens ons fietstochtje op dinsdag werden we gewaarschuwd voor de agressieve Wooldse buizerd. In 2016 heeft de gemeente dit bord geplaatst nadat een vrouw lastig was gevallen door een buizerd. Het beest schijnt zijn/haar nest te verdedigen en scheert dan rakelings over de hoofden van argeloze wandelaars. De plaatselijke boswachter vindt het maar overdreven, overigens is er met hem niet overlegd voor het paaltje de grond in ging en tja: het is een gemeenteweggetje dus Staatsbosbeheer heeft geen poot om op te staan. Er schijnen in het oosten van het land meer agressieve buizerds te huizen: ik kwam berichten tegen uit Losser en Tubbergen.
Dinsdag 23 mei 2017 is een legendarische dag geworden: voor het eerst kreeg ik vakantiegeld overgemaakt terwijl ik daar helemaal niet voor heb gewerkt. De afgelopen jaren mocht ik het doen met een (pré-)pensioentje van het ABP, deze lieden hebben nog nooit van vakantiegeld gehoord. Vanaf juli vorig jaar vond de SVB dat de Naleskas wat meer gespekt moest worden en begon maandelijks een AOW-bedrag over te maken. En over AOW-uitkeringen wordt wel vakantiegeld berekend. Nu nog even een clubje zoeken die wat doet aan oudejaarsuitkeringen en het is helemaal vetpot. Overigens: wat is eigenlijk vakantie en vakantiegeld? Het voordeel van ons T-mobile-abonnement is dat je dat dan zonder roamingkosten even kunt googelen op het woord vakantiegeld. De volgende definitie komt uit het juridisch woordenboek van AMS-advocaten: “vakantiegeld is een jaarlijkse toelage die een werknemer krijgt met het idee om de extra kosten van vakantie te dekken. Vakantiegeld wordt ook wel vakantietoeslag of –bijslag genoemd [….]”. Eigenlijk hebben we elke dag vakantie, tenminste zo voelt het wel als je in het zonnetje op een bankje aan het water je middagboterhammetje kunt nuttigen terwijl je weet dat het merendeel van Nederland moet werken voor zijn centen.

Het leven is niet zo slecht: we kijken uit over het zojuist gemaaide hooiland van Ellen en Bert Kots, die een aantal jaren geleden gestopt zijn met het gebruik van kunstmest en bestrijdingsmiddelen. Het aantal soorten gras, planten en kruiden is inmiddels enorm uitgebreid, net als de populatie boerenzwaluwen. Jammer dat we voor het aanbreken van de Hemelvaartsvakantie weg moeten van ons schitterende veldje: alle plekken zijn gereserveerd. Moeten we het maar wat verderop zoeken, overigens ook geen probleem: er zijn meer plaatsen op de wereld waar je je (niet) zuurverdiende vakantiegeld kunt opmaken. Overigens betaalden we bij De Brömmels € 14,05 per nacht (inclusief douches, warm water en een soms rammelende Wifi-verbinding, er zal nog wel geen glasvezel liggen in het buitengebied).
 


 
en deze dame krijgt nog géén vakantiegeld