noordpolderzijl

noordpolderzijl

zondag 12 juni 2022

richting waal

Eerst even de post. Trouwe lezer G te W stuurde me een soort tegeltje van tokkende kippen, dit naar aanleiding van mijn verhaaltje van gisteren. Hij laat ook weten dat er al jaren een mopje bestaat: Komen twee kippen elkaar tegen, zegt de ene kip “tok”. Zegt de andere “Are you tokking to me?”.

Nog even over het campererf Balgoy in Balgoij. Voel me hier wel senang. De hele tuin staat vol met tegeltjeswijsheden, maar dan in de vorm van bordjes. Zal er hieronder een aantal weergeven. Ik heb het “pad der wijsheid” gelopen dat door de tuin slingert.







zondag 12 juli: @ balgoy

Als je naar het zuiden gaat fiets je tegen de Maas aan, ga je naar het noorden dan kom je de Waal tegen. Vandaag ging de route dus naar het noorden. Heb het plaatsnaambordje “Nijmegen” geloof ik wel twintig keer gezien, maar dan wel vanuit alle windrichtingen. Al vroeg op pad, geloof dat het nog geen tien uur was. Moest ook wel: het beloofde een monstertocht te worden van een kleine zestig kilometer. Eerst een bekende weg: Wijchen, Alverna en dan de bossen in, richting Berg en Dal. Wie zegt dat Nederland vlak is moet hier maar eens gaan fietsen.


Vlak voor de Duitse grens linksaf naar
het Wylerbergmeer en via een mooi fietspad naar de Thornse molen. Langs het fietspad staan een aantal bordjes met info over de omgeving. Eén ervan vond ik zeer opmerkelijk omdat er nogal een verschil zit in de Nederlandse en de Duitse tekst: “het Duitse leger schuwde niet…” tegenover “das Deutsche Militär entschied sich…”. Iets van de Nachbarn niet voor het hoofd willen stoten of zo?

De tocht ging verder naar en door de Ooijpolder (ook als Ooypolder geschreven – komt bekend voor), een gebied van zo’n 2.000 hectare groot. Wind pal van voren op de verschillende Maasdijken (ook hier weer een Oude Maas), maar met de ondersteuning op standje “vonkenverslindend” kunnen het Chinese-Wonder-Op-Twee-Wielen en ik de hele wereld aan. Geruststellende gedachte: er zit een reserveaccu in de fietstas! Voordat er dijken waren, was de Ooijpolder een moerasgebied dat vaak onder water stond. Rond 1300 begon men de eerste dijken aan te leggen. Je treft nog wel veel terpboerderijen aan. Ooij was mooi, maar de klok in de kerktoren gaf een verkeerde tijd aan (zal wel stil hebben gestaan).

Vlak voor Nijmegen (dat ik weer eens van een andere kant naderde) kwam ik het Hollandsch-Duitsch gemaal tegen, in 1933 gebouwd om het waterpeil in de Ooijpolder en de aangrenzende Duitse landbouwgebieden te reguleren. Vermeldenswaardig is nog dat de Ooijpolder onderdeel uitmaakt van de IJssellinie, aangelegd tijdens de Koude Oorlog met het doel een deel van Nederland onder water te laten lopen bij een Russische invasie. Domme gedachte: had men nog nooit van vliegtuigen gehoord? De Ooijpolder: stop er een kudde Konikpaarden in en een aantal Gallowayrunderen en je hebt weer een perfect Nederlands natuurgebied. Meen me te herinneren dat hier eind vorige eeuw Przewalskipaarden hebben rondgebanjerd. Toen het woord eenmaal in het Groot Dictee der Nederlandse Taal was opgenomen konden de paarden terug naar het land van oorsprong: Mongolië.

Toen Nijmegen door via de Waalkade tot aan de Snelbinder (foto geleend). De Snelbinder is een fietsbrug die aan de bestaande spoorbrug over de Waal is vastgemaakt. De brug zorgt voor een snelle fietsverbinding tussen het centrum van Nijmegen en de nieuwbouwwijken aan de overkant van het water. Kon er niet opkomen, tenzij ik een aantal trappen nam, dus maar doorgefietst naar Nijmegen CS, kon toen nog net tien meter van de Snelbinder meepakken.

Heel veel gele borden in Nijmegen, is weer wat te doen geweest in het Goffertstadion (langs gefietst). Night Fever heeft er een paar dagen geleden opgetreden. Voor wie Night Fever niet kent: het is een Duitse band die nummers van de Bee Gees proberen na te spelen, je weet wel dat bandje van de broertjes Gibb. Misschien zeggen de volgende songtitels je wat: ‘Massachusetts,’ ‘Spicks and specks,’ ‘Words’ en ‘To love somebody’? Nee? Dan ben je nog niet bejaard.

In Wijchen kwam ik weer eens een foeilelijk beeld tegen. Eigenlijk erger dan het lelijkste beeld van Nederland “Hond met Vaas” in Pijnacker. Alleen een afbeelding, ga er geen woorden aan vuil maken.

Een mooie dag! Temperatuur in de loop van de middag 23 graden; half tot overwegend bewolkt. Windje 3 tot 4 uit het noordwesten. Voelt wat frisser aan dan gisteren, busje werd ook niet zo warm. Morgen weer een dag. Naar de Kötteldiek, ‘s Avonds een voorstelling van nummer Twee en dinsdag richting Delft naar de andere afdeling van het nageslacht.