noordpolderzijl

noordpolderzijl

vrijdag 26 mei 2017

im rotweinparadies – 2

vrijdag 26 mei: @ Mayschoss a/d Ahr

Laat ik toch gisteren voor de tweede keer dit jaar op vaderdag niets gekregen hebben: 19 maart waren we in Spanje en 25 mei in Duitsland; ’s lands wijs ’s lands eer. We wachten met spanning de derde vaderdag van dit jaar af (die in Nederland).
Vandaag hebben we ons busje exact 20 kilometer verder aan de Ahr neergezet, stroomopwaarts dus. We zitten in Mayschoss (campercontact 915 met de mooie naam “station van de Ahrtalbahn"). De Ahr kronkelt hier wat af en in één van die kronkelbochten heeft Mayschoss besloten een camperplaats voor zo’n 75 Wohnmobile in te richten. We konden nog net een plekje met een stroomaansluiting scoren, het merendeel van de plaatsen mag zichzelf bedruipen met zonnepanelen (in die sector was nog plek genoeg). Kosten 6 € en 2,50 voor het stroomgebeuren. Van Mayschoss valt alleen te vertellen dat het dorp de oudste Winzergenossenschaft (Winzer = wijnboer) ter wereld heeft. Voor de liefhebbers van jaartallen: opgericht in 1868.



Naast ons dieselen de treintjes: één per uur richting Remagen en één per uur naar Ahrbrück. Vroeger kon je het hele Ahrtal met de trein bereizen. Het traject Remagen – Ahrweiler werd in 1880 geopend, in 1912 was de lijn doorgetrokken tot Blankenheim, de bron van de Ahr. De Ahrtalbahn speelde een belangrijke rol als aanvoerlinie voor goederen naar de troepen in het westen (in beide oorlogen). Ook maakte de lijn het leven van veel Kurgäste van Bad Neuenahr een stuk makkelijker: tot 1880 moesten ze immers met de paardenkoets naar het kuuroord. Na de Tweede Wereldoorlog werd de lijn Remagen – Blankenheim langzaam maar zeker ontmanteld. Van de oorspronkelijke 111 kilometer spoor zijn er nu nog maar 29 over. De lijn wordt vernieuwd, maar op sommige plekken tref je nog oorspronkelijke elementen aan. Zagen we gisteren in Bad Bodendorf dat de spoorbomen door een seinwachter met de hand worden bediend, vandaag moesten we onderzoeken of het zinnetje “Bahnhof Kreuzberg is im Urzustand zu besichtigen” wel klopte. Inderdaad vonden we onder meer nog een setje antieke seinpalen.
 
Het werd dus weer een fietsdagje langs de Ahr. Het is en blijft een erg mooie route, alleen behoorlijk druk (kan natuurlijk ook aan de Hemelvaartperiode liggen). Hoogtepunten? Het zonnetje onderweg, de heerlijke temperatuur, een biertje in Altenahr, een valpartij in een erg donker tunneltje (vóór het biertje!) en de spreuk “het leven is te kort om slechte wijn te drinken”, die je overal tegenkomt. Ik koppel die zin aan een boek van Ilja Gort. W is wat meer belezen en vertelt dat het oorspronkelijk uit de pen van Goethe komt (en ze heeft gelijk volgens Google).

 


En waar heb je het dan de hele dag over, wilde zus M weten. We hebben een zeer uitvoerige discussie gehad over welke vogel we wilden worden in ons volgende leven. W koos voor de rode wouw, terwijl ik vond dat krijsende meeuwen beter bij ons tweetjes pasten. Ook hebben we vijf kilometer lang fietsend gefilosofeerd over het nut van het inpakken van een fietszadel in alufolie. Je merkt het: het is hier fantastisch en we hebben nog geen ruzie.